Cum îi învățăm pe cei mici să prețuiască natura?

Discuțiile despre cât de esențial este să protejăm natura, să ne asumăm un comportament responsabil și să adoptăm obiceiuri ecologice încă din copilărie nu sunt deloc noi.

Știm cu toții că natura este casa noastră și că ne revine responsabilitatea de a o menține curată în fiecare zi.

Copiii noștri, noile generații care vor locui aici, merită să aibă o „casă” curată și verde, cu toate darurile pe care natura le oferă. Și, totodată, ei au nevoie să deprindă de la adulții din jurul lor obiceiuri simple pentru a deveni prieteni ai naturii.

Îi învățăm ÎMPREUNĂ. Și la școală, și acasă

Adulții joacă un rol esențial în formarea și dezvoltarea copiilor, contribuind la formarea comportamentului, valorilor și atitudinii. Prin informațiile pe care le furnizează, prin acțiunile pe care le fac. De aceea, părinți, profesori, alte figuri adulte din viața copilului, cu toții avem o responsabilitate majoră în a oferi informații viabile și exemple pozitive.

Dacă școala se preocupă îndeosebi pentru a oferi cât mai multe informații teoretice, noi, familia, avem responsabilitatea de a le fi model practic. Noi avem o influență profundă asupra copiilor, nu doar prin ceea ce spunem, ci mai ales prin ceea ce facem. Fiecare gest, fiecare reacție și fiecare alegere poate deveni un exemplu de urmat pentru cei mici.

Noi trebuie să avem obiceiuri prietenoase și în ceea ce privește protejarea naturii. Reciclarea, reducerea consumului de plastic sau economisirea resurselor pot fi cu ușurință parte din rutina noastră zilnică. Când copiii noștri observă aceste acțiuni în viața de zi cu zi, învață în mod firesc să le integreze și ei în propriul comportament.

Împreună cu Tedi suntem prietenii naturii

Tedi se implică pentru a-i învăța pe cei mici multe lucruri practice și interesante despre natură în cadrul programului Tedi şi prietenii naturii, care se adresează preșcolarilor din grupa mare. Prin joc și multe activități adaptate vârstei, copiii aflați la grupa mare învață despre protejarea mediului, reciclare, despre respectul faţă de plante şi animale sau despre alimentația echilibrată chiar și despre economisirea banilor, care are o legătură relevantă cu grija pentru natură şi gospodărirea responsabilă a resurselor acesteia.
Pe platforma programului Tedi şi prietenii naturii, inclusiv părinții își pot însuși o mulțime de informații utile. Descoperiți-le împreună cu cei mici!

Programul de educație ecologică Tedi şi prietenii naturii este inițiat și susținut de Maspex Romania prin brandul Tedi. Partenerii programului sunt Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Educației.
Participarea este gratuită, la fel și suportul didactic care este asigurat de Tedi. Înscrierea în program se face de către educatori aici.

Dacă doriți să citiți mai multe despre Tedi și prietenii naturii, vă invităm să accesați tediprietenulnaturii.ro.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s