Fireste, fructele si legumele proaspete sunt cu mult mai bune si mai sanatoase decat cele congelate sau conservate. Si totusi, exista si exceptii.
Fructele si legumele sunt neindoielnic mai bune proaspete daca le iei direct din livada si gata coapte. Cu toate acestea, cele care ajung la noi in supermarketuri si magazine sunt culese cu mult inainte sa se coaca, pentru a le asigura supravietuirea in timpul transportului si depozitarii. Dar substantele nutritive din fructe si legume ating un punct maxim atunci cand acestea sunt bine coapte. La numai cateva zile dupa ce au fost culese, aceste substante nutritive incep sa se piarda. In plus, cu cat timpul dintre momentul culegerii si momentul in care le cumperi este mai mare, cu atat mai putine substante nutritive ajung la tine.
Pe de alta parte, fructele si legumele care urmeaza sa fie congelate sunt culese, de obicei, mai aproape de momentul coacerii si sunt congelate imediat dupa ce au fost culese. Procesul de congelare duce la pierderea anumitor substante nutritive, dar le conserva pe celelalte timp de 12 luni. Exista, deci, cazuri in care fructele si legumele congelate pot avea mai multe vitamine si minerale utile pentru sanatatea ta.
Datorita modului de depozitare si transportare, multe fructe si legume proaspete ajung la noi necoapte. Daca ai decis ca vrei sa le mananci proaspete, ar fi bine sa lemai lasi …sa stea. Merele, perele, strugurii rosii, portocalele si rosiile nu isi dezvolta toti antioxidantii inainte sa se coaca bine. Prin urmare, daca ai cumparat unul din aceste fructe proaspete, dar tari, nu te repezi sa le mananci! Mai lasa-le cateva zile in camara, pana se coc suficient. Apoi le poti servi dupa pofta inimii. Spor!