Stii ce face copilul tau pe Internet?

Spatiul cibernetic este inca un mediu ce nu poate fi controlat. Acasa, ii poti interzice copilului accesul pe anumite site-uri de pe internet. Dar ce faci cand nu mai e acasa si nu il mai poti controla?

Ne confruntam cu o problema greu de rezolvat si de urmarit: Internetul. Fie ca ne place sau nu, „autostrada cibernetica” devine, pe an ce trece, o parte din ce in ce mai mare din universul copiilor. De la jocuri pana la stiri si pana la filme si imagini, Internetul le ofera tot felul de informatii.

In plus, numarul copiilor care intra pe Internet a crescut*. Nu numai atat, dar, in prezent, intra in discutie un element din ce in ce mai perceptibil: dispozitivele electronice. Copiii pot accesa site-uri de pe telefonul mobil, de oriunde – pot fi in timpul orei de matematica, la cumparaturi sau in metrou.

Pericole pe Internet

Atunci de ce spun ca este o problema? Pana la urma, informatiile sunt necesare dezvoltarii. Corect. Dar, ce fel de informatii? Pericolele sunt la tot pasul. Iata cu ce va puteti confrunta:

  • „Prieteni” virtuali;

  • Imagini si filme ce au un continut sexual;

  • Imagini si informatii ce au un continut violent.

Acestea sunt cele mai grave riscuri la care se poate expune un copil pe Internet. Lasam la o parte faptul ca elevii pot copia referate si teme pentru scoala de pe Internet (profesorii deja au invatat sa fie atenti la eseuri copiate de pe site-uri gen Wikipedia).

Majoritatea copiilor se conecteaza la spatiul virtual zilnic, timp de doua-trei ore in timpul saptamanii si chiar pana la patru ore in weekend*. Aproape toti au un cont pe o retea sociala – de obicei, pe Facebook.

Aici intervine prima primejdie: „prietenii” virtuali. in lista de prieteni a micutilor se vor gasi intotdeaua oameni necunoscuti. „Cunostinta prietenului sotului verisoarei tale vrea sa te adauge in lista sa de prieteni”. Pai, daca e cunostinta prietenului sotului verisoarei mele, trebuie sa il adaug. Desi nu stiu nimic despre aceasta persoana, eu tin foarte mult la verisoara mea si stiu ca nu ar avea prieteni periculosi. Observi unde m-as putea insela?

Cu toate acestea, nevoia de socializare a copiilor este acuta. Majoritatea adauga in listele de prieteni si oameni necunoscuti, pe care nu i-au vazut niciodata fata in fata*. Ceea ce este si mai grav este faptul ca sunt copii care chiar merg la intalniri cu acesti necunoscuti.

Principalele informaţii pe care cel mic le publica pe reţelele de socializare sunt: poze in care i se distinge clar faţa, numele şcolii la care invaţa, numele de familie şi varsta corecta. Cu toate acestea, putin mai mult de jumatate dintre respondenti au declarat ca au profilul privat.

Alta problema o reprezinta mesajele si imaginile cu un caracter sexual sau violent. Agresivitatea pe Internet (sau cyberbullying-ul) a crescut considerabil in ultimii ani*. De asemenea, copiii vad accidental imagini sexuale, pe site-uri de tip pop-up (care se deschid automat, pentru a face reclama). in plus, acest tip de mesaje si imagini pot ajunge pe contul de e-mail al copilului, sub forma de mailuri nedorite, numite spam.

Ia aminte la cuvintele ingrosate! Traiesti intr-o lume digitalizata si ar trebui sa te familiarizezi cu limbajul online, daca nu ai facut asta deja.

In plus, copiilor li s-a intamplat sa nu manance sau sa nu doarma pentru a sta pe Internet, au petrecut mai putin timp cu familia si au lasat deoparte temele pentru şcoala pentru a sta pe Internet.

Ce este de facut?

Prea putini parinti folosesc programe de control parental. De asemenea, nu sunt multi care sa stie ce prieteni au copiii lor pe Internet sau sa comunice cu cei mici despre ceea ce vad pe Internet*.

Controlul parental deja este o chestiune a trecutului. Asa cum am mentionat si mai sus, copiii pot accesa Internetul de oriunde: de acasa, de la scoala, de pe dispozitivele mobile – conectate la hotspot-uri peste tot prin oras (surse de wireless gratuite).

In schimb, comunicarea este extrem de importanta. Este necesar sa ii arati copilului tau ca se poate simti in siguranta sa iti spuna daca are probleme pe Internet. Relatia dintre tine si micutul tau trebuie sa fie deschisa si sincera.

Cere-i sa-i cunosti prietenii si sfatuieste-l sa nu isi dea informatii personale pe retelele de socializare. De asemenea, invata-l cum sa aiba un cont privat.

Pentru a primi si mai multe informatii despre ce se intampla in spatiul cibernetic si despre cum iti poti ajuta copilul mai bine, intra pe Sigur.info. Tot aici, poti raporta abuzuri si gasesti materiale perfecte pentru a incepe o comunicare intre tine si micutul tau.

Tu stii ce face copilul tau pe internet?


*Organizatia Salvati Copiii Romania a realizat in perioada iulie – septembrie 2012 un studiu privind problemele de pe Internet intalnite de cei mici. Esantionul a fost format din 600 de copii cu varsta cuprinsa intre 7 si 18 ani plus unul dintre parintii lor.


Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s