Ne uitam in calendar si vedem ca incet-incet anul este pe sfarsite. Imediat ne ducem cu gandul la evenimentele acestei luni.
Uitam pentru cateva momente de tot ceea ce s-a intamplat pe parcursul anului si ne concentram atentia pe ceea ce va urma. Bineinteles, ca incepem sa ne gandim la mici bucurii pentru cei dragi, cumparam cadouri, scriem scrisori Mosilor si asteptam cu totii sa ne uitam in ghetute in dimineata zilei de 6 decembrie ori de Craciun, sub bradul impodobit.
Cei mai fericiti si cei care au cele mai multe emotii sunt copiii. Ati observat ca pana si cel mai nazdravan dintre toti in aceasta luna isi schimba un pic comportamentul, Iar daca i se mi spune din cand in cand ,,Vezi ca nu mai vine Mosu’ la tine, daca nu ma asculti!”, ai gasit cea mai buna metoda de a-l disciplina, simpla si la indemana.
Nu-i asa, dragi parinti ca v-ati dori ca astfel de evenimente sa fie pe tot parcursul anului si toate problemele sa se rezolve cu o simpla replica?
Pai, de ce nu! Totul depinde de voi, de cat de mult comunicati cu copilul vostru, de cat de multa atentie ii acordati. Asa cum cel mic intelege in preajma venirii Mosului ca trebuie sa fie cuminte si ascultator , sigur poate sa o faca si in timpul anului. Are nevoie de motivatii insa. Mosii nostri dragi – Mos Nicolae si Mos Craciun sunt tare iubiti de copii. Acestia invata poezii, cantecele, mananca tot din farfurie, strang jucariile, se poarta frumos la gradinita si acasa si multe altele, pentru ca ,,Ii vede Mosu’” .
Asta nu insemna ca in miezul verii, atunci cand cel mic incepe sa se tavaleasca pe jos cand nu vreti sa ii cumparati o jucarie, va functiona metoda ,,Vezi ca nu mai vine Mos Craciun la tine daca faci asa”. De data acesta, copilul va trebui sa aiba alte motivatii si va intelege ca nu este bine ceea ce face din cu totul alte motive, si anume o relatie afectiva stransa intra parinti si copii, incurajare permanenta a celui mic in ceea ce priveste comportamentul lui pozitiv, o acordare de posibilitati de decizie in multe dintre situatii, prezenta comunicarii nonverbale intre parinti si copii si intotdeauna acordarea de explicatii si rezolvarea diverselor comportamente pe care le-a avut copilul sau parintele intr-o situatie. Discutand impreuna cu toata familia despre ,,limitele” pe care le aveti in ceea ce priveste cheltuirea banilor, acordarea de responsabilitati copilului, invatarea lui de a-si gestiona pusculita si de a-si alege o pedeapsa atunci cand a gresit va decide intre doua- trei variante pe care i le oferiti voi.
Asadar, nu este nevoie ca cel mic sa ne asculte ceva mai mult doar in preajma sarbatorilor, ci putem sa ne cladim o relatie frumoasa parinte-copil, iar Mosii de iarna sa fie inca o bucurie pentru copii, nu o metoda de a-i cuminti in acea perioada sau de a-i ameninta.
Iar atunci cand vine Mosu’ nu conteaza numarul cadourilor, ci valorizarea lor de catre cei mici, dar si de catre adulti. Pastrati magia oferirii unui cadou care sa bucure o persoana draga, deoarece ati ales ceea ce isi dorea dar care ii este si util, si nu uitati sa va bucurati la randul vostru de faptul ca exista persoane care se gandesc la voi, iar in clipele in care au mers sa va aleaga un dar, s-au gandit foarte mult la voi.