Back to School, back to books!

O nouă ediție a târgului de carte Bookisit, pe 15 septembrie!

Gata cu vacanța, cu programul haotic, luni în vacanță la malul mării, în weekend la bunici și cu ore de culcare și trezire atipice. Acum e momentul să începe să dezvoltăm (sau să continuăm) obiceiul de a citi zilnic, al copiilor noștri.

Am strâns în acest articol câteva sfaturi despre cum putem noi, ca părinți, să colaborăm cu cadrele didactice și să profităm de experiențele de la școală pentru a motiva copiii să citească cât mai des.

  • Informează-te cu privire la lecturile și practicile de lectură recomandate lașcoală

E bine să comunicăm în mod regulat despre cărțile și subiectele acoperite în clasă cu cadrele didactice și să cerem liste de lectură sau recomandări specifice pentru interesele și nivelul de lectură ale copilului. Mai mult, ca părinți, putem să ne informăm cu privire la metodele de citire aplicate în clasă și să încercăm să le replicăm acasă (de exemplu citirea selectivă, citirea pe roluri, citirea în lanț etc.).

Dacă școala unde mergeți organizează un maraton de lectură sau un concurs de citit e bine să încurajați copilul să participe. Pe de altă parte, puteți să vă oferiți voluntari pentru a citi povești în timpul orelor dacă școala permite. Multe școli au și cluburi de lectură sau invită în mod regulat autori la întâlniri cu cititorii. Ar fi bine să fiți la curent cu activitățile organizate de școală și să îi oferiți copilului cât mai multe șanse să interacționeze cu alți copii care citesc.

  • Încurajează-ți copilul să se implice în programele de lectură organizate de școală

De asemenea, unele învățătoare organizează biblioteci interne, în cadrul clasei. Încurajează copilul să ducă și el câteva cărți la școală și să le recomande colegilor, fiind multe șanse ca el însuși să citească alte cărți dacă sunt recomandate călduros de către colegi.

  • Explorați pe îndelete acasă subiectele din clasă

Întreabă copilul în mod frecvent despre ce povești sau subiecte se discută în clasă și căutați împreună cărți care să vă permită să extindeți discuția acasă, mai ales dacă copilul se arată interesat. Mai mult, dacă studiază un anumit autor și i-a plăcut, puteți căuta și alte cărți scrise de acesta pentru acasă.

  • Utilizați resursele bibliotecii școlare

Învățați copilul să viziteze biblioteca din cadrul școlii și să meargă să exploreze rafturile. Dacă este posibil, puteți vizita împreună cu el biblioteca. Discutați cărțile aduse acasă și oferiți-vă ajutorul dacă sunt peste nivelul de lectură al copilului. Dacă nu există o bibliotecă școlară sau este slab utilată, puteți căuta o bibliotecă locală sau județeană – în București există lanțul de biblioteci publice BMB (Biblioteca Metropolitană București).

  • Ghidați copilul să caute informații pentru proiectele școlare în cărți

Da, este mult mai facil să utilizăm internetul, dar căutarea informației necesare pentru proiecte școlare este o oportunitate bună pentru a sublinia importanța lecturii pentru succesul școlar. Așa că, atunci când copilul are de făcut un proiect, încercați să găsiți cărți prin biblioteca de acasă sau cea publică/școlară care să îl ajute.

  • Sărbătoriți progresul făcut la școală

E foarte util să fim atenți la progresul făcut de copiii noștri și să ne alocăm timp pentru a-l celebra acasă. De exemplu, când copilul reușește să citească prima carte singur, putem marca acest eveniment cu o înghețată sau un joc împreună. Ceea ce a funcționat la noi, în primii ani de citit independent a fost să notăm (împreună cu copilul) pe câte o hârtie toate cărțile pe care le-a terminat. Fie ele de 10 pagini sau de 150, ori chiar mai mult, fiecare avea o foiță la final cu numele cărții, autorul, numărul de pagini și cât i-a luat copilului să le citească. Le-am înfășurat pe o sfoară pentru a vedea la finalul anului cât de lungă e sau, în alt an, le-am pus într-un bol și la finalul anului le-am numărat și am fost generoși cu aprecierile ori recompense tot în cărți.

  • Oferă-ți ajutorul în cazul dificultăților de lectură

Dacă observi sau ți se spune că copilul întâmpină anumite dificultăți legate de citit, colaborați cu cadrele didactice pentru a găsi cea mai bună strategie de aplicat acasă. Nu vă sfiiți să cereți sfaturi și să căutați să lucrați împreună cu școala pentru a vă asigura că nu există nicio barieră în calea dezvoltării unui obicei sănătos de lectură.

  • Participați la târgurile de carte organizate la școală

Nu știm dacă în școala copiilor voștri se organizează astfel de târguri, însă un astfel de proiect a luat naștere în urmă cu aproape 6 ani, în București și vă invităm la cea de-a 17-a ediție ce va avea loc duminică, 15 septembrie.

Ce este Bookisit, mai exact?

Având copii sau fiind mereu în preajma copiilor, am realizat cum se schimbă nevoile lor în ce privește lecturile, cum se educă și se schimbă gusturile, cum cărțile cresc odată cu ei. Iar altele le rămân mici (nu, nu e o greșeală, am împrumutat expresia de la haine). Pe de altă parte, fiindcă suntem adeptele unei economii circulabile și realizăm ce eforturi ar fi necesare pentru a cumpăra sute de cărți noi an după an, am realizat că putem satisface nevoile ambelor tabere: și cei care au nevoie de cărți în stare bună, preloved, dar la prețuri accesibile, și familiile ale căror biblioteci au devenit neîncăpătoare.

Iar pe parcursul celor aproape 6 ani am realizat cât de frumos crește o comunitate de iubitori de cărți, mari și mici, cât de valoroasă este experiența de expozant pentru copii, cum îi ajută într-un mod practic și aplicat să înțeleagă noțiuni de educație financiară. Învață, de asemenea, să se prezinte, pe ei și cărțile lor, să dialogheze și să facă ușor cunoștințe noi, să ajute, să aleagă din multitudinea de cărți, să facă schimb și multe altele.

Târgul Bookisit, ediția 17

Ediția următoare a târgului Bookisit va avea loc în pe 15 Septembrie la Healthy Bites pe Calea Plevnei, nr. 122.

Târgul se deschide pentru vizitatori la 10:00 și durează până la 15:00. Intrarea este liberă. Avem și 3 ateliere cu participare gratuită, puteți vedea tot programul în imaginea pregătită de echipa Bookisit.

Mai multe detalii despre eveniment se găsesc aici.

Încă de la prima ediție a târgului Bookisit, organizatorii evenimentului au strâns cărți pentru a fi donate diverselor biblioteci sau proiecte cu care colaborăm. Prin intermediul campaniei „Tu aduci cartea, noi ajutăm biblioteca!” s-au strâns și donat peste 6500 de cărți către 25 de biblioteci din toată țara. La ediția aceasta vor fi adunate cărți pentru Școala Gimnazială Augustin (jud. Brașov), atât cărți pentru grădiniță, cât și pentru școala primară.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s