Albina este una dintre cele mai importante insecte, atat pentru om, cat si pentru natura. Nu numai ca ne ofera mierea dulce, dar, prin polenizarea florilor, asigura o vegetatie bogata. In alte cuvinte, datorita ei, avem o mare parte din mancarea de care ne bucuram zi de zi.
Albina este printre putinele insecte despre care s-ar putea spune ca a fost „domesticita” si de pe urma careia omul trage foloase insemnate. Aceasta vietate harnica, ce traieste in comunitati bine organizate, este cunoscuta inca din antichitate ca adevarata producatoare de miere, ceara si alte substante folositoare.
Apicultura – cresterea albinelor in stupi – a fost practicata de multe popoare de-a lungul istoriei. In vremuri stravechi, ceara era folosita pentru fabricarea lumanarilor, iar mierea era consumata cu placere. De pilda, grecii obisnuiau sa bea vinul rosu amestecat cu miere. De asemenea, mierea si ceara, laptisorul de matca, propolisul si chiar veninul de albine erau folosite si in scopuri terapeutice.
Mai multe despre micuta albina ne spune Zimitot.
Albilele cupesc