Grecii antici spuneau despre miere ca este un dar al zeilor, care este adunat de catre albine din roua de pe flori, fiind o ramasita de la ospetele nocturne ale nimfelor. Indienii considerau mierea o materializare a razelor de lumina, materializare care hraneste nu doar corpul, ci si mintea si sufletul, fiind din acest motiv cel dintai dintre alimente.
Mierea, acest minunat dar al naturii, este folosita de milenii pentru intarirea sanatatii. Produsa de albine din nectarul florilor, ea reprezinta un aliment constructiv, plin de elemente de care organismul are nevoie pentru dezvoltare si refacere.
Folosita la micul dejun, ea reprezinta o sursa de energie care ajuta organismul sa inceapa cu bine activitatea zilnica.
Mierea contine toate vitaminele pe care nutritionistii le considera necesare sanatatii si multe minerale: cupru, mangan, calciu, potasiu, sodiu, magneziu si fier. Atat vitaminele, cat si mineralele variaza in functie de nectarul folosit de albine si in ultima instanta in functie de resursele solului pe care cresc plantele respective.
Exista foarte multe sorturi de miere; unele monoflore, adica produse dintr-un singur fel de flori: de salcam sau de tei, altele produse din zonele deluroase sau submontane cu multe flori, cum este mierea poliflora. Mierea de padure sau de mana este cea mai remineralizanta miere.