Cand ducem copilul la oftalmolog si de ce

Cu totii am avut mici probleme oftalmologice cu cei mici si poate nu am gasit raspunsuri atat de rapide de la altii, asa cum am gasit pentru o raceala sau un gat rosu. Iata cateva sfaturi practice, care sa te ajute sa iei cea mai buna decizie pentru copilul tau.

Indicii ale unei afectiuni

La nastere, parintele trebuie sa solicite un control oftalmologic in cazul in care:

  • Copilul este nascut prematur – adica nascut la 28-30 de saptamani, cu o greutate sub 1,500 de grame. Copiii prematuri pot suferi de retinopatie de prematuritate (o afectiune grava), de aceea consultul oftalmologic trebuie efectuat la 4-6 saptamani dupa o nastere prematura.
  • Nou-nascutul nu inchide ochii la lumina puternica.
  • Mama a avut în primul trimestru de sarcina rubeola, rujeola sau toxoplasmoza.
  • Nou-nascutul lacrimeaza foarte tare la un ochi si face secretie purulenta in unghiul intern al ochiului, iar problema reapare dupa intreruperea tratamentului cu antibiotice. Este posibil sa sufere de obstructia cailor lacrimale, afectiune care se rezolva chirurgical.

In primul an de viata, parintele trebuie sa aiba in vedere urmatoarele indicii:

NORMALE

  • 2-3 luni: copilul urmareste un obiect (colorat).
  • 4-5 luni: copilul inchide ochii („se fereste”) in momentul in care indreptam brusc un obiect spre ochii sai (reflex de aparare).

PATOLOGICE

  • Una dintre pupile sufera modificari de culoare – pupila alba, de exemplu, ceea ce poate fi un semn de cataracta sau alta boala.
  • Copilul plange puternic la acoperirea unui ochi, dar nu si la acoperirea celuilalt. Este posibil sa nu vada cu cel de-al doilea ochi ocluzionat.
  • Un ochi fuge în convergenta sau in divergenta – copilul poate avea strabism.

La aproximativ 2 ani si jumatate – 3 ani, poate fi efectuat un examen oftalmologic pentru a se depista un viciu de refractie (adica miopie, hipermetropie sau astigmatism). Pana la 18 ani nu se pot pune lentile de contact si nici nu se pot realiza interventii chirurgicale cu laserul pentru corectarea viciilor de refractie.

Ochelarii
Examinarea in vederea stabilirii dioptriilor se face corect numai dupa instilarea de picaturi care dilata pupila si pun in repaus ochiul. Daca in urma examenului se concluzioneaza faptul ca micutul are nevoie de ochelari, acestia se poarta permanent, indiferent de felul afectiunii oftalmologice!

Nepurtarea ochelarilor poate duce la instalarea ambliopiei („ochiul lenes”). Ambliopia apare, de obicei, atunci cand creierul se obisnuieste cu imaginile modificate primite de la ochiul afectat. Dupa varsta de 7-8 ani, aceasta afectiune nu se mai poate corecta, deoarece conexiunile nervoase ochi-creier sunt deja fixate si nu mai putem interveni asupra lor nici cu o corectie optica maxiaa, nici cu operatie. Acest lucru este trecut adesea cu vederea de parinti, de aceea este bine ca toti parintii sa mearga impreuna cu copilul la un consult oftalmologic la varsta de 3 ani – pentru a putea solutiona din timp problema unei eventuale ambliopii.

Este de preferat ca cei mici sa poarte ochelari din plastic, deoarece ochelarii din sticla se sparg usor (copiii nu sunt foarte atenti cu ochelarii) si cioburile pot intra in ochi si pot produce leziuni.

De multe ori, copilul „ochelarist” este tachinat de cei din jur si ajunge sa renunte la ochelari. Este bine sa ne invatam copiii sa nu rada de cei care poarta ochelari!

Accidente

Trebuie sa ne adresam unui serviciu oftalmologic specializat ori de cate ori se intampla un accident:

  • Copilului ii intra corpi straini in ochi – de exemplu, nisip. In acest caz, trebuie spalat abundent cu apa, se administreaza Nurofen si se merge urgent la oftalmolog.
  • Copilul se loveste la ochi.
  • Copilul are un ochi foarte rosu si cu secretie lipicioasa – poate fi vorba de o conjunctivita. In acest caz, este total contraindicat sa se spele ochiul cu ceaiuri (musetel, tei, etc) sau sa se puna unguente, deoarece acestea nu permit eliminarea secretiilor.

Copilul va fi spalat la ochi cu apa si sapun pentru copii, apoi se pun picaturi cu antibiotic, dupa indicatia medicului. Pentru a evita raspandirea infectiei, copilul va fi retras din colectivitate!

Tot pentru a ne feri copiii de conjunctivita, este bine sa nu frecventam bazinele cu apa insuficient clorinata, deoarece putem sa ne infectam cu conjunctivita de piscina!

In afara de situatiile particulare mentionate mai sus, e bine ca parintii sa faca un examen oftalmologic o data pe an copiilor lor, iar daca acest lucru nu e posibil, cel putin la varsta de 1 an, 3 ani si 6 ani.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s