Cunoaștem cu siguranță multe informații care ne ajută să creștem grija pentru natură. Deseori însă, aplicarea teoriei în viața reală poate fi o provocare. Cum putem ajunge într-un loc de care să ne bucurăm – la munte pentru drumeție ori la mare pentru o plimbare pe nisip – sau cum să mergem la cumpărături având în același timp grijă și de mediul înconjurător? În teorie, știm că este important cu ce mijloc de transport ne deplasăm, în ce punem cumpărăturile sau unde și cum depozităm deșeurile rămase când mergem în drumeție. Mai rămâne doar să le punem în practică. Chiar și la vârste mici, căci bunele obiceiuri privind grija pentru natură pot fi însușite și de către copii. Dacă le formăm acestora simțul respectului și sensibilității față de mediul natural și lumea înconjurătoare, le vom oferi bazele necesare pentru un viitor mai sustenabil.
Pași mici pentru o schimbare mare
Știm cu toții: natura care ne înconjoară ne oferă resursele necesare pentru viață – apa, aerul și hrana. Însă, planeta este doar una iar nevoile noastre cresc continuu. Despre consecințele activităților noastre pe Pământ se vorbește de mult. Pentru a opri sau măcar a minimiza efectele acestor activități, noi, adulții, trebuie să oferim exemple de bune obiceiuri generațiilor viitoare.
Iată exemple de acțiuni pe care le puteți face în familie pentru protejarea planetei:
Organizați excursii în natură în mod responsabil! Nu uitați că pădurea sau poiana sunt casaele unor animale așa că păstrați liniștea și nu-i speriați pe locatarii lor. Nu vă abateți de la cărare și campați în locurile destinate acestui scop! În acest fel, nu veți distruge vegetația și habitatele animalelor sălbatice.
Învățați-i pe cei mai mici să nu polueze natura! Atunci când sunteți în mijlocul naturii, lăsați curățenie în urma voastră. Deșeurile nu doar că strică imaginea, dar sunt un pericol pentru floră și faună. Pungile de plastic, conservele sau dozele pot răni botul sau labele animalelor, iar sticla poate fi o sursă de incendiu.
Aflați cum trebuie protejate animalele sălbatice și procedați întocmai. Când vă aflați la plimbare și găsiți un pui de iepure sau de pasăre, nu îl luați din mediul lui natural. Dacă animalul nu este rănit, lăsați-i pe părinții lui să se ocupe de el.
Faceți cumpărături în spiritul zero waste. Achiziționați produsele în baza unei liste pregătite în prealabil, pentru a nu cumpăra produse inutile. Puneți produsele în sacoșe din materiale durabile, care pot fi utilizate repetat.
Alegeți mijloace de transport ecologice. Renunțați la mașină – planeta vă va fi cu certitudine recunoscătoare pentru folosirea bicicletei, a trotinetei sau a rolelor. În afară de asta, cu ele deplasarea este chiar mai plăcută.
Colectați apa de ploaie. Acest lucru se poate face așezând un butoi sub un burlan de scurgere – poate funcționa chiar și pe balcon. Apa astfel obținută poate fi utilizată la udatul florilor, de exemplu.
Așchia nu sare departe de trunchi
Pentru un părinte, alături de grija de a-și ști copilul sănătos și în siguranță, omniprezentă este și preocuparea pentru educația pe care i-o dă și pentru modul în care formează adultul de mâine. Așa cum suntem preocupați să-i învățăm să fie politicoși, onești, responsabili, la fel îi putem învăța să protejeze mediul în care trăiesc. Și nu doar prin vorbe ci, mai ales, prin fapte. Este de datoria noastră să fim constant conștienți că noi, adulții, reprezentăm principalele repere de conduită pentru cei mici și că modul în care noi ne comportăm este definitoriu pentru ei.
Sigur îți sunt familiare acțiunile menționate anterior. Le-am repetat aici pentru a le reaminti, la rugămintea lui Tedi, cel care este alături de copiii de grupa mare, în derularea programului de educaţie ecologică ,,Tedi şi prietenii naturii’’.
Despre programul Tedi și prietenii naturii
În cadrul programului, copii de la grupa mare din grădinițe de stat și private din toată țara își însușesc reguli de bază privind protecția mediului, reciclarea, respectul față de plante și animale precum și informații utile privind o alimentație corespunzătoare sau importanța petrecerii active a timpului. Este abordată și tematica privind economisirea banilor, care are o legătură relevantă cu grija pentru natură şi gospodărirea responsabilă a resurselor acesteia.
Participarea la programul Tedi și prietenii naturii este gratuită, la fel și suportul didactic care este asigurat de Tedi și care constă în materiale necesare desfășurării programului.
Materialele educaţionale sunt adaptate la nivelul de învăţare din grădiniţe, acestea conţinând 7 scenarii pentru activități împreună cu materialele didactice ajutătoare și fișe de lucru pentru copii.
Scenariile acestor activităţi conţin şi indicațiile necesare pentru desfăşurarea online a lecţiilor, precum şi pentru situațiile în care conectarea online cu copiii nu este posibilă.
Materialele sunt îmbogăţite cu filme animate care vor introduce copiii într-un mod vesel în tematica acestor activităţi şi le vor explica noţiunile de bază. De asemenea, după fiecare lecţie, copiii primesc anumite teme de realizat acasă, cu sprijinul părinţilor, pentru că munca în echipa de acasă îi încântă pe copii, iar părinților le oferă posibilitatea de a afla concret cum își îmbogățesc cunoștințele cei mici.
Toate materialele au fost elaborate de către o echipă de experţi (un pedagog, un psiholog, un ecologist şi un nutriţionist).
Mai multe informaţii despre tema programului se găsesc pe tediprietenulnaturii.ro.