Peste 520 de tineri din Argeș au învățat despre educație media și fake news într-un proiect finanțat de Consiliul Europei

Asociația Start 123 a organizat ateliere pentru peste 520 de tineri în proiectul Youth Media Literacy Boost finanțat de Consiliul Europei prin Fundația Europeană de Tineret. Scopul proiectului a fost să atragă atenția tinerilor din județul Argeș cu privire la importanța educației media și combaterii fenomenului fake news (știri false) prin crearea unei rețele de 20 de tineri ambasadori care să-i ajute pe tineri să-și dezvolte abilități media și de gândire critică pentru a-și dezvolta abilitățile necesare pentru a fi cetățeni informați, capabili să interacționeze critic și responsabil cu platformele media.

Timp de patru luni au fost organizate activități de formare și întâlniri cu tinerii cu vârsta între 16 și 19 de ani în cadrul unei caravane educaționale organizate în patru licee (Colegiul Național „I.C. Brătianu” Pitești, Colegiul Economic „Maria Teiuleanu” Pitești, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Pitești, Liceul Tehnologic Topoloveni) și trei școli gimnaziale (Școala Gimnazială Poienarii de Muscel, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Bradu, Școala Gimnazială „Sanda Movilă” Albota) din județul Argeș. Aceste activități de formare au fost susținute de către 20 de tineri ambasadori, cu vârste între 16 si 24 de ani, care la începutul proiectului au participat la un workshop de trei zile în cadrul căruia au învățat cum să abordeze aceste subiecte cu tinerii ca ei. Cu ajutorul metodelor non-formale și informale au învățat despre procesul de realizare a unei știri, de la documentare, la verificare și publicare, despre știri false și cum să le recunoască, cum să știe care sunt sursele de informare de încredere, despre deep fake și tehnici de manipulare online – cum să le identifice și cum să evite capcana de a distribui conținut fals pe rețelele sociale.

Cei 20 de tineri au fost cei care au creat structura și conținutul atelierelor susținute în caravana educațională, cu sprijinul unor mentori cu experiență în mass-media și proiecte europene. În cadrul caravanei organizate în cele cinci localități argeșene cei 20 de tineri au acționat ca ambasadori ai proiectului și au discutat cu tinerii de vârsta lor, prin intermediul metodei dezbaterii, despre ce este o știre, cum se strâng informațiile, care e diferența dintre fapte și opinii, ce este aceea o știre falsă, care sunt elementele la care trebuie să se uite ca să identifice știrile false și să prevină răspândirea lor, la ce trebuie să fie atenți când consumă conținut de pe rețelele sociale, ce reprezintă fenomenul deep fake, etc.

David, 18 ani, unul din tinerii implicați în proiect, a mărturisit că proiectul l-a ajutat nu doar să înțeleagă cum să nu se lase păcălit de conținutul fals de pe internet, dar și cum să-i ajute pe alți tineri ca el să identifice și să nu distribuie conținut fals online: Participarea în acest proiect a fost o experiență revelatoare pentru mine. Am învățat nu doar să recunosc și să mă feresc de conținutul fals de pe internet, dar și să devin un promotor al educației media în rândul colegilor mei. Într-o lume digitală în continuă expansiune, este esențial să vorbim despre aceste subiecte și să educăm tinerii să fie consumatori critici și responsabili de informație. Proiectul mi-a oferit uneltele necesare pentru a naviga cu încredere în mediul online și pentru a-i ajuta și pe alții să facă același lucru și m-a ajutat să-mi fac și noi prieteni.

În același timp, Andreea Tudor, Președintele organizației Start 123 și trainer în proiect a reiterat importanța abordării acestor subiecte cu tinerii și adolescenții care petrec destul de mult timp online și riscă să fie păcăliți să creadă informații care nu sunt reale dacă nu au o educație media solidă: Sperăm că acest proiectul i-a ajutat pe tinerii participanți să înțeleagă cât de ușor pot fi influențați de informații false și cât de important este să aibă instrumentele necesare pentru a discerne între adevăr și minciună în mediul online. Prin implicarea în acest proiect sperăm că au dobândit abilități valoroase care să-i ajute să navigheze pe internet cu un ochi critic. Este esențial să discutăm deschis despre aceste teme, deoarece educația media, care nu doar că îi protejează pe tineri, dar îi și ajută să fie cetățeni informați și responsabili.

Asociația Start 123 este o organizație non-guvernamentală din județul Argeș, înființată în anul 2023, care derulează proiecte non-formale pentru elevi și tineri, cu focus pe beneficiari din mediul rural, pentru încurajarea cetățeniei active, voluntariatului, dezvoltarea abilităților de soft skills, combatarea abandonului școlar și dezvoltarea competențelor digitale.

Fundaţia Europeană pentru Tineret (FET), fondată în 1972, joacă un rol cheie în activitatea Consiliului Europei de a încuraja cooperarea între tinerii din Europa şi de a le facilita participarea activă în societatea civilă şi in luarea deciziilor politice. De peste 40 de ani, FET a oferit asistenţă şi finanţare activităţilor de tineret care promovează drepturile omului, democraţia, toleranţa şi solidaritatea. Ea oferă tinerilor o voce în viaţa politică şi democratică şi uneltele necesare pentru a funcţiona efectiv în societatea contemporană variată.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s