Medicii sustin ca testele genetice trebuie efectuate doar de gravidele cu varsta peste 35 de ani, iar cezarienele doar in caz de afectiuni ale mamei si fatului. Iata de ce:
O gravida care isi face investigatiile si testele genetice „la sange” are 1,5-2% risc sa nasca un copil cu diferite afectiuni sau malformatii congenitale. O femeie care nici macar nu trece pe la medic si nu-si face nicio ecografie prezinta un risc de 12% sa nasca un copil cu probleme medicale.
Avand in vedere diferenta destul de mica, isteria testelor genetice nu se justifica, iar costurile programelor nationale pentru gravide, care includ setul complet de analize, dar mai ales analize genetice complexe, cum sunt triplul-test si amniocenteza, ar fi exorbitante si ar depasi cu mult beneficiile, sustin medicii.
„O gravida fara riscuri nu are nevoie de mai mult de cinci consultatii la medicul de familie si trei consultatii la medicul specialist. Investigatii ca dublul test sau triplul test trebuie efectuate obligatoriu de gravidele cu risc (peste 35 de ani, fumatoare, diabetice etc.). Dupa caz, urmatorul pas e amniocenteza. Precizia lor e de 70%, iar 5% din totalul testelor efectuate se dovedesc false”, subliniaza prof. dr. Florin Stamatian, prim-vicepresedinte al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania.
Ministerul Sanatatii deruleaza un program national de testare pentru femeile gravide de peste 35 de ani la risc, doar la recomandarea medicului. Acestea pot face triplul test si amniocenteza gratuit in sase centre din tara (Cluj, Bucuresti, Iasi, Timisoara si, mai nou, Targu Mures). Fondurile sunt insa limitate, iar foarte multe femei ce ar avea acest drept (analizele arata un risc crescut) nu stiu nimic despre program, fiind orientate mai mult spre centrele private. Tendinta asa-ziselor „investigatii la cerere” se remarca si la femeile intre 20 si 30 de ani.
„Dincolo de simple metode de precautie, aceste teste sunt exagerari la 20-30 de ani, incarca inutil sistemul de sanatate si cresc volumul de munca in laboratoare. Femeile trebuie sa stie ca sarcina cu risc zero nu exista. Din start, riscul este de 1,5-2%”, spune si prof. dr. Bela Szabo, presedintele Comisiei de obstretica-ginecologie din Ministerul Sanatatii.
Dincolo de teama de malformatii, teama inchipuita de durere a declansat o adevarata „epidemie” de cezariene. Femei din toata lumea au prins rapid „gustul” lor, fiind sustinute chiar de medici. Si, daca in maternitatile de stat inca se lovesc de refuzul medicilor, in maternitatile private, 70% din gravide vin tocmai pentru a naste prin cezariana. De vina sunt „intoxicatiile” anturajului, dar si relaxarea medicilor, o spun chiar unii dintre ei.
„Daca medicul convinge femeia sa nasca prin cezariana, iar la nastere copilul pateste ceva, toata vina cade pe medicul respectiv. De ce n-a facut cezariana?”, accentueaza Szabo.
„Femeile sunt sfatuite prost de prietene, de mame cum ca durerile sunt groaznice, fara sa stie ca fiecare percepe durerea diferit. Si medicii prefera sa le faca operatie pentru ca este si mai scumpa, mai previzibila si dureaza mai putin”, il completeaza medicul Florin Stamatian.
Desi fug de durere, medicii spun ca aceasta este mai mare dupa cezariana, recuperarea este mai greoaie, iar bebelusii se pot confrunta cu probleme respiratorii din cauza trecerii rapide de la mediul uterin la mediul exterior. Singurele situatii in care este admisa cezariana sunt problemele specifice, precum greutatea mare a fatului (peste 4 kilograme), constitutia firava a ba zi nului mamei si alte afectiuni ale mamei si fatului.
Sursa: Evz.ro