Copiii neinfricati din povestile lui Roald Dahl

Adesea, asociem eroii cu puterile supranaturale. Insa autorul norvegian Roald Dahl a demonstrat ca nu se intampla asa tot timpul. In cartile sale, eroii sunt copiii care, desi extrem de isteti, sunt cat se poate de… normali.

Hai intr-o lume in care uriasii sunt prietenosi, morocanosii sunt vindecati, iar prin copaci cresc piersici gigantice!

Ne-am obisnuit cu totii cu basmele clasice in care zmeul – sau dragonul sau orice creatura mitica iti mai trece prin cap – rapeste printesa si Fat-Frumos sare in ajutor pe calul sau inaripat. Asta a fost o fraza la fel de lunga ca lista povestilor de acest gen.

Eu vreau sa iti propun altceva. Un alt set de personaje, care infrunta cu totul alt tip de pericole. Vreau sa iti prezint o serie de basme, unde personajele principale sunt chiar micuti ca ai vostri.

Asadar, intra cu mine in universul autorului Roald Dahl. La prima vedere, poate ti se pare necunoscut acest nume, dar te asigur ca ai auzit de lucrarile sale. Cele mai cunoscute exemple sunt: Matilda si Charlie si Fabrica de Ciocolata. Asa-i ca stii despre ce vorbesc?

Scriitor, scenarist, aviator, toate aceste cuvinte il definesc pe Roald Dahl (1916 – 1990). Nascut in Wales, dar norvegian la origini, autorul a fost mai intai aviator in Fortele Armate Britanice (Royal Air Force), in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. in urma acestei experiente, Dahl avea sa scrie numeroase povesti, atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Nu voi aminti de nuvelele sale pentru adulti, te las pe tine sa le descoperi. Aici, vreau sa vorbesc despre particularitatile romanelor sale pentru cei mici.

„Pasiunea mea este de a invata copiii sa devina cititori, sa se simta confortabil cu o carte, nu descurajati de ea. Cartile nu ar trebui sa fie descurajante, ar trebui sa fie amuzante, emotionante si minunate; iar a invata sa fii cititor iti da un avantaj enorm” (Roald Dahl)

Considerat unul dintre cei mai mari povestitori pentru copii ai secolului XX, Roald Dahl a scris o serie de romane menite atat sa educe, cat si sa amuze copiii. Dintre ele, cele mai notabile sunt: Uriasul Bun si Prietenos, Matilda, Vrajitoarele, James si piersica uriasa, Charlie si Fabrica de Ciocolata si Fantastic Mr. Fox.

In cartile sale, personajele principale sunt de obicei copiii. Raufacatorii sunt adulti care ii urasc si ii maltrateaza pe cei mici. Cu toate acestea, exista de fiecare data un adult care ii ajuta pe copii in aventura lor.

Micutii eroi au inima pura, curiozitate si o dorinta arzatoare de a invata. in acelasi timp, inamicii lor incearca sa scape de toti copiii. Iata si cateva exemple:

  • Matilda este copilul precoce care vrea o familie normala. Parintii ei nu se intereseaza de ea, iar directoarea scolii ei este violenta cu toti copiii. Alaturi de domnisoara Holly, invatatoarea ei, Matilda reuseste sa o pedepseasca pe directoare si sa plece din casa parintilor.
  • In George’s Marvellous Medicine, baietelul George cauta sa inventeze o potiune care sa o faca pe bunica sa mai prietenoasa.
  • In Vrajitoarele, eroul nu primeste un nume. Baietelul trebuie sa elimine vrajitoarele, inainte ca ele sa transforme toti copiii in soricei.

Uneori, Dahl apeleaza la un umor negru in scrierile sale. De multe ori, cartile lui au fost contestate si considerate nepotrivite pentru copii. Cu toate acestea, sa fim sinceri, daca Greuceanu are voie sa omoare zmei, de ce nu poate si Matilda sa isi pedepseasca directoarea tortionara?

Alt element comun in povestile autorului este lacomia. Adesea reprezentata sub forma unor copii grasi si dezagreabili, lacomia este aspru pedepsita. De exemplu:

  • In Charlie si Fabrica de Ciocolata, isi face aparitia un baietel gras, pe nume Augustus Gloop. Augustus nu il asculta pe Willy Wonka – proprietarul fabricii – si bea din raul de ciocolata. Drept urmare, pica in lichidul vascos si aproape ca ajunge sa fie transformat in chec.

In general, romanele prezinta defecte precum lipsa de imaginatie, rautatea, mandria si prostia.

„Daca o persoana are ganduri urate, incepe sa se vada si pe fata sa. Iar cand acea persoana are ganduri urate in fiecare zi, in fiecare saptamana, in fiecare an, fata sa devine din ce in ce mai urata, pana cand nici nu o mai poti privi.” (Roald Dahl – The Twits)

Chiar si in prima parte a autobiografiei sale, Boy – Povesti din Copilarie (continuata de Going Solo), Roald Dahl aminteste adulti ce l-au chinuit. Un episod marcant este prezentat la varsta de sapte ani:

  • Dupa ce plecau de la scoala, Dahl si prietenii lui se opreau in fata magazinului de dulciuri. Doamna Pratchett, proprietara, era o batrana ursuza si insalubra. Mereu tipa la copii si ii dadea afara din magazin. Asa ca, baietii i-au facut o farsa: i-au pus un soarece intr-un borcan cu dulciuri. Povestea a fost aflata de director care, conform pedepselor din scolile britanice de pe atunci, i-a batut de fata cu doamna Pratchett.

Din astfel de experiente se explica dorinta autorului de a le conferi puteri nebanuite copiilor din povestile lui, alimentate de bunatate.

In final, hai sa tragem o linie asupra creatiilor lui Roald Dahl: inamici nemilosi, eroi cam la fel de cruzi. Cu toate acestea, finalul este mereu fericit, binele invinge mereu, iar cei mici invata ca imaginatia lor nu are limite.

„Nu ar trebui sa te indoiesti niciodata de ceva de care nimeni nu este sigur”

(Charlie si Fabrica de Ciocolata)

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

sursa foto: roalddahl.com


Ultimele articole

2 comentarii la „Copiii neinfricati din povestile lui Roald Dahl”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s