Istoria ciocolatei incepe odata cu descoperirea Americii. Cand Cristofor Columb s-a intors din a 4-a lui calatorie in Lumea Noua, a adus regelui Ferdinand si reginei Izabela a Spaniei boabe de cacao.
In 1519, in timpul invaziei in Mexic a lui Hernando Cortez, indienii azteci au fost gasiti folosind boabe de cacao in prepararea unei bauturi regesti numita chocolatl, adica “lichid fierbinte”. Fiind o bautura foarte amara, Cortez si insotitorii lui au avut ideea indulcirii ei cu trestie de zahar. Tot ei au luat aceasta bautura in Spania si au imbunatatit-o, adaugandu-i scortisoara si vanilie.
Noua bautura a avut un mare succes in Spania, mai ales in randul aristocratilor, ei fiind, de fapt, singurii care si-o permiteau, aceasta fiind foarte scumpa.
Cuceriti de gustul noii bauturi, spaniolii au inceput sa planteze cacao in coloniile lor, punand astfel bazele unei afaceri prospere, tinuta secret timp de cateva sute de ani.
In 1828 au aparut tehnici mecanizate de macinare a boabelor de cacao – presa pentru boabele de cacao – care au dus la scaderea pretului ciocolatei. Datorita acestei prese s-a imbunatatit si gustul bauturii din cacao, grasimea continuta de boabele de cacao fiind acum stoarsa datorita presarii.
Secolul al XIX-lea marcheaza doua momente importante in instoria ciocolatei: aparitia primei ciocolate solide si introducerea laptelui in compozitia ciocolatei.
Prima ciocolata solida de mancat a fost produsa de o companie engleza, fiind o ciocolata fondanta fina si matasoasa.
In 1876, elvetianul Daniel Peter a introdus laptele in ciocolata si a creat astfel un produs delicior, savurat cu mare placere si in ziua de astazi: ciocolata cu lapte.