Ai observat ca cel mic vine si iti spune ca ii este foame la o ora dupa ce a mancat? Sau ca simte nevoia sa rontaie ceva? Acest comportament reprezinta ceea ce specialistii numesc mancat emotional.
Izolarea a fost o perioada diferita si dificila pentru copii. Intregul lor program s-a schimbat: multi n-au mai iesit afara nici macar pentru drumul pana la gradinita/scoala si inapoi. Sa nu mai vorbim despre ora de joaca din curtea gradinitei sau din parc. Pentru multi copii, cursurile se desfasoara in continuare online, iar activitatile fizice sunt realizate in casa.
Pe buna dreptate, copiii simt ca le lipseste ceva in aceasta perioada si este posibil sa recurga la mancare pentru a compensa acest lucru.
Pentru a evita ca acest comportament sa devina metoda lor de a face fata situatiilor stresante este nevoie sa le oferim alternative de gestionare a emotiilor apasatoare din aceasta perioada, precum furia, tristetea, plictiseala sau anxietatea.
Mancatul pe fond emotional poate duce la o stima de sine scazuta si la evitarea colegilor si dupa ridicarea restrictiilor. In plus, acest obicei se poate transforma in mancat compulsiv si poate duce la obezitate. Prin mancatul pe fond emotional se reprima emotii si, astfel, descarcarea emotionala sanatoasa nu are loc.
Ce pot face parintii?
In momentul in care copilul iti spune ca ii este foame sau ca vrea sa rontaie ceva, il poti intreba ce simte: daca este trist, daca se simte singur sau daca este plictisit. De asemenea, ii poti propune o activitate sau un joc pe care sa-l faceti impreuna.
Copiii nu stiu cum sa-si satisfaca nevoia de conectare si este posibil sa ceara mancare cand de fapt isi doresc sa se conecteze emotional cu o persoana apropiata. Asa ca te poti despride cateva minute din activitatea pe care o desfasori pentru a-i oferi copilului o imbratisare, o sedinta de gadilat, pentru a face un puzzle impreuna, pentru a picta, poate chiar pentru a gati impreuna, pentru ca astfel se va cultiva si rabdarea necesara pana va fi pregatita si pusa masa, activitate la care iti poate oferi ajutor.
Validandu-i emotiile ii arati ca esti prezent atunci cand apare furia sau plansul, ii arati ca esti acolo pentru el. Spune-i ca este normal sa se simta trist sau furios.
Fa tot posibilul sa respecti in continuare orele de masa si sa ai la indemana gustari sanatoase, cum ar fi morcov sau fructe fara continut mare de zahar.
Ofera-i copilului alternative atunci cand se plictiseste, astfel incat sa-si dezvolte creativitatea si sa nu se refugieze in dulciuri.
Invata-l sa sesizeze senzatiile de foame si sa faca diferenta intre foame si pofta.
Explica-i efectele negative ale mancatului pe fond emotional.
Si, nu in ultimul rand, ofera-i un exemplu pozitiv legat de alimentatie. Copiii invata cel mai bine imitandu-i pe parinti. Daca ei observa ca rontaiti in momentele de stres, de furie sau de suparare vor prelua si interioriza acest comportament.
Petrece timp de calitate impreuna cu copilul in aceasta perioada, implineste-i nevoile, ofera-i atentie, redirectioneaza-l in momentele de plictiseala si vei observa cum nevoia lui de a rontai se va diminua. In felul acesta vei putea preveni mancatul emotional si suprimarea emotiilor.
Articol scris de Roxana Guramba, Psiholog in cadrul Asociatiei KinetoBebe.