Walt Disney a fost si ramane considerat parintele desenelor animate moderne. In cei peste 43 de ani de cariera, “Esopul modern” – cum a fost numit, dupa celebrul fabulist grec – a fost producatorul si regizorul a peste 600 de filme de animatie, pentru care a primit 950 de medalii, premii si distinctii din toate tarile lumii, peste 30 de premii Oscar si 7 premii Emmy, conferite de Academia Americana.
Creatorul lui Mickey Mouse si al celebrului parc Disneyland a influentat arta mondiala prin imaginatie, spirit de inovatie si optimism. Disney a adus lumii, prin munca sa, nu numai bucurie si fericire, dar si un mijloc unic de comunicare intre popoarele lumii: desenul animat…
In 1928, Walt Disney ii da viata lui Mickey Mouse, personaj ce avea sa devina cel mai cunoscut “star” al desenelor animate. Primul film mut in care apare Mickey se numeste “Nebunii cu avionul”. Debutul pe ecran si-l face, insa, in desenul “Vasul cu aburi Willie”, primul film de animatie in care sunetul se sincroniza (adica se auzea exact in acelasi timp) cu miscarea buzelor personajelor.
Walt Disney (pe numele sau adevarat Walter Elias Disney) s-a nascut pe 5 decembrie 1901, in orasul american Chicago. Imediat dupa nasterea lui, familia sa s-a mutat intr-un orasel din statul Missouri, loc unde micul Walt isi va petrece cei mai frumosi ani ai copilariei. La numai sapte ani, talentul sau de geniu al desenului este descoperit si apreciat de vecinii lui, carora micutul Walt le vindea schite si desene facute de el.
Tatal lui Walt se ocupa cu agricultura si cresterea animalelor si n-a dat prea mare importanta talentului fiului lui, ajutorul si incurajarile venind din partea mamei si a fratelui mai mare, Roy.
In toti acesti ani petrecuti la tara, Walt a invatat sa iubeasca natura si animalele, lucruri care aveau sa-i influenteze puternic, mai tarziu, creatiile.
In liceu, Walt Disney prinde si gustul actoriei, distrandu-si colegii prin imitarea eroului sau favorit, Charlie Chaplin. Asta in timpul zilei, pentru ca noaptea se furisa – fara stirea parintilor – pentru a juca diverse roluri in piese comice pe scena unui mic teatru din oras.
In 1918, cererea sa de inrolare in armata este respinsa (pentru ca avea doar 16 ani), asa ca se angajeaza sofer pe ambulanta in cadrul Crucii Rosii, plecand pentru cativa ani in Franta. Si cum talentul sau nu putea sa treaca neobservat, copertina ambulantei lui nu avea culoarea kaki (ca a panzei speciale de camuflaj), ci era pictata cu diferite personaje comice.
Mickey Mouse este, asadar, cel care deschide seria personajelor create de Walt Disney. Lui ii urmeaza la fel de celebrii Donald Duck, Goofy si Pluto, care au fermecat lumea intreaga.
Pe lista filmelor create de Disney se gasesc si “Alba ca Zapada si cei 7 pitici”, “Pinocchio”, “Elefantul Dumbo”, “Bambi” sau “Fantasia”.
Costul de productie al filmului “Alba ca zapada” a fost de aproape un milion si jumatate de dolari, suma impresionant de mare. Tot semnatura Disney poarta si filmele “Desertul viu”, “Preeria pe cale de disparitie”, “Leul african” sau “Salbaticia alba”, care le-a facut cunostinta copiilor cu viata animalelor, cu natura si cu conservarea mediului inconjurator.
Tot in acest spirit, cel de a da vietii o fata mai vesela si mai frumoasa, se deschide, in 1955, Parcul Disneyland. In numai zece ani, magica imparatie a desenelor fusese deja vizitata de regi, regine si presedinti din toata lumea, numarul celor care vazusera “minunea” depasind 200 de milioane. Iar acesta era doar inceputul. In 1965, prin programul de imbunatatire a vietii din orase, Disney creeaza un al doilea parc, celebrul Disney World.