Amazoanele sunt femei dintr-un trib razboinic legendar din care erau exclusi barbatii, iar o lunga perioada curajul si faptele lor au fost considerate pure mituri. Ce i-a facut pe oamenii de stiinta sa se razgandeasca?
In vremea cand doar barbatii erau capi de familie si capetenii de osti, existenta unui stat razboinic format exclusiv din femei pare greu de crezut. Se pare insa ca arheologii au descoperit pe tarmurile Marii Negre mai multe morminte ale unor femei complet echipate de lupta; adica aveau armuri, scuturi si, adesea, o secure de lupta cu doua taisuri era ingropata alaturi.
Amazoanele au intrat in legende inca de pe timpul lui Alexandru Macedon; dar memoria
lor s-a pastrat vie prin inscriptii si reprezentari ale amazoanelor pe monede sau pe diferite vase. Amazoanele au amenintat chiar cetatea Atena, iar o victorie impotriva amazoanelor era pentru vechii greci chiar mai importanta decat o victorie impotriva dusmanilor lor dintotdeauna, persii.
Imparatia amazoanelor se pare ca se intindea – in mileniul al doilea inainte de Hristos – de la Marea Neagra pana la actualul tarm turcesc al Marii Mediterane. Amazoanele au participat si la razboiul troian, au intrat in lupta de partea Troiei, impotriva armatelor grecesti; legenda spune ca amazoanele s-au napustit in lupta si i-au ucis pe cei cu care se luptau pana la ultimul.
Amazoanele ar fi invins intreaga oaste a aheilor…daca in lupta nu ar fi intrat Ahile, eroul grec; el a ranit-o mortal pe regina amazoanelor, Penthesilea; tot legenda ne spune ca dupa ce a ucis-o, el i-a scos de pe cap coiful de aur; cand a vazut cat era de frumoasa, s-a indragostit de ea.