Povesti soptite, ca pe vremuri…

Colectia „Povesti soptite” a Editurii Mediamorphosis cuprinde, deocamdata, doua carti la care cititorii pot sa remarce trei lucruri: ilustratiile superbe (asa cum se faceau odinioara) semnate de John Tenniel, respectiv Walter Crane, textele atent traduse (spre deosebire de multe alte carti pentru copii pe care am fost nevoiti sa improvizam seara, la culcare) si CD-urile audio cu textul cartii rostit in soapta (de unde si titlul colectiei).

Primul volum al colectiei „Povesti soptite”, ilustrat in stil victorian de Walter Crane, reprezinta o selectie a catorva basme clasice, mai mult sau mai putin cunoscute la noi: „Printul Brotac” si „Frumoasa adormita” de fratii Grimm, „Aladin si Lampa Fermecata”, „Frumoasa si Bestia” de Jeanne-Marie LePrince de Beaumont, „Caprioara Alba” si „Printesa Stea-Frumoasa” de Marie-Catherine Le Jumel de Barneville, baroneasa d’Aulnoy.

Numele acesteia din urma va este probabil mai putin cunoscut. Ea a consacrat insa denumirea de „povesti cu zane” (contes de fée / fairy tales), scrieri mai degraba literare, dar de vadita inspiratie folclorica, asemenea celor doua texte pe care le semneaza in acest volum.

„Aventurile lui Alice in Tara Minunilor” nu mai au nevoie de nicio prezentare. Cu toate acestea, editia de fata (tradusa pentru prima data in limba romana) – „Alice repovestita pentru copiii de gradinita” – necesita o scurta explicatie.

In 1889, la 25 de ani de la succesul obtinut cu superba editie princeps ilustrata de catre John Tenniel, Lewis Carroll decide sa scurteze el insusi textul propriului sau roman, pentru a-l adapta pe intelesul copiilor mai mici. Aceasta este cartea publicata cu acel prilej, continand desenele originale ale lui Tenniel, colorate chiar de el si restaurate astăzi prin mijloace moderne, si un CD special conceput in sprijinul parintilor foarte ocupati de astazi si al copiilor dornici de poveste din toate timpurile.

In sprijinul promovarii acestei serii – si a ideii de povesti soptite – librariile Carturesti din toata tara vor organiza saptamanal in luna iunie auditii publice cu CD-urile de “Basme alese”. Astfel, in vreme ce copiii vor fi captati cu povestile, parintii lor se vor putea destinde la un ceai sau rasfoind restul volumelor din librarie… Prichindeii dornici sa ia acasa “Povestile soptite” vor primi totodata si o reducere substantiala de 25%.

Ca o alternativa a deplasarii la librarie, vizitatorii din provincie sau bucurestenii mai lenesi pot frunzari in voie pe site-ul editurii si videobook-urile interactive ale cartilor (primele de acest gen din Romania, dupa stiinta noastra), ocazie cu care vor putea admira cat de frumos au fost restaurate vechile ilustratii victoriene si vor asculta, soptite, textele povestilor.

Adresele videobook-urilor sunt urmatoarele:
Alice – http://mediamorphosis.ro/videobook-alice.html#book
Basme alese – http://mediamorphosis.ro/videobook-basme.html#book

Lectura placuta!

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s