O bucurie pe zi sau o zi cu bucurii

De foarte multe ori traim emotii de o intensitate mai mare sau mai mica, pe care incercam sa le impartim cu ceilalti, vrem sa le transmitem cumva starea noastra, astfel incat sa inteleaga cu adevarat ceea ce simtim in acea clipa, fie ca este vorba despre bucurie sau suparare.

Exprimarea unei stari sufletesti poate fi aratata celorlalti in foarte multe feluri. Una din modalitatile cele mai simple este folosirea comunicarii prin limbaj. Dar, cea mai inselatoare metoda este comunicarea prin limbajul verbal, bazandu-ne doar pe cuvinte.

Oamenii emit in permanenta mesaje neinsotite de vorbe, care ii dau de gol inainte de a spune vreun cuvant. De aceea, foarte mult se pune accentul pe limbajul nonverbal. Ne exteriorizam prin mimica: ne strambam, suradem, ridicam o spranceana, ni se dilata pupila, buzele ne tremura, obrajii se inrosesc sau prin intonatia vocii. De asemenea, mai este vorba si despre limbajul paraverbal: ne rastim, avem o voce suava, vorbim sacadat ori foarte repede.

Nu uita, insa, ca incruntarea incarca negativ, iar rasul detensioneaza.

Exista o multime de avantaje oferite de sentimentele pozitive, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic sau chiar estetic. Important este sa stii sa te bucuri, sa fii entuziasmat(a), incantat(a), sa-ti creezi propria buna dispozitie si sa-i animi si pe ceilalti cu optimismul tau. Chiar daca treci printr-o perioada grea sau ai parte de multe intamplari nefericite, incearca sa vezi dincolo de acestea, incearca sa le ignori, chiar si pentru cateva clipe, gasind macar o bucurie in jur. Astfel, s-ar putea sa apara mai usor o rezolvare a problemelor, acea „luminita de la capatul tunelului”.

Destul de des, ne bucuram ori radem doar cand sentimentul este de o intensitate foarte mare, insa exista nenumarate momente in care uitam sa zambim, trecem peste ele destul de repede, eventual cu o mica grimasa.

Gandeste-te doar cand ai fost ultima oara bucuros/ bucuroasa? Care a fost motivul? Cand vorbim de bucurie, ne referim la un sentiment de multumire, de satisfactie si implinire sufleteasca, pe care este bine sa-l traim din plin, sa-i acordam o mai mare importanta si mai mult timp decat unui moment de tristete, sau unei intamplari nefericite. Pentru ca doar asa ne incarcam bateriile.

Copiii stiu cel mai bine cum sa se bucure: chiuie, tipa, sar, alearga, vorbesc tare, imbratiseaza, se destainuie tuturor, impart orice bucurie au cu cei din jur.

Adultii, de obicei, se bucura in sinea lor, fara prea multe exteriorizari – uneori plang de bucurie, striga daca sunt intr-un mediu familiar ori zambesc. Dar mesajele nonverbale ne ajuta sa ne exprimam starea de bine:

  • pupila noastra se dilata atunci cand trecem printr-o stare de fericire;
  • pulsul se accelereaza si, implicit, apare euforia;
  • timbrul vocii se schimba;
  • pozitia corpului este in stare de relaxare;
  • bratele sunt desfacute.

Putem exprima bucuria si prin vestimentatie (ne imbracam in culori pastelate si calde – roz, rosu, galben), prin machiaj ori alimentatie (de exemplu: azi m-am bucurat pentru ca am avut o reusita si o sa mananc o prajitura cu ciocolata).

Ce-ar fi daca am uita pentru cateva minute faptul ca ceilalti ne privesc si ne-am imagina ca suntem copii, bucurandu-ne ca ei. Sigur ne vom simti mult mai bine dupa aceea.

Ce-ar fi daca ne-am programa telefonul mobil si memento ar suna asa: Azi trebuie sa ma bucur, maine o sa ma bucur din nou, iar poimaine voi gasi un nou motiv de bucurie!

Tu cand ai avut ultima oara o bucurie?

Autor: Psiholog Lizetta Mihaila


Un comentariu la „O bucurie pe zi sau o zi cu bucurii”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s