Cât de îngrijorătoare este tusea uscată la copii și cum acționăm împotriva ei?

Nu-i lasă să se odihnească, le irită gâtul, îi chinuie îngrozitor, mai ales pe cei mici, care devin agitați și speriați. Tusea aceasta poate fi tare afurisită. Știați însă, că ea reprezintă o parte importantă a sistemului de apărare al organismului, ajutând la eliminarea microbilor și a factorilor iritanți, dăunători organismului?

Cu tusea nu-i de glumă. O știm cu toții: părinți și copii. Nu o poți ignora, nu o poți trece cu vederea, în așteptarea unui miracol, ci trebuie ținută în frâu, iar organismul ajutat să lupte cu ea. Fiind de mai multe tipuri, la baza ei stau o serie de factori pe cât de diverși, pe atât de periculoși, dacă nu sunt tratați la timp și cu metode potrivite pentru fiecare în parte. Tusea umedă sau productivă, tuse lătrătoare, tuse convulsivă, ce este zgomotoasă și anunță mucusul adunat în piept, toate pun pe jar inimile părinților, în permanență căutare de remedii blânde și eficiente pentru cei mici. Dar dintre toate, parcă cea mai sâcâitoare pare a fi tusea uscată. Ce o determină să apară și să se cuibărească în pieptul micuților noștri? Și mai cu seamă, ce putem face pentru a reda voia bună și zâmbetul de pe chipul lor?

În funcție de infecție, tusea se manifestă fie ca un șuierat prelung, fie ca o răgușeală, ce pare că nu mai vrea să dispară. Și dacă nu era suficient, adevăratele mendre și le face odată cu lăsarea serii, când copiii abia dacă își mai pot găsi liniștea. Din cauza mucusului din nas care se prelinge pe gât, încep să apară iritații, la fel și lacrimile și agitația bolnăviorilor. Și pentru a mai stârni furtuni în corpul și așa slăbit al copiilor, tusea aceasta vine câteodată însoțită de febră, nas înfundat, strănut, dureri de cap sau corporale.

Lăsăm antibioticele deoparte, căci ele sunt benefice doar în cazul infecțiilor bacteriene și ne concentrăm pe remedii care să ne pună copilul pe picioare. Iar odihna suficientă și cantitățile mari de lichid trebuie să fie armele puternice și constante cu care luptăm.

Nu vă îngrijorați! Uneori, tusea poate persista câteva săptămâni după o infecție respiratorie virală. Grijă mare, însă, să nu degenereze, iar situația să devină complicată și anevoios de rezolvat.

Așadar, primul lucru pe care trebuie să îl aflăm este: De ce copilul tușește?

Lista motivelor poate fi impresionantă. O multitudine de infecții respiratorii virale pot duce la tuse, din cauza iritației și a inflamației căilor respiratorii:

Răceală, gripa, pneumonia, bronşiolită. Când ceva ne irită plămânii sau gâtul, când crește cantitatea de mucus în gât sau în plămâni ori țesutul bronșic este inflamat sau iritat, singura reacție pe care o puteam avea este aceea de a tuși.

Alergiile. Majoritatea copiilor nu dezvoltă alergii sezoniere până la vârsta de cel puțin doi ani. Însă, se întâmplă adesea ca cel mic să fie alergic la un element din mediul înconjurător. Părul de animale de companie, praful, mucegaiul și alți alergeni casnici sunt vinovații des întâlniți. Alergiile apar atunci când sistemul imunitar confundă ceva inofensiv cu un invadator străin și reacționează exagerat. Astfel, histamina este eliberată în timpul unei reacții alergice și poate provoca simptome respiratorii. Tusea răgușită, uscată poate fi un simptom al alergiilor, mai ales dacă începe într-o anumită perioadă a anului sau apare după expunerea la ceva anume. Alte simptome de alergie includ: strănut, mâncărime, ochi lăcrimați, curgerea nasului, eczemă.

Reflux. Bebelușii sunt predispuși în a experimenta refluxul gastro-esofagian, care provoacă, fără doar și poate, tuse și senzație de usturime, acidul din stomac irită puternic gâtul și creează un cumplit disconfort.

Astm. Micuțul tău tinde să tușească în timp ce încearcă să adoarmă noaptea? Ei bine, acest lucru ar putea să ne ducă cu gândul la astm. Trebuie urmărit și medicul musai consultat.

Factori iritanți. Expunerea la diverși poluanți de mediu poate provoca inflamații în gât, care iscă cu repeziciune tusea uscată. Fumul de țigară, noxele, aerul prea rece sau uscat sunt factori care fac mult rău copiilor, așa că e indicat ca în permanență mediul în care copiii trăiesc să fie unul curat și securizant, mai ales că expusă frecvent la un factor iritator, tusea uscată poate deveni cronică.

Cum calmăm tusea copilului? Iată câteva remedii care pot face minuni:

Îndrumați-i pe cei mici să inspire aer cald și umed. Porniți dușul, închideți ușa, permițând încăperii să se aburească. Stați cu copilul timp de aproximativ 20 de minute, în timp ce inhalează aburul ce s-a format și care are puterea de a liniști răbufnirile tusei.

Asigurați-vă că aerul din încăpere nu este uscat. Acesta nu ar face decât să usuce și să blocheze și mai mult căile respiratorii ale copilului. Încercați să utilizați un umidificator. Potrivit studiilor, nivelul optim de umiditate în locuință trebuie să fie cuprins între 40% și 60%. Deshidratarea pielii și a căilor respiratorii nu este singurul efect nedorit asupra sănătății produs de o umiditate scăzută. Uscarea aerului duce și la creșterea substanțelor toxice din aer, la o uscare accentuată a pereților, mobilei, textilelor, cărților ceea ce va genera o răspândire în aer a unor microparticule dăunătoare sănătății, în general extrem de toxice.

Lichide calde, cât mai multe. Dacă copilul dumneavoastră are gâtul inflamat și dureros din cauza tusei, lichidele calde îi pot oferi liniștea de care are nevoie. Puteți adăuga niște miere, numai dacă vârsta copilului permite, caci ea acționează ca un agent anti-inflamator ce reduce inflamația și edemul, calmează glandele și membranele mucoase din interiorul gâtului. Astfel, dacă bebelușul este foarte mic, acest lucru se va limita la laptele matern sau formulă. Tusea devine adesea persistentă, atunci când gâtul este uscat, astfel că hidratarea este esențială.

Schimbați poziția copilului. Indiferent dacă bebelușul dumneavoastră tușește din cauza mucusului sau a refluxului gastro-esofagian, poziția culcat poate agrava situația. În timpul zilei, sprijiniți-l să petreacă cat mai mult timp în poziție verticală, așezându-l pe un scaun elastic, un scaun înalt sau într-un marsupiu, dacă mucusul este problema.

Nu așezați niciodată materiale moi, cum ar fi o pernă, în interiorul pătuțului în cazul unui copil cu vârsta sub 18 luni, prezintă risc de sufocare.

Folosiți produse din farmacia naturii, care să calmeze tusea și să ofere confort și liniște celui mic. Aveți mare grijă la lista de ingrediente, atunci când alegeți un produs. Aspecton Junior antitusiv este un dispozitiv medical, minunat pentru copiii cu vârsta de peste 1 an, ce are la bază ingrediente naturale și, atenție, nu conține zahăr, gluten, lactoză, fiind ușor de administrat. Aspecton Junior antitusiv are la bază extract de mușchi islandez, recomandat pentru ameliorarea iritației membranei mucoasei, care căptușește cavitatea bucală și gâtul, dar și pentru tusea uscată iritativă. Acesta calmează tusea, formând o peliculă protectoare pe mucoasa faringiană, și poate fi combinat cu alte tratamente pentru răceală.

Sănătatea copiilor noștri este primordială. Să acționăm imediat ce apar primele semne de boală ori de răceală, să fim atenți la fiecare simptom și să punem preț pe soluțiile cu ingrediente naturale, care acționează blând și eficient!

Din gama Aspecton mai fac parte Aspecton tablete pentru gat Cassis si Aspecton Spray nazal (un decongestionant nazal cu o formula unica, patentata, cu solutie de sare de mare, dexpantenol, hipromeloza si uleiuri esentiale).

Aspecton Tablete pt gat Casiss contine, ca si Aspecton Junior antitusiv, extractul de muschi islandez si actioneaza eficient pentru calmarea iritatiei gatului, tusei uscate iritative si raguselii. Cu gust bun, de coacaze negre, acestea pot fi administrate copiilor de la varsta de 4 ani.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s