Ministerul Educației, solicitat să prioritizeze tema „Sănătatea organismului nostru” pentru programul Școala Altfel

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR), cu sprijinul Colegiului Medicilor din România (CMR) și al Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în România (OMS), solicită Ministerului Educației prioritizarea temei „Sănătatea organismului nostru” pentru programul Școala Altfel din acest an.

„Educația pentru sănătate în școli joacă un rol crucial în formarea obiceiurilor și atitudinilor sănătoase încă din copilărie și adolescență. Acest tip de educație oferă elevilor informațiile necesare pentru a înțelege importanța unui stil de viață sănătos și pentru a lua decizii informate cu privire la sănătatea lor fizică, mentală și emoțională”, se arată în adresa trimisă de CMSR către Ministerul Educației.

Potrivit documentului, în cadrul temei umbrelă „Sănătatea organismului nostru”, vor putea fi abordate noțiuni legate de nutriție, stil de viață sănătos, igienă corporală și igienă orală.

„Abordarea acestor subiecte de la o vârstă fragedă ajută la prevenirea unor probleme de sănătate comune, cum ar fi obezitatea, igiena dentară precară și bolile cauzate de un stil de viață nesănătos, care devin din ce în ce mai frecvente în rândul tinerilor. În plus, educarea elevilor cu privire la obiceiurile sănătoase promovează bunăstarea pe termen lung, oferindu-le instrumentele necesare pentru a-și menține sănătatea fizică și mentală de-a lungul vieții. Integrarea acestor subiecte într-un program practic și interactiv precum Școala Altfel asigură că elevii nu doar învață, ci aplică aceste obiceiuri în viața de zi cu zi, contribuind la crearea unor comunități mai sănătoase în viitor”, afirmă președintele CMSR, dr. Florin Lăzărescu.

Sănătatea orală, esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor
Potrivit Studiului Național privind starea de sănătate a românilor, publicat de CMSR în acest an, doar 1 din 2 copii se spală pe dinți de două ori pe zi. Mai mult decât atât, 66.3% dintre copii prezintă carii dentare, în timp ce 29.2% se confruntă cu anomalii dento-maxilare.

„Sănătatea orală joacă un rol esențial în bunăstarea generală a organismului, iar sensibilizarea copiilor cu privire la importanța acesteia ar trebui să înceapă încă din primii ani de școală. Informarea elevilor asupra consecințelor problemelor dentare netratate este crucială, deoarece acestea pot cauza dureri, infecții și disconfort, afectând funcții esențiale precum masticația, fonația, deglutiția și respirația. Înțelegerea legăturilor ce se stabilesc între sănătatea orală și a celorlalte părți ale organismului, prin explicarea mecanismelor prin care bacteriile din cavitatea bucală pot genera inflamație și boli sistemice precum diabetul și bolile cardio-vasculare, îi va face conștienți de beneficiul pe care îl aduce întreținerea igienei orale zilnice. De asemenea, cariile netratate și alinierea incorectă a dinților pot afecta aspectul zâmbetului, influențând negativ imaginea de sine și starea emoțională a copiilor și adolescenților. Integrarea noțiunilor de profilaxie orală în programul Școala Altfel va contribui la educarea elevilor cu privire la importanța prevenirii problemelor dentare și la adoptarea unor obiceiuri sănătoase pe termen lung”, explică SL. Dr. Luminița Oancea, vicepreședinte CMSR”.


Citește și:

Doar 1 din 2 copii declară că se spală pe dinți de două ori pe zi


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s