Biblioteca Prichindeilor se bucură, în perioada iunie – noiembrie 2023, de finanțarea acordată de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, cu scopul de a implementa propunerile asumate în proiectul cu care aceasta s-a prezentat la sesiunea de finanțare din acest an: achiziția de noi cărți valoroase, atent selecționate, în limba română, și organizarea unor ateliere de joacă și lectură în cadrul comunităților deja conturate în jurul bibliotecilor din cele 14 centre europene participante.
C.A.R.T.E este propunerea prin care Biblioteca Prichindeilor își dorește să aducă plus valoare în viețile românilor din diaspora prin coagularea unei Comunități în jurul cărților pentru copii, crearea unor Ateliere de joacă și lectură, prin apropierea de Rădăcini, garantând Timp de calitate împreună și contând pe Excelența lingvistică și didactică a bibliotecarelor implicate.
Biblioteca Prichindeilor a prins rădăcini la debutul lui 2021, la Praga, la ideea Anei Engrth Răduleț, iar în prezent a devenit o rețea de împrumut de carte solidar pentru copiii din diaspora, având 17 filiale în 13 țări europene.
Fiecare dintre cele 21 bibliotecare implicate astăzi în dezvoltarea comunităților de cititori în jurul Bibliotecii Prichindeilor are responsabilitatea de a îngriji stocul de carte achiziționat fie din resurse proprii sau contribuții din comunitate, fie prin sprijinul Departamentului Românilor de Pretutindeni, și de a căuta creativ forme de a atrage micuții cititori către limba maternă.
Împrumutul cărților este gratuit, la fel cum este participarea doritorilor la evenimentele de joacă și lectură organizate periodic, cu sprijin DRP, în fiecare dintre locațiile bibliotecii.
Cu excepția Hub-ului de la Praga – biblioteca între timp transformată în locație cu sediu permanent și dedicat exclusiv activităților care folosesc cartea ca pretext de întâlnire și socializare pentru micii cititori români din Praga – toate celelalte 13 biblioteci participante în proiectul C.A.R.T.E. continuă să emuleze natura itinerantă a comunităților de români pe care le deservesc, întâmpinându-le acolo unde acestea sunt și organizând întâlnirile atât în spații tradiționale, cum sunt bibliotecile locale partenere, cât și în spații neconvenționale, parcuri sau grădini publice, atunci când vremea permite activități în aer liber.
Ce face ca acest proiect să fie valoros? Existența rețelei Biblioteca Prichindeilor a afectat până acum pozitiv și în mod continuu viețile a peste 1000 de familii, care fie au împrumutat cărți, fie au participat la evenimentele de joacă și lectură, fie, de cele mai multe ori, ambele.
Peste tot unde a fost înființată, Biblioteca Prichindeilor funcționează în tandem și complementar școlilor românești din diaspora, oferind un fond narativ esențial dezvoltării și diversificării lingvistice. În acele cazuri în care comunitățile de români pot conta doar pe cursuri online de limbă și cultură română, Biblioteca Prichindeilor vine în întâmpinarea micuților, fiind singura entitate pentru care prezențialul este cheie de boltă.
De asemenea, Biblioteca Prichindeilor creează contextul întâlnirilor recurente, iar prin participarea ambilor – părinți și copii – pe întreaga durată a întâlnirilor de joacă și lectură, abilitează transferul cultural de la o generație la cealaltă.
Întrebate despre percepția asupra Bibliotecii Prichindeilor, familiile care se bucură de existența acestui proiect în vecinătatea lor ne-au transmis că printre cele mai mari beneficii se regăsesc următoarele: comunitatea de oameni cu interese și valori similare care se creează, diversitatea mare de cărți în limba română la care nu ar avea acces în alte condiții, precum și posibilitatea copiilor de a se întâlni și socializa cu alți copilași români din preajma lor.
Proiectul C.A.R.T.E. va debuta în luna august 2023 în 14 dintre sediile bibliotecii prin colaborarea cu Education Studio Finlanda, cunoscut pentru crearea de materiale didactice sub brandul „Zmeișorii”, care va concepe 2 ateliere croite pentru nevoile comunităților bibliotecilor participante și spre bucuria copiilor care vor lua parte la activități creative și creatoare, pornind de la cărți.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni sprijină activitatea românilor de pretutindeni și acordă finanţări nerambursabile proiectelor dezvoltate de mediul asociativ, care urmăresc păstrarea, dezvoltarea şi afirmarea identităţii etnice, culturale, religioase şi lingvistice a românilor din vecinătate şi din diaspora, precum şi întărirea legăturilor dintre România şi comunităţile româneşti din afara graniţelor ţării.