Făgăraș Fest ajunge la a V-a ediție și are loc între 26 și 28 iulie, în Sebeșu de Sus

Iubitorii de natură sunt invitați să se conecteze din nou cu energia Munților Făgăraș și să descopere cultura și frumusețea satelor care împodobesc acești munți la a cincea ediție a festivalului Făgăraș Fest – un festival sustenabil, despre natură și oameni, muzică bună, seri de film în aer liber, drumeții ghidate în natură și activități pentru toate vârstele.

Anul acesta, Făgăraș Fest are loc în Sebeșu de Sus, pe Valea Moașei, comuna Racovița din județul Sibiu, în perioada 26 – 28 iulie, iar acccesul este liber.

Evenimentul este organizat de Fundația Conservation Carpathia și ProPark – Fundația pentru Arii Protejate și are un program complex de activități și experiențe.

Făgăraș Fest va debuta vineri, 26 iulie, cu un concert al trupei de rock alternativ Coma, de la ora 20:30, urmat de proiecția documentarului Wild Transylvania, regizat de renumitul cineast irlandez John Murray. Filmul, lansat în 2024, explorează frumusețea și biodiversitatea unică a Transilvaniei, într-o poveste narată de Jeremy Irons, actor premiat cu Oscar.

Atmosfera celei de-a doua zile de festival va fi încinsă de cunoscuta formație Lupii lui Calancea, care vor urca pe scenă însoțiți de Surorile Osoianu, iar Dan Amariei va încheia seara cu un mixaj de muzică bună.

20 tururi ghidate despre natura și cultura locală pe toată durata festivalului

Tururi de observare a păsărilor prin Valea Moașei, la răsărit și la apus, unde participanții au ocazia să asculte, să vadă, să cunoască și să recunoască păsările, alături de un specialist. Activitatea se adresează în special începătorilor curioși și entuziaști, de orice vârstă.

Tururi botanice în care vor putea fi descoperite speciile de plante din flora spontană, într-o plimbare la poalele Munților Făgăraș. În cadrul turului botanic, participanții vor observa detaliile plantelor cu ajutorul unui microscop digital portabil și vor învăța să identifice speciile cu ajutorul unui determinator. De asemenea, pe parcursul drumeției, vor afla despre utilitatea, limitele unor plante, legendele și etimologia acestora. Ghid în această experiență este Mihaela Sava, botanist cu peste 10 ani de experiență, rezident al școlii de artă botanică și ilustrații – Transylvania School of Botanic Art and Illustration din Copșa Mare.

Tururi despre faună, în care participanții vor avea ocazia să observe urmele animalelor sălbatice, să exploreze habitatele acestora și să afle cum este realizată monitorizarea non-invazivă a faunei. Ghizii, Liviu Ungureanu și Călin Șerban, rangeri ai Fundației Conservation Carpathia, specializați în reintroducerea zimbrilor și a castorilor, vor oferi o perspectivă interesantă asupra faunei locale.

Tur ghidat la Făgăraș Fest. Foto: Claudiu Postelnicu

Tururi de identificare a insectelor (entomologice) – sunt o invitație de a privi natura cu alți ochi, de a o observa și de a înțelege comportamentul și rolul diverselor insecte. Ghid în această experiență este Maria Stănciugelu, biolog și muzeograf la Muzeul de Istorie Naturală din Sibiu.

Tururi nocturne cu și despre lilieci, care oferă șansa de a descoperi liliecii care trăiesc la poalele Munților Făgăraș și de a afla de la experți mai multe despre aceste animale fascinante și foarte importante pentru viața noastră. În timpul plimbării, vor fi folosite detectoare pentru a auzi ultrasunetele liliecilor și a ne da seama cât de aproape sunt de noi. Ghizi în această experiență sunt Szilárd Bücs – președinte al Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor, și Ana Stamatescu – președinte al Asociației Krontechies, voluntar la Centrul pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor și inițiatoarea Caravanei cu Lilieci.

Excursie la Cascadele din Valea Moașei – se va merge la Cascada Chiișoara pe un traseu cu poteci marcate, drum forestier, iar până la destinație se va traversa râul de câteva ori. Ghidul drumeției va fi Georgiana Crețu, biolog, pasionată de natură și de animale.

Plimbare prin istoria, cultura și identitatea satului Sebeșu de Sus – pe un traseu cultural care cuprinde vizitarea ruinelor fabricii de cărămidă, a bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, a morii vechi și a galeriilor de mină. Ghizi vor fi Preotul Marian Canciu, Anca Vintilă și Gabriela Sârghie, oameni ai locului.

Participarea la turele ghidate se face în baza înscrierii la punctul de informare din festival, iar drumețiile se vor face în grupuri de 25 – 40 de persoane. Participanților li se recomandă să aibă echipament de drumeție, haine lejere, pălărie, dar și o pelerină de ploaie, apă, cremă de protecție solară, spray anti-insecte.

Activități pentru familiile cu copii în festival

Copiii între 7 și 14 ani, împreună sau fără părinți, pot intra în cursa „Exploratorii Munților Făgăraș”, o provocare cu 10 probe speciale despre natură. Timp de o oră aceștia trebuie să găsească soluția la mai multe provocări despre natură, în zona festivalului.

Totodată, copiii se mai pot înscrie în „Aventura salvării planetei”, o altă activitate captivantă. Ghizi și coordonatori ai activității sunt profesorii din comunitatea gazdă, care au absolvit cursurile de educator pentru natură.

Carpathia Talks: dialoguri pe subiecte despre oameni și natură

Seria de sesiuni dialoguri referitoare la teme care ne preocupă pe noi oamenii în relație cu natura revine și anul acesta în festival. Vom discuta despre „Dreptul la natură”, „Păduri”, „Dezvoltarea durabilă a comunităților din jurul Munților Făgăraș”, „Plante Străine invazive”.

Savoarea festivalului va fi dată de produsele cu gust bun ale producătorilor locali, pregătite cu drag și pricepere. Iar pentru nostalgici și pentru cei cu drag de lucruri făcute manual, cu migală și respect pentru tradițiile locale, Făgăraș Fest a pregătit un târg al meșterilor, artizanilor locali și micilor producători.

Făgăraș Fest este un festival de trăit împreună cu prietenii și întreaga familie, de aceea cei mai mici dintre participanți și părinții lor vor fi așteptați cu ateliere de meșteșug local, activități interactive despre natură și o zonă dedicată sportului.

Făgăraș Fest este un festival manifest pentru crearea Parcului Național Munții Făgăraș. Evenimentul își propune să evidențieze valorile naturale și culturale ale unei alte comunități din jurul Munților Făgăraș. Festivalul a fost lansat în 2019 în partea de Sud a Munților Făgăraș și s-a desfășurat la Lerești, Nucșoara, apoi pe Valea Avrigului și Porumbacu de Sus.

Festivalul este o contribuție la bunăstarea localnicilor și la protejarea naturii, iar prezența publicului în cadrul acestuia vine să susțină acest lucru. Petrecerea timpului și vacanțelor în zona Munților Făgăraș reprezintă mici „investiții” în economia locală, ce vor începe să funcționeze și vor duce la dezvoltarea ecoturismului.

Mai multe detalii despre Făgăraș Fest se găsesc AICI.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s