Papagalii

Papagalul este una dintre cele mai inteligente si mai frumoase vietati de pe Terra,
devenind un subiect preferat pentru studiile facute de ornitologi. De-a lungul timpului, cercetatorii au tot descoperit specii noi, tot mai inteligente si mai colorate, in prezent cunoscandu-se peste o suta de specii diferite de papagali.
Papagalii traiesc numai in arbori, fiind intalniti in special in Africa – in Congo, Kenya, Uganda, Angola – , in padurile amazoniene din America de Sud, in Mexic, – mai rar – in Marea Britanie, in arhipelagul indonezian si in Australia. Pasari longevive – pot trai si pana la 80 de ani – , papagalii din toate rasele pot fi dresati sa imite diferite sunete, gesturi mimice sau chiar sa vorbeasca. Referitor la inteligenta lor, aceste superbe pasari sunt considerate adevarati tovarasi de companie pentru om, avand in vedere ca sunt foarte ascultatori, afectuosi si extrem de credinciosi.

Papagalul african gri reprezinta una dintre speciile cele mai interesante, coeficientul sau de inteligenta fiind foarte mare : gandeste la nivelul unui copil de cinci ani, iar din punct de vedere emotional poate fi comparat cu un copil de trei ani. Ca animal de casa, se acomodeaza usor cu oamenii, fiind foarte prietenos si sociabil : daca faceti mancare sau daca sunteti in baie, neaparat va fi si el in acea camera. Incep sa vorbeasca dupa ce implinesc un an, repertoriul lor de „conversatie” putand avea chiar si 2000 de cuvinte. Imita foarte usor soneria, telefonul, sunetele aparatelor casnice, simtind chiar si emotiile pe care le traiesc oamenii din jurul lor. Desi sunt foarte inteligenti, papagalii gri sunt speriosi. Nu le plac jucariile noi si strainii; acestia, pentru a se imprieteni cu ei, trebuie sa se apropie foarte incet si sa vorbeasca pe un ton foarte calm.

In afara de culoarea – gri sau neagra – a penelor, ceea ce constituie un lucru aparte la acesti papagali este nuanta ochilor : puii pana la sase luni ii au negri, devenind apoi gri pana la 2 ani ; dupa ce depasesc varsta de trei ani, irisul ochilor se coloreaza in galben. Daca va intrebati cat traieste acest inaripat vorbitor, va spunem noi : ingrijit, iubit si hranit cum trebuie, un papagal poate trai chiar si 70 de ani!

Papagalul cu frunte albastra face parte din marea familie din zona Amazonului, fiind intalnit in Brazilia, Paraguay, in nordul Argentinei si estul Boliviei. Se hraneste cu fructe, seminte si frunze de legume, iar in colivie prefera nucile si semintele de mei – dar in cantitati mici. De asemenea, ii place foarte mult sa se catare si sa mestece diverse lucruri din cauciuc sau plastic. Asa ca e bine sa aiba langa el mai multe jucarioare! Desi nu vorbeste la fel de mult ca alti papagali de Amazon, invata usor un vocabular destul de mare, putand sa fluiere sau sa imite multe sunete pe care le aude prin casa. Penajul sau este foarte pestrit : are pene verzi pe aproape tot corpului, pe frunte pene albastre, iar creasta pene albe sau albastru-inchis.

Papagalul cu pieptul rosu, sau “trandafirul rosu”, cum i se mai spune, traieste in grupuri de pana la o suta de exemplare. Spre deosebire de alte rase, papagalii cu pieptul rosu sunt daunatori pentru culturi, ciugulind pe intinsele plantatii australiene inca din zori. Cand este cald, dorm in varful copacilor, iar noaptea ii gaseste lenevind in eucalipti. In captivitate, trebuie hraniti cu fructe, legume, verzituri si bobite de hrana speciala pentru pasari. De asemenea, din colivie nu trebuie sa lipseasca frunze, foi de hartie si o casuta, in care sa se poata ascunde atunci cand este agitat sau somnoros. Preferand sa se catare sau sa alerge decat sa zboare, papagalul cu pieptul rosu este un mare amator de mici jucarii de cauciuc, pe care cu mare placere le roade sau le mesteca.

Micii papagali aurii traiesc in grupuri formate din perechi, placandu-le adesea sa se joace si sa cante in varful copacilor. Foarte galagiosi si sociabili, se hranesc laolalta cu alte specii, adoptandu-le si crescandu-le uneori puii. Se hranesc cu insecte si larve, seminte, nuci sau fructe, iar in captivitate prefera fructele, florile sau semintele. Aceste frumoase exemplare de numai 35 de centimetri au penele aproape in intregime aurii, fiind un fel de licurici care stralucesc in noapte. Din pacate, de la descoperirea lor in 1788 si pana in 1973, cand comertul cu papagali aurii a fost interzis, aceste pasari au pierit in proportie foarte mare, fiind considerate specii pe cale de disparitie.

Papagalul alb cu creasta portocalie, papagalul-umbrela si papagalul cu aripi rosii fac deliciul magazinelor specializate. Sunt foarte inteligenti, vorbareti si extrem de amuzanti, putand sa fie dresati pentru a face adevarate… spectacole.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s