Smantana

Smantana este un produs lactat compus din grasimea ridicata la suprafata laptelui neomogenizat. Se obtine din lapte de vaca sau de bivolita, nefiert, pus intr-un vas la prins intr-un loc racoros şi uscat.

Dupa cateva zile, grasimea din laptele prins se ridica la suprafata intr-o pojghita mai groasa sau mai subtire, in functie de grasimea laptelui. Aceasta durata de cateva zile este scurtata in procesele industriale de obtinere a smantanei folosind centrifuge numite separatoare.

Cea mai mare parte din grasimea smantanei este saturata. In cazul smantanei semidegresate, mai mult de trei patrimi din calorii provin din grasime.

Daca bati bine o lingura de smantana poti obtine aproximativ doua linguri de frisca. Pentru un gust mai deosebit adauga cateva picaturi de vanilie inante de a o bate.

Smantana este bogata in vitamina A si Calciu, ajutandu-ti astfel sistemul imunitar, vederea, pielea, dintii si oasele.

Smantana poate fi fermentata (dulce la gust), sau nefermentata (putin acrisoarala gust). Cea nefermentata poate fi adaugata in sosuri pentru a le face mai cremoase.

Fiind obtinuta din lapte, smantana pastreaza o parte din calitatile nutritive ale acestuia. Nu sunt indicate insa portiile mari.

O lingura de smantana semidegresata in cafea poate face parte dintr-o dieta echilibrata. O portie de supa preparata cu o ceasca de smantana ar trebui consumata doar la ocazii speciale.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s