Ziua Sigurantei pe Internet 2011. Copiii continua sa fie expusi pericolelor online

In fiecare an, la inceputul lunii februarie, este sarbatorita Ziua Sigurantei pe Internet. Evenimentul se desfasoara la nivel european sub egida Insafe.

Cu aceasta ocazie sunt organizate sute de evenimente, constand in diverse concursuri si actiuni de constientizare privind navigarea pe Internet in siguranta.

Anul acesta, evenimentul a fost sarbatorit pe 8 februarie, zi in care au fost organizate, inclusiv in Romania, evenimente dedicate unui Internet mai sigur.

Cu aceasta ocazie, reprezentantii Consortiului Sigur.info au prezentat cateva studii privind obiceiurile privind utilizarea internetului de catre copii si tineri, precum si pericolele la care sunt expusi acestia.

Din studii reiese ca trei sferturi dintre copiii romani cu varste cuprinse intre sase si 17 ani folosesc deja internetul, 60 la suta dintre ei sunt contactati de pedofili, iar 24 la suta primesc mesaje sexuale.

Directorul de comunicare de la Centrul Roman pentru Copii Disparuti si Exploatati Sexual – Focus, Patrick Danilevici, a declarat ca pe internet sunt peste un milion de imagini pornografice cu copii si alte aproximativ 200 sunt incarcate zilnic.

El a precizat ca statisticile arata ca peste 75 la suta dintre copiii cu varste cuprinse intre 6 si 17 ani folosesc deja internetul, 60 la suta dintre ei sunt contactati prin intermediul internetului de pedofili si 40 la suta raspund la aceste apeluri.

„In Romania, peste 90 la suta dintre adolescenti utilizeaza internetul pentru socializare. Dintre acestia, 18 la suta afirma ca transmit informatii personale pe internet catre alte persoane, iar 14 la suta discuta cu necunoscuti. In Romania, din totalul utilizatorilor de Facebook (2.693.200), 14 la suta sunt adolescenti (12-17 ani) iar rata de utilizare a acestui site de socializare in randul lor a crescut exponential de la inceputul anului 2010. In prezent ea este de 33 la suta si tendinta este de crestere”, a mai spus Patrick Danilevici.

Potrivit organizatiei Salvati Copiii, la sfarsitul anului trecut in Romania erau 7,7 milioane de utilizatori de internet, ceea ce inseamna unul din trei romani, iar numarul celor care aveau conturi pe Facebook a inregistrat o crestere de 500 la suta in perioada ianuarie-decembrie 2010.

Cu ocazia Zilei Sigurantei pe Internet 2011 au fost prezentate si concluziile studiului comparativ EU Kids Online II, realizat la initiativa Comisiei Europene in 25 de tari europene in anul 2010. Conform acestuia, jumatate dintre copiii si adolescentii cu varste intre 11 si 16 ani isi creeaza mult mai usor o personalitate proprie online decat una in viata reala.

Tinerii isi petrec timp pe Internet deoarece acesta le ofera posibilitatea de a-si exprima opiniile si a-si face prieteni:
• Pentru 50% dintre copiii cu varste intre 11 si 16 ani, utilizatori de Internet, este mai confortabil sa fie ei insisi pe Internet decat in relatiile reale
• 45% dintre copii au subiecte de discutie diferite in mediul online decat in conversatiile fata in fata
• O treime dintre acestia (32%) vorbesc mai deschis pe Internet despre problemele private decat in cadrul discutiilor directe

Aceste procente sugereaza ca pentru jumatate dintre copii si tineri Internetul este mai mult decat un joc, este viata lor, tema centrala a Zilei Sigurantei pe Internet la nivel european, precum si cea a concursului national organizat cu aceeasi ocazie, ai carui castigatori au fost premiati pe 8 februarie in cadrul unui eveniment organizat la Palatul Copiilor din Bucuresti.

[imagelink=”1283″] In competitie au fost inscrise peste 850 de proiecte multimedia realizate de peste 1700 de copii si tineri intre 6 si 19 ani din toata tara. Proiectele au ilustrat legaturile dintre viata reala si cea virtuala precum si implicatiile pe care experientele online le pot avea asupra activitatii de zi cu zi.

Ziua Sigurantei pe Internet 2011 a fost sarbatorita si la nivel national, voluntarii Salvati Copiii sustinand activitati de informare in 12 orase din tara, alaturi de partenerii Consortiului care sustin programul. Astfel, in Bucuresti, tinerii au desfasurat sesiuni de informare in cinci mari centre comerciale alaturi de reprezentanti Microsoft.

De asemenea, actiuni de informare in cadrul scolilor si liceelor, precum si campanii stradale au fost sustinute in Bucuresti, Iasi, Oradea, Valcea, Targu Neamt, Ploiesti si Suceava. Si profesorii voluntari au incurajat si au promovat siguranta online sustinand sesiuni de informare in judetul Arad si in Constanta.

In Iasi, reprezentanti ai Autoritatii Nationale Impotriva Traficului de Persoane s-a alaturat voluntarilor Salvati Copiii in informarile din scoli. Activitatile din Iasi au vizat si sustinerea unei serii de workshopuri adresate elevilor cu scopul de a crea materiale si proiecte de promovare a conceptelor Sigur.info.

Scoala generala nr 9 din Brasov a organizat dezbaterea adresata elevilor Internetul – prieten sau dusman precum si o expozitie artistica si o sceneta de teatru tematica. In Craiova, reprezentanti ai IGPR, ai Inspectoratului Judetean si profesori au participat la prezentarea proiectului, urmand sa-si ofere expertiza in beneficiul promovarii sigurantei online in randul copiilor.

De Ziua Internationala a Sigurantei pe Internet, Focus a prezentat si primul kit de raportare a continuturilor ilegale sau daunatoare copiilor, disponibil pe site-ul www.safernet.ro.

Acesta este destinat utilizatorilor de internet care doresc sa ajute la curatirea mediului online prin raportarea imaginilor cu continut ilegal sau daunator copiilor.

Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul www.sigur.info.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s