Uniformele scolare – avantaje si dezavantaje

Fie ca vrei esti de acord cu ele sau nu, uniformele scolare reprezinta un subiect aprins, pe care nu il poti ocoli. Tu ce alegi? Il imbraci la fel ca pe ceilalti sau il lasi sa poarte orice?

Iata doua scenarii:

  1. Copilul tau vine acasa plangand. il intrebi ce a patit si afli ca s-au luat colegii de el pentru ca nu are haine de firma. scoala sa nu are impusa regula uniformelor, asa ca fiecare copil poarta ce vrea. Astfel, elevii se vor judeca pe baza aparentelor.

  2. Fetita ta merge la o scoala unde toti elevii poarta aceeasi uniforma. intr-o zi, vine acasa cu un piercing in nas. „De ce ai facut asta?”, o vei intreba. Ea iti va raspunde ca a vrut sa se distinga de toti ceilalti robotei.

Ambele cazuri prezinta cele mai grave situatii. Bineinteles ca, in general, copiii nu ajung pana acolo, cand vine vorba de uniforme. Cu toate acestea, ar trebui sa fii informat asupra acestei dezbateri. Este necesar sa stii atat avantajele, cat si dezavantajele uniformelor scolare, inainte sa le sustii sau sa le denigrezi.

Avantajele uniformelor

Cand se vorbeste despre scoli, uniformele sunt, de obicei, apreciate. in primul rand, este incurajata disciplina. Aceeasi imbracaminte pentru toti promoveaza un mediu mai serios, in care invatatul este pe primul loc. Elevului nu ii mai este distrasa atentia de tricouri cu mesaje haioase sau de fuste scurte si se poate concentra pe lectia din clasa.

In al doilea rand, prin uniformitate este redusa si agresivitatea in scoli. Copiii nu mai sunt marginalizati pentru ca nu au haine de marca sau criticati si batjocoriti pentru gusturile lor. Astfel, sunt reduse (sau chiar eliminate) barierele economice si sociale dintre elevi.

Din punctul de vedere al parintilor, uniformele pot reprezenta mai putine haine de cumparat. Mai ales, in cazul fratilor: fratii mai mici primesc uniformele fratilor mai mari.

Iar in ceea ce priveste institutia scolara, uniformele au ca rol si identificarea intrusilor. De asemenea, legaturile dintre elevi sunt mai stranse de un sentiment de mandrie fata de scoala lor.

Dezavantajele uniformelor

Ca in orice dezbatere, trebuie sa fie si o parte opozanta. Impunerea uniformelor in scoli inca este un lucru delicat. Pana unde merge libertatea de exprimare a copilului? O incalc daca nu il las sa se imbrace cum vrea?

Scolile ar trebui sa fie un loc unde diversitatea este acceptata. De aceea, este important ca elevii sa se poata exprima chiar si prin intermediul hainelor. in plus, uniformele sufoca individualitatea copilului.

Chiar daca ii obligam sa poarte aceleasi haine, cei mici tot vor gasi o cale de a se exprima. in cazuri extreme, elevii pot recurge la lucruri precum: parul vopsit in culori stridente, tatuajele sau piercingul.

Alt factor este faptul ca un copil in uniforma poate fi tinta unor agresori din afara scolii. Elevii care poarta haine obisnuite s-ar putea lua de copilul care poarta uniforma.

Nu in ultimul rand, uniformele inseamna bani in plus. Mai sus, am zis ca pot fi un ajutor financiar. Acela este un punct de vedere. Dar, chiar daca ar putea fi o investitie in timp, uniformele reprezinta o alta grija pentru parinti, pe langa rechizite, manuale si ghiozdan.

Codul vestimentar

Pana acum am vorbit doar de haine obisnuite si uniforme. A venit momentul sa iti prezint a treia alternativa (din cele doua existente): codul vestimentar.

Codul vestimentar este mult mai putin restrictiv decat uniformele. Ideea este ca elevul se poate imbraca in ce vrea, dar sa respecte anumite limite impuse de scoala, limite bazate pe decenta umana. Exemple de haine care ar fi nepermise in scoala: fuste mini, maieuri prea scurte sau prea mulate, tricouri care infatiseaza alcool si droguri, mesaje intolerante pe haine etc.

Asadar, codul vestimentar poate varia de la o scoala la alta, in functie de punctele pe care se pune accent – decenta, toleranta, anumite tipare.

In Romania

La noi in tara, conform unui sondaj realizat in luna ianuarie, peste 70% dintre cadrele didactice considera ca elevii ar trebui sa poarte uniforme atat la ciclul primar, cat şi la cel gimnazial şi la cel liceal.

Impotriva uniformelor s-au declarat 8% dintre cadrele didactice intervievate. Totodata, 5% dintre participanţii la sondaj au spus ca uniformele ar trebui purtate doar la ciclul primar, iar 13%, doar la ciclurile primar si gimnazial.

Sondajul a fost realizat in perioada 15-18 ianuarie pe un esantion national format din 820 de cadre didactice din invaţamantul preuniversitar de le toate cele trei niveluri: primar, gimnazial şi liceal. Cercetarea a fost realizata in cadrul unui proiect derulat de Şcoala Naţionala de Studii Politice şi Administrative.

Asadar, acum ca ai toate informatiile pentru a lua o decizie, tu ce alegi? iti imbraci copilul in culorile alese de scoala sau cele alese de el?

 

Sursa foto: Uniformmakers.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s