Odată cu venirea sezonului rece, ne pregătim atât noi cât și pe cei mici pentru a ține piept virozelor, răcelilor, invaziei virusurilor și a bacteriilor care ajung să ne slăbească organismul și să ne dea peste cap sistemul imunitar, iar copiii sunt în general mai vulnerabili la acest context.
Lucru cert, misiunea noastră, a părinților, este aceea de a-i menține sănătoși și fericiți. Ce plan punem la bătaie, atâta vreme cât sunt atât de mulți factori implicați, dificil de gestionat?
Fără doar și poate, putem începe războiul declarat factorilor nocivi din viața copiilor noștri, asigurându-ne că zi de zi, le punem în ghiozdan, pe lângă rechizitele necesare cursurilor, și un pachețel cu hrană sănătoasă, bogată în vitamine și în nutrienți.
Știați însă, că pentru a avea burtici liniștite, unele alimente sunt de preferat altora? Iar că cele care ar trebui să iasă câștigătoare ar trebui să fie alimentele cu efect antiinflamator?
Sistemul imunitar apără organismul împotriva infecțiilor și a altor provocări care pot face rău. Una dintre cele mai importante părți ale răspunsului sistemului imunitar este inflamația. Un proces, în care celulele noastre imunitare atacă bacteriile sau virușii invadatori, elimină distrugerea țesuturilor și începe procesul de reparare. În afara corpului, inflamația poate provoca roșeață, umflături și durere.
Cum se poate manifesta inflamația din corp?
Câteodată însă, procesul inflamator se instalează și pare să nu mai vrea să plece. De fapt, acesta capătă o dimensiune pe care corpul nostru nu o poate controla. Astfel că, acest proces ajunge să-ți distrugă corpul, iar la copii să se manifeste în cele mai diverse forme.
O burtă umflată, dureri intestinale cronice, lipsa energiei, schimbarea de comportament apărut în urma unei infecții bacteriene sau a unei cure cu antibiotice pe cale orală, intoleranțe și alergii alimentare, dificultatea în extragerea nutrienților din alimentele pe care le consumă, în ciuda unui excelent apetit, erupții cutanate, dificultăți de concentrare și învățare. Toate pot fi semnele existenței inflamației la nivelul intestinului. Toxinele care pătrund în organism provoacă boli și simptome la nivelul întregului corp. S-a constatat că inflamația poate fi rădăcina unor probleme de sănătate inexplicabile sau aparent fără legătură, afecțiuni ce țin de sănătatea fizică și mintală din copilărie, precum și de problemele comportamentale și de dezvoltare.
Așadar, ar putea alimentele care promovează inflamația să afecteze creierul unui școlar?
Un studiu realizat de cercetătorii din Portugalia, care a vizat examinarea dietei a 524 de elevi de clasa a VI-a, luând în considerare proprietățile inflamatorii ale alimentelor și băuturilor pe care le-au consumat copiii, corelate apoi cu performanța școlară, a spus clar și răspicat: eliminarea micului dejun duce la o mai scăzută vigilență din partea copilului, memorie diminuată, procesarea și rezolvarea mai lentă a problemelor. Rezultatele leagă consumul de fructe și legume de o performanță școlară mai bună. Pe de altă parte, alimentele puternic procesate și un model de dietă occidentală – sucuri acidulate, fast-food și dulciuri – sunt asociate cu performanțe școlare mai puțin favorabile.
Însă, pot fi luate măsuri, iar această inflamație să fie îmblânzită. Iată cum:
- Modificați dieta. Adăugați cat mai multe alimente cu efect antiinflamator!
• Fructe de pădure, în special afinele, sunt pline de vitamine și antioxidanti numiți flavonoide, care luptă împotriva inflamației. De asemenea, au substanțe chimice care reglează sistemul imunitar, ceea ce poate reduce inflamația cronică.
• Ceai verde: Ceaiul are antioxidanti numiți catechine, care reduc inflamația. Conține EGCG, cel mai puternic tip de catechină. Și alte tipuri de ceai au acest efect, dar ceaiul verde are cele mai multe beneficii.
• Sfecla: Studiile arată că sfecla poate reduce inflamația și alți factori de risc pentru boli cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul.
• Broccoli, ca si celelalte rude ale sale crucifere sunt toate bogate în vitamina K. Majoritatea dintre noi nu consumă suficientă vitamina K în dietă, așa că sporiți aportul pentru a reduce inflamația.
• Ciocolată neagră: Pudra de cacao conține antioxidanți, care reduc inflamația și scad nivelul zahărului din sânge. Asigurați-vă ca ciocolata consumată conține cel puțin 70% cacao, pentru a avea un puternic efect antioxidant.
• Peștele, în special somonul, este o sursă excelentă de omega-3 – conține două tipuri diferite, DHA și EPA. Omega-3 sunt nutrienți care reduc inflamația și ameliorează durerile articulare.
• Ghimbir: Conține antioxidanți, are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene extraordinare, putând chiar ajuta la atenuarea inflamației severe.
• Turmeric: Acest condiment galben se laudă cu o substanță chimică care inhibă semnalele inflamatorii cronice din organism. Ușurează inflamația, care poate preveni afectarea articulațiilor, artrita, bolile de inimă și afectarea ficatului.
• Produse fermentate precum iaurt, chefir și varză murată.
• Eliminăm orice alergen alimentar cunoscut.
• Introducem în alimentație semințele de chia, de in și de cânepă, care au fost ținute la încolțit. Sunt surse excelente de fibre care pot ajuta la creșterea bacteriilor benefice.
• Consumăm grăsimi sănătoase cu moderație. Gălbenușurile, avocado, ghee și ulei de cocos presupun un efort minim pentru intestin și favorizează absorbția nutrienților.
2. Suplimentele alimentare probiotice nu trebuie să lipsească!
Dr. Gheorghe Mencinicopschi spunea ca bacteriile probiotice rezistă la acțiunea sucului gastric și a sărurilor biliare, sunt sensibile la antibioterapie, aderă la mucoasa intestinală, producând substanțe care inhibă dezvoltarea bacteriilor patogene, dăunătoare, oferind multiple beneficii sănătății. Este important să le folosim, mai ales că, din ce în ce mai des, microbiomul uman este expus excesiv la antibiotice, nu doar prin utilizarea lor medicală, ci și prin utilizarea lor la animalele de fermă și la culturi. Utilizarea excesivă a antibioticelor favorizează rezistența bacteriană, iar microbiomul uman supraexpus a devenit un rezervor semnificativ de gene de rezistență, contribuind la creșterea dificultății în controlul infecțiilor bacteriene.
Așadar, alegeți un probiotic pe bază de lactobabicili vii, care să ajute tratarea rapidă și eficientă a intestinului.
Organizația Mondială a Sănătății și Societatea Europeană de Gastroenterologie Hepatologie și Nutriție Pediatrică (ESPGHAN) recomandă utilizarea Lactobacillus rhamnosus, LGG® la copii. Dr. BIOM BABY Digestive Comfort este un supliment alimentar probiotic ce conține Lactobacillus rhamnosus, LGG®, tulpina originală Chr. Hansen, aceasta fiind cea mai studiată și mai bine documentată tulpină probiotică din lume (peste 250 de studii clinice), dar și vitamina D3, într-o doză optimă. Are o eficiență dovedită clinic în prevenția diareei asociate antibioterapiei, dar și în utilizarea în cazul diareei acute sau a disconfortului abdominal. Contribuie, de asemenea, la funcționarea normală a sistemului imunitar, la menținerea sănătății sistemului osos și la menținerea funcției normale a sistemului muscular. BIOM BABY Digestive Comfort se regăsește sub formă de flacon cu picături orale, ce pot fi administrate în siguranță încă din prima lună de viață a copiilor.
Ne este la îndemână să ne ajutăm copiii să rămână sănătoși. Trebuie doar să fim atenți la sfaturile specialiștilor, să punem pe masă ingrediente cu beneficii reale asupra organismului și să apelăm cu încredere la probiotice de încredere!