Invata-l pe copil sa manance sanatos

A manca sanatos a ajuns in ziua de azi o adevarata provocare, tinand cont de rafturile pline de produse frumos ambalate si de reclamele care ne lasa gura apa. Specialistul in nutritie Sarah Zorab, membra a British Association for Applied Nutrition & Nutritional Therapy, are cateva sfaturi pe care le putem urma pentru a-i invata pe copii sa manance sanatos.

Interviu realizat de Adriana Titieni in cadrul emisiunii Meditatii pentru parinti:

Adriana Titieni: Care sunt cele mai frecvente greseli de alimentatie pe care le facem, fie ca suntem copii sau adulti?

Sara Zorab: Alimentatia copiilor e compusa din produse cu prea multe grasimi si foarte mult zahar, adesea “ascuns”. E vorba in special de alimentele procesate si cele de tip fast-food.

Adriana Titieni: Copiii sunt deja invatati sa manance multe dulciuri si astfel de produse de tip fast-food. Ce pot face parintii pentru a-i convinge sa renunte la aceste produse?

Sara Zorab: E important sa-i invatam pe copii de mici sa consume si sa le placa mancarea in stare cat mai naturala, pentru ca in copilarie gustul se dezvolta. Daca se obisnuiesc cu produse procesate, cu dulciuri, gustul lor se schimba si va fi mai greu sa se obisnuiasca cu produse naturale, sanatoase.

Adriana Titieni: Dar ce facem cu presiunea societatii, a colegilor de scoala si de joaca, de exemplu?

[imagelink=”1478″ class=”imageLeft”] Sara Zorab: Aceasta este, intr-adevar, o mare problema la nivel mondial. Avem nevoie de mai multa educatie alimentara in scoli, dar si de sustinere din partea parintilor, pentru a-i incuraja pe copii sa manance sanatos. Se stie ca daca ai o alimentatie echilibrata ai mai multa energie, inveti mai bine, esti mai rezistent la raceli si imbolnaviri si ai performante sportive mai mari (iar asta conteaza mult pentru copii). De aceea cred ca atat scoala, cat si parintii si medicii trebuie sa promoveze o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos in randul copiilor.

Adriana Titieni: Cum arata, din punctul dvs. de vedere, un stil de viata sanatos, atat pentru un adult cat si pentru un copil?

Sara Zorab: Pentru a avea un stil de viata sanatos, multe persoane trebuie sa-si schimbe stilul de viata. Ma refer la acei copii care petrec mult prea mult timp in fata calculatorului si a televizorului, jucandu-se mai mult in casa decat afara. Pentru a schimba aceasta situatie trebuie ca parintii sa-si asume mai multa responsabilitate, sa petreaca mai mult timp cu copiii lor in aer liber, facand miscare si practicand impreuna diverse sporturi. Toate aceste activitati trebuie sa fie insa atractive pentru copii, de aceea timpul petrecut impreuna, facand miscare, trebuie sa fie placut si sa le faca placere atat copiilor, cat si parintilor.
La fel, pentru a-i incuraja pe copii sa manance sanatos, parintii trebuie sa-si faca timp pentru a pregati masa impreuna cu cei mici, gatind si urmand diverse retete, transformand astfel gatitul intr-o activitate placuta pentru copii.

Adriana Titieni: Ce presupune o alimentatie de calitate?

Sara Zorab: Alimentele proaspete, neprocesate sunt alimente de calitate, precum si cele sarace in zaharuri si grasimi. Din pacate, foarte multe din cerealele consumate adesea de copii la micul dejun contin foarte mult zahar. Eu le-as inlocui pe acestea cu cereale intregrale din ovaz, orz sau porumb. Ideal pentru mic dejun este si oul fiert, pentru ca este bogat in proteine si foarte bun pentru un copil aflat in plina dezvoltare.

Un pranz echilibrat ar trebuie sa contina produse proaspete, legume, si nu pizza sau alte produse de tip fast-food. La pranz si la cina sunt foarte potrivite pentru copii supele si ciorbele, dar nici proteinele nu ar trebui sa lipseasca (pui, peste). In ce priveste desertul, mult mai corect ar fi sa le dam copiilor mai degraba fructe proaspete decat dulciuri, prajiturele si cicocolata. Dupa-amiaza le putem da sa manance prajitura facuta in casa. Consumand dulciuri si ciocolata, copiii pot deveni agitati, usor agresivi, vor obosi usor si nu se vor mai putea concentra (fie ca e vorba de scoala sau de joaca).

[page]

Adriana Titieni: Este carnea importanta in alimentatia copiilor?

Sara Zorab: Carnea este un aliment important in alimentatia copiilor. Fiind intr-o perioada de crestere si dezvoltare, ei au nevoie de proteine pentru a creste puternici si sanatosi, iar carnea este cea mai importanta sursa de proteine. De aceea recomand consumul de carne la copii, evitand insa grasimile. De asemenea, pestele este foarte bun si recomandat in alimentatia copiilor, desi, din pacate, lipseste din meniul multor copii.

Adriana Titieni: Cat “dulce” ar trebui sa aiba voie un copil sa manance? Ma refer la dulciuri preparate in casa. Exista o cantitate ideala?

Sara Zorab: Este ok daca au parte zilnic de cate un desert facut in casa (o singura portie). Ar fi foarte frumos daca parintii i-ar implica pe copii in prepararea deserturilor si a altor feluri de mancare, transformand gatitul intr-o activitate placuta, interesanta si, nu in ultimul rand, sanatoasa (evitand astfel produsele cumparate de-a gata din magazine, pline de chimicale si coloranti).

Adriana Titieni: La ce alimente si ingrediente trebuie sa renunte un parinte care vrea sa asigure o alimentatie sanatoasa in familie, atat pentru el cat si pentru copilul lui?

Sara Zorab: In primul rand ar trebui sa scoata (sau sa nu introduca) in alimentatia copilului bauturile carbogazoase (afecteaza sanatatea danturii si contin prea mult zahar) si sa evite sa le dea chipsuri si snacksuri (pot fi consumate ocazional, dar nicidecum zilnic). Eu una prefer sa le spunem copiilor ce e bine sa manance, in loc sa le interzicem anumite produse, pentru ca daca le interzici ceva ii faci doar sa-si doreasca mai mult acel lucru.

Copiii trebuie sa consume mai multe legume, dar in acelasi timp sa le aprecieze si gustul (adesea legumele sunt gatite fara imaginatie si nu au un gust foarte bun). Cred ca e important sa gasim modalitati ingenioase pentru a gati legumele – adaugand de exemplu branza sau poate nuci -, pastrandu-le calitatile nutritive si dand un gust placut mancarii.

Adriana Titieni: Ce sfat le-ati da parintilor care vor sa-i invete pe copii sa manance sanatos?

Sara Zorab: Copiilor le plac lucrurile organizate, le place sa stie care sunt regulile, de aceea e important ca parintii sa le spuna ce e bine sa manance si de ce, la fel cum ar trebui sa le spuna cum trebuie sa se comporte. Pentru a face lucrurile mai interesante se poate apela la un tabel, un grafic, folosind stelute sau buline, recompensandu-l pe copil daca face fapte bune sau mananca sanatos si atragandu-i atentia atunci cand greseste. De asemenea, i-ar sfatui pe parinti sa deschida cartile de bucate impreuna cu copiii lor, alegand retete care sa le faca placere si preparandu-le impreuna.

Dincolo de toate sfaturile pe care le-am dat mai sus, as vrea sa se stie ca, pentru a fi eficiente si de durata, schimbarile in alimentatie trebuie facute treptat, inlocuind incet-incet produsele nesanatoase cu alimente proaspete, naturale si sanatoase.

Daca vrei sa afli in fiecare saptamana ce mai e nou pe itsybitsy.ro, aboneaza-te la Newsletter.  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s