Obiceiuri de Paste

Considerata cea mai mare sarbatoare crestina, Pastele reprezinta praznicul Invierii lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Tatal si al Fecioarei Maria. Ce obiceiuri avem de Paste ne spune Zimitot!

Despre Sarbatoarea de Paste s-au scris o multime de lucrari, atat religioase, cat si laice, s-au facut filme (artistice sau documentare), dar nimic nu poate descrie in cuvinte si imagini marea taina a Invierii Domnului, a biruintei vietii asupra mortii si a luminii lui Hristos asupra intunericului pacatului.

In noaptea Invierii, preotii anunta: „Hristos a inviat!”, iar credinciosii raspund „Adevarat a inviat!” si iau Lumina din Lumina. Cu aceste formule, oamenii se vor saluta pe o perioada de 40 de zile, pana la sarbatoarea Inaltarii Domnului.

Dupa slujba Invierii, preotii impart credinciosilor „Sfintele Pasti” (paine sfintita stropita cu vin), care se mananca dimineata, pe stomacul gol. Apoi toata lumea pleaca de la biserica spre casa, tinand in maini lumanari aprinse, ca marturie a biruintei lui Iisus asupra mortii si asupra puterilor intunericului.

Ce alte obiceiuri de Paste mai sunt? Hai sa il ascultam pe Zimitot!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s