Inimile Vorbesc Românește, video-podcastul cultural dedicat românilor din UK

Marea Britanie este, alături de Italia, Germania și Spania, una dintre țările din diaspora în care trăiesc foarte mulți români. Printre ei se numără numeroase personalități în domenii diverse, români care și-au croit drumul departe de țară și își desfășoară activitatea în diaspora ca muzicieni, scriitori, actori, psihologi și antreprenori.

Dorind să le ofere românilor ocazia de a descoperi personalitățile românești din Marea Britanie, Alice Năstase Buciuta a creat proiectul „Inimile Vorbesc Românește”, un video podcast cultural dedicat românilor din UK.

În cadrul proiectului, Alice realizează interviuri cu personalități românești din Marea Britanie și află povești emoționante despre viața și munca unor români remarcabili. Printre invitații video-podcastului „Inimile Vorbesc Românește” s-au numărat, până acum, soprana Nelly Miricioiu, antreprenoarea culturală Floria Teleman, compozitoarea Mara Prună, pianistul Luca Rusu, activista pentru drepturile omului Nicoleta Bițu, pianista Cristiana Achim și psihologa Emanuela Samara.

Alice Năstase Buciuta

Alice Năstase Buciuta este jurnalistă și scriitoare de limbă română și locuiește la Londra din 2020. Mutarea în UK nu a împiedicat-o să-și continue activitatea jurnalistică, ea fiind, în prezent, președinta filialei din Marea Britanie a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) și realizatoare de emisiuni radiofonice pentru Romanian Radio London.

Departe de România, Alice a descoperit că „ne e mai dor de limba noastră atunci când trăim departe de casă, iar întâlnirile cu cei care vin din același loc cu noi devin cu mult mai mult decât simple regăsiri”. Așa a creat proiectul „Inimile Vorbesc Românește”, un loc de întâlnire pentru inimile românești.

În cadrul proiectului, personalitățile intervievate de Alice Năstase Buciuta vorbesc despre cum s-au adaptat la cultura și obiceiurile britanice, dar și despre cât de greu le-a fost la început, împărtășind din poveștile lor și oferind inspirație și curaj altor români stabiliți sau poposiți în Marea Britanie.

Video-podcasturile din cadrul proiectul „Inimile Vorbesc Românește” pot fi urmărite de românii de pretutindeni pe canalul de YouTube al proiectului:

Ascultă emisiunea „Ora Diasporei” din emisiunea Happy Music de vineri, 20 septembrie, de la ora 11:05 (ora României) și află mai multe despre proiectul „Inimile Vorbesc Românește” de la Alice Năstase BuciutaEa va povesti în direct, la radio, despre activitățile și proiectele pe care le desfășoară pentru comunitatea de români din Marea Britanie.

Emisiunea „Ora Diasporei” este realizată săptămânal, în direct în fiecare zi de vineri, în intervalul orar 11:00 – 12:00, și îi are ca invitați pe liderii comunităților românești din Diasporă, care dezvoltă proiecte în beneficiul românilor. Vom scoate la lumină și vom arăta lucrurile frumoase care se fac peste tot în lume, în comunitățile românești, și vom descoperi că românii sunt plini de inițiativă și umanitate în contextele potrivite.

Prin aceste inițiative, proiectul își propune să întărească identitatea culturală românească, să sprijine integrarea și adaptarea copiilor și părinților români în diaspora și să creeze noi oportunități pentru promovarea și celebrarea culturii românești în întreaga lume.

Urmărește întreaga serie de emisiuni „Ora Diasporei” în aplicația Itsy Bitsy FM, unde poți asculta și emisiunile audio „Mândru că sunt român!”, create de Leon Magdan.

Poți descărca și instala gratuit aplicația Itsy Bitsy FM din App Store sau Google Play:

Descoperă și alte povești despre inițiativele românilor din comunitățile din diaspora în secțiunea Diaspora, care oferă o platformă de comunicare și conectare între comunitățile românești din diasporă și cele din țară.

Emisiunea „Ora Diasporei” și secțiunea Diaspora din site-ul itsybitsy.ro fac parte din proiectul „Mândru că sunt român! by Itsy Bitsy FM”, menit să asigure păstrarea și afirmarea identității culturale a românilor de pretutindeni, promovarea României și a valorilor comunităților românești în Diasporă, prin radio și prin aplicația gratuită Itsy Bitsy FM. Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (august – octombrie 2024).


Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s