Imunitatea copiilor are nevoie de ajutor pentru a fi puternica

Imunitatea copiilor este una din preocuparile esentiale ale parintilor. Daca am putea, i-am aseza pe copiii nostri intr-un glob de cristal, departe de boli, de raceli, de microbi si de virusi. I-am feri de orice ar putea sa le atace imunitatea, i-am indopa cu tot ce este mai bun si mai sanatos, i-am tine la distanta de pofte daunatoare, de prea frig sau prea cald, de prea murdar sau prea curat, numai sa stim ca sunt la adapost. Este insa, un scenariu utopic, total nerealist. Ce putem face, insa, atunci cand vine vorba de protectia celor mici, este sa recurgem la metode ce si-au dovedit eficienta.

Ruxandra Constantina este medic de familie cu competente apifitoterapice si cunoaste multe metode eficiente prin care le putem asigura copiilor o imunitate puternica. Iti prezentam, in continuare, cateva sfaturi oferite de Ruxandra Constantina in cadrul Teleped Itsy Bitsy, la invitatia Simonei Dragomir si a simpaticilor Minimartieni

Simona Dragomir recunoaste ca unele dintre cele mai mari framantari ale ei, ca mama de doi copii, se indreapta catre gasirea celor mai bune cai de a avea copii sanatosi si voiosi. „Mai ales cand unul dintre ei este slab, raceste repede, se confrunta cu bronsite, otite, iar zilele in care pastilele si siropurile sunt nelipsite se dilata intr-un cerc ce parca nu se mai inchide”, spune Simona. Asadar, cum intarim imunitatea copiilor? Care sunt cele mai bune practici de urmat, menite sa aseze linistea si pacea in vietile noastre?

Laptele matern e magic

Ei bine, dragi mamici, pregatirea o incepem inca de cand bebelusul este in burtica. Nu ne abatem de la alimentatia sanatoasa, nu uitam de orele de somn si nici nu ignoram apa, pe motiv ca nu simtim nevoia de a bea. Copilul porneste in lume cu acest bagaj genetic extrem de important. Si, odata ce a deschis ochii spre lume, nimic nu poate opri mediul sa se manifeste si sa arunce asupra lui un noian de influente, unele extrem de nocive. Avem insa toate mijloacele necesare de „a-i veni de hac”.

Laptele matern este unul dintre cele mai puternice moduri de a intari organismul copilului si de a-i oferi tot ce are nevoie pentru a creste mare si puternic. Laptele acesta magic nu trebuie irosit, el are capacitatea de a se adapta dorintelor si nevoilor copilului.

Specialistul atrage atentia ca, in primii trei ani de viata ai copilului, sistemul lui imunitar este slab dezvoltat, dar are un ritm extrem de alert de crestere, astfel ca organismul sau are nevoie de nutrienti care sa-i asigure o buna dezvoltare.

Sanatatea digestiva inseamna o buna imunitate

Pentru a sustine imunitatea copiilor e important sa ne asiguram ca au parte de hrana sanatoasa si diversificata, cu un aport suficient de lipide, glucide, vitamine si minerale, antioxidanti si fibre.

De asemenea, respectarea orelor de somn si miscarea in aer liber sunt reguli esentiale pentru un sistem imunitar puternic, la fel ca limitarea accesului la ecrane. Incercati sa petreceti cat mai mult timp de calitate in natura, in zone cat mai putin poluate. Pentru a profita de timpul petrecut in parc, de exemplu, incercati sa va miscati mai mult decat sa stati pe banca.

Cum reusim sa le formam si sa le mentinem copiilor obiceiuri alimentare sanatoase, cu toate tentatiile din jur?

Inca de la varste foarte mici incercam din rasputeri, prin metode creative, sa-i obisnuim pe copii cu gustul legumelor, al fructelor, cu sucuri naturale din citrice sau fructe de padure in care punem apa, lamaie, chiar si o lingurita de miere naturala, recunoscuta pentru extraordinarele sale proprietati terapeutice.

De la dorinta la fapta este cale lunga, mai ales in cazul copiilor mofturosi si incapatanati, care ar manca toata ziua cartofi prajiti si dulciuri si ar bea doar sucuri acidulate. Obiceiurile sanatoase se formeaza la varste mici, iar noi, parintii, trebuie sa fim un exemplu de comportament si de alimentatie.

Sanatatea digestiva inseamna o buna imunitate. Cand ne asezam la masa, mancam impreuna aceleasi alimente sanatoase, bogate in vitamine si nutrienti. Nu bem nici noi sucuri carbogazoase si nu fumam, mai ales in preajma copiilor; degeaba le vom cere sa faca altfel, pentru ca modelul parental va fi deja intiparit in mintea lor.

Sa nu ducem nimic la extrem

Cand ne gandim la regulile de sanatate e bine sa fim constienti de faptul ca exista o limita in toate si ca exagerarea nu este buna niciodata. Medicul da exemplu igienii duse la extrem:

”Igiena dusa la extrem nu este ceea ce cautam. Ne spalam foarte bine fata si mainile cu sapun, dar avem nevoie sa intram in contact si cu microorganisme care sunt in natura, in felul acesta antrenam imunitatea”, spune Ruxandra Constantina.

Stresul si imunitatea

Exista o stransa legatura intre imunitate si stres. De aceea, este extrem de important sa reducem stresul din viata copiilor.

”Copiii nu trebuie sa fie stresati sau sa aiba acest sentiment al fricii pe care, din pacate, vad ca il experimenteaza din ce in ce mai multi. Ei trebuie sa aiba conduita bunului simt, insa a fi stresati si tematori in permanenta este extrem de daunator. Trebuie sa se simta liberi, sa alerge, sa se bucure de natura, sa fie veseli, pentru ca in organismul lor sa se elibereze hormoni ai fericirii”, e de parere medicul.

Sa stimulam imunitatea copiilor cu plante, vitamine, minerale!

Anotimpurile reci slabesc puterea organismului de a rezista, asa cum se intampla si in perioada de trecere de la iarna la primavara, cand asistam la diferente destul de mari de temperatura, uneori chiar si de 10 grade Celsius de la o zi la alta.

De asemenea, intrarea in colectivitate a copiilor, pe langa beneficiile pe care le are, aduce cu sine si o serie de viroze si de imbolnaviri.

In acest context, sfatul medicului este foarte clar: intariti imunitatea copiilor prin alimentatie corecta, odihna, hidratare si complex de vitamine.

”Este foarte important sa stimulam imunitatea cu plante, vitamine, minerale, in asa fel incat copilul sa raceasca mai rar sau sa scurtam perioada de manifestare a bolii si sa evitam complicatiile”, ne explica medicul.

Alegeti intotdeauna ingredientele naturale pentru a sustine imunitatea copiilor

Recunosc ca ideea de a le da vitamine copiilor m-a speriat multa vreme. Mi-era teama sa nu se ingrase, sa nu le dea peste cap metabolismul, sa nu-i agite. Iar cuvintele „zahar”, „indulcitori artificiali” pe care le vedeam pe prospect ma indepartau si mai mult. Am inteles, insa, ca un produs de calitate, natural poate sa faca minuni, mai ales ca multivitaminele au cantitati mici si nu afecteaza metabolismul.

Suplimentele care contin vitaminele esentiale pentru dezvoltarea si imunitatea copiilor – A, complex de B-uri, vitamina C, D, mineralele Ca, Zn – sunt indicate pentru cei mici (si nu numai). Echinaceea, extractul de soc pot sa faca minuni, daca sunt administrate corect, la indicatia specialistului.

De ani buni, Minimartienii sunt solutia pe care o consider sigura. Fara coloranti artificiali, fara conservanti, fara indulcitori artificiali.

Minimartienii Gummy cu Echinacea sau cu Soc contribuie la sustinerea unui sistem imunitar puternic datorita unei formule complexe pe baza de vitamina D3, Zinc, Vitamina C. Jeleurile gumate sunt moi, au arome de fructe, zici ca sunt niste bomboanele tare iubite de copii. Am descoperit si produsele Minimartieni PROimun, ce contin ingrediente naturale, precum extractele de soc si maces si care contribuie extraordinar la sustinerea sistemului imunitar.

„Dragi parinti, in permanenta ne confruntam cu nelinisti si neincrederi. Un lucru, insa, stiu sigur: copiii nostri au nevoie de lucruri naturale, sanatoase, firesti, ca sa se poata dezvolta frumos si sanatos. Atata vreme cat le oferim ceea ce natura ne pune la dispozitie cu generozitate, cand suntem atenti la nevoile lor, nimic nu poate sta in calea fericirii lor. Si, implicit, a noastra!”, ne asigura medicul Ruxandra Constantina.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s