Am auzit multi parinti spunand ca-si doresc sa aiba un copil sanatos si care sa manance tot din farfurie. La prima vedere, aceasta este o dorinta fireasca, dar ea ascunde mult mai mult decat spun vorbele.
Exista parinti pentru care apropierea orei de masa reprezinta cea mai mare grija; si asta nu pentru ca n-ar avea ce sa puna pe masa, ci pentru ca au un copil mofturos.
Am cunoscut la «Clubul parintilor isteti» mamici si tatici care dansau in fata copilului, imitau tot felul de animale sau foloseau toate jucariile din dotare pentru a-si face copilul sa manance.
“Copilul meu mananca doar mancarea pasata la blender, iar daca are toane si-o refuza si pe aceea, imi sare in ajutor tati, care incepe sa danseze in fata lui Mihaita. Si uite asa, copilul uita sa mai tina gurita stransa iar eu pot sa-i bag lingurita in gura”, povesteste Felis unul din trucurile sale.
La varstele foarte mici, mai ales cand incepe diversificarea hranei, copilul face cunostinta cu alimente ce au o alta consistenta decat laptele cu care era obisnuit… si bineinteles, cu gusturi absolut noi, necunoscute. Daca ne gandim mai bine, chiar si noi, oamenii mari, cand suntem pusi in fata unui fel de mancare pe care nu l-am mai incercat niciodata suntem retinuti, curiosi si gustam cu atentie.
Acelasi lucru se intampla si cu micutul nostru. Iata motivul pentru care trebuie sa ne inarmam cu rabdare atunci cand vine ora mesei. La inceput, bebelusul va da jos din gurita mancarea, va stramba din nas si va intoarce capul in toate partile. Nu vom insista prea mult, dar nici nu vom renunta la primul moft. E recomandat sa-i lasam micutului suficient timp sa se acomodeze cu noul gust.
Daca nu vrea si nu vrea, lasam incercarea pentru a doua zi. Daca insistam prea mult, copilul poate asocia acel gust cu “bataia noastra la cap” si il va refuza pentru totdeauna. Multe mamici cu micuti de sapte-opt luni au descoperit o solutie salvatoare: pun castronelul in fata copilului si il lasa sa manance singur cu lingurita. E drept ca doar un sfert din mancare ajunge in gurita, dar acesta e un prilej pentru bebelus de a se simti liber, de a cunoaste in mod direct lumea si de a astepta cu drag ora mesei.
“Buni o asaza pe Ana la masa cu ea si o lasa sa manance singura…isi baga manutele in farfurie, isi da si pe fata, pentru ca nu nimereste gurita de fiecare data, dar pana la urma se satura. Cert este ca masa si bucataria arata ca dupa razboi” – imi povestea, la «Clubul parintilor isteti», Claudia – despre fetita ei, Ana, care avea 10 luni.
Am stat de vorba cu parinti care isi obisnuisera copiii sa manance in fata televizorului. Fascinati de imaginile care li se perindau prin fata ochilor, copiii deschideau gurita si mancau fara sa o faca in mod constient. Pediatrii sunt total impotriva acestei asa-zise solutii. Asa cum nu este indicat nici jucatul cu jucarii in timpul mesei. Tocmai de aceea mamicile au inventat ele jocuri menite sa-i “pacaleasca” pe cei mici, ca sa termine tot din farfurie.
“Cand erau mici copiii mei”, imi scria Dana la Club, „foloseam urmatorul joc: inchideam ochii si spuneam: «oare cine imi fura mancarea din lingurita?» Ei “furau” mancarea si eu incepeam cautarile. «A fost un dinozaur» ziceam eu, iar ei imi insirau toate animalele pe care le cunosteau, se amuzau copios si mancau tot din farfurie, fara sa-si dea seama.”
Cu cat copiii cresc, cu atat pretentiile lor devin mai mari. Daca la inceput refuzau mancarea pur si simplu, acum refuza un anumit gen de mancare in favoarea altuia. Parintii dornici sa ramana farfuria goala fac destul de des greseala de a le da copiilor doar felurile lor de mancare preferate. Astfel, cei mici ajung sa aiba o alimentatie nesanatoasa si cu carente de vitamine, exact din cauza parintilor care le vor tot binele din lume.
“Fetita mea mananca la pranz doar snitel cu cartofi prajiti. E mancarea ei preferata si nu face mofturi niciodata. Am incercat sa-i dau si ciorba sau mancare gatita, dar refuza cu incapatanare, iar ora mesei devine un calvar pentru amandoua. Stiu ca gresesc, dar nu am reusit cu nicio metoda din lume s-o invat sa manance si altceva”. E adevarat ca atunci cand copilul a trecut de cinci-sase ani, este foarte greu sa-l dezobisnuim de ceea ce tot noi l-am invatat. Si atunci vom fi nevoiti sa gasim alte solutii, in asa fel incat sa-l facem sa manance. Una dintre ele ar fi aspectul mancarii din farfurie. Sa incercam sa facem asa cum imi scria Dana G. intr-un mail:
“Copilul meu nu manca piure de cartofi. Daca ii dadeam cartofii prajiti sau copti era perfect, dar piure nu manca. Si-atunci m-am gandit la o solutie: am pus piureul in farfurie, l-am aranjat cu o lingura in asa fel incat sa ia forma unui capusor, i-am pus niste castraveciori pe post de picioruse, niste bucatele de masline pe post de gura si ochi. Nu va pot spune ce reactie a avut Razvan cand a vazut “ omuletul” din farfurie si in ce viteza l-a mancat. Am mai facut asa de cateva ori pana cand n-a mai fost cazul, pentru ca si-a dat seama cat de bun e, de fapt, piureul.”
Si ar mai fi un secret: sa-i punem copilului in farfurie o portie destul de mica pentru ca el sa fie in stare s-o manance pe toata si sa aiba la sfarsit multumirea c-a papat tot.
Vorbind despre mofturile copiilor la mancare, psihologii au gasit multe explicatii care, analizate cu atentie, s-ar putea sa ne ofere raspunsuri la multe intrebari. De exemplu, un copil poate refuza mancarea si din alte motive, nu numai pentru ca nu-i place.
Prin acest refuz, el isi poate manifesta o nemultumire pe care o are, o tristete, o durere sau vrea pur si simplu sa fie bagat in seama mai mult. Noi vom incerca sa recunoastem imediat motivul pentru care refuza mancarica la care am muncit cu atata drag si migala si sa indepartam cauzele.
Daca acestea sunt problemele cu care s-au confruntat parintii de-a lungul generatiilor, acum, in secolul 21, a mai aparut o problema legata de alimentatie. Am auzit parinti care spuneau despre fetita lor de sase ani ca nu mananca paine ca sa nu se ingrase. Si ei nu considerau asta o problema.
Accentul care se pune astazi pe aspectul fizic risca sa devina o obsesie. Tinerele mame, dornice sa se mentina in forma si sa arate in limitele standardelor impuse de o societate superficiala, recurg la tot felul de diete si regimuri alimentare.
Pana aici n-ar fi o problema, dar cand copilul aude in casa astfel de discutii si isi vede propria mama eliminand din alimentatie diverse produse, imprumuta din obiceiurile sale si astfel apar comportamente de tipul celui despre care vorbeam mai sus.
Problema este ca, la aceste varste fragede, copiii sunt in crestere si au nevoie sa asimileze cate ceva de la fiecare aliment in parte. In caz contrar, cea care are de suferit intr-adevar este chiar sanatatea lui.
Din pacate, se vorbeste din ce in ce mai des despre fetite aflate in preadolescenta care sufera de anorexie din cauza ca se infometeaza pur si simplu. De ce fac acest lucru? Pentru ca parintii n-au stiut sa le explice la timp care sunt valorile cu adevarat importante si le-au permis sa porneasca pe un drum gresit.
Si cum meseria de parinte este cea mai grea din lume, eu va doresc sa gasiti metoda potrivita pentru a va convinge copilul sa manance tot din farfurie si sa mai ceara chiar un supliment.
Autor articol: Nouria Nouri – Realizator Itsy Bitsy