Peste 750 de cadre didactice au aflat cum pot face educatie fara bullying!

Peste 750 de cadre didactice au participat la videoconferinta “Educatie fara bullying in Sectorul 3, Bucuresti”, unde au aflat cum pot contribui la prevenirea bullying-ului in randul copiilor.

Evenimentul s-a desfasurat online, pe 24 octombrie, si a fost urmarit de 764 de cadre didactice, dintre care 211 din Sectorul 3 al Capitalei.

Videoconferinta a avut invitati ca speakeri o parte din specialistii care au participat la crearea legii de prevenire a bullying-ului si a normelor de implementare in institutiile de invatamant, care se aplica incepand din acest an scolar.

Profesorii au avut ocazia sa ii intalneasca pe Nadia Tataru – initiatoarea demersului strategic national de prevenire si combatere a bullying-ului, Adina Codres – consilier superior la Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii din cadrul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, Aura Stanculescu – profesor consilier scolar si director al Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala (CMBRAE), Adriana Mitu – psiholog, Leon Magdan – Profesorul de Joaca si pe Rares Voicu – presedinte al Consiliului National al Elevilor.

Participantii la eveniment au apreciat in mod special exercitiile practice prezentate de specialistii invitati si au fost interesati sa afle care sunt etapele de actiune in cazul in care identifica un caz de bullying, cum pot relationa mai usor cu parintii copiilor implicati in cazuri de bullying, dar si cum pot aplica metodele de prevenire a bullying-ului in sistemul scolii online. De asemenea, pentru a continua acest demers curajos in beneficiul tuturor copiilor, profesorii au primit materiale practice de lucru cu elevii, la clasa sau la grupa.

Nadia Tataru si Adriana Mitu
Nadia Tataru si Adriana Mitu

“Pentru a creste un copil e nevoie de un sat intreg, iar asta nu doar in materie de cunostiinte si abilitati, ci si pentru a-l invata comportamente. Am reusit sa ne aliniem la nivel national in materie de bullying in randul copiilor, iar acum a venit momentul ca fiecare cadru didactic sa fie implicat in procesul de implementare la nivel national, in fiecare unitate de invatamant. Nu doar familia e importanta in modul in care copilul se formeaza, ci si cadrele didactice care interactioneaza cu el, incepand chiar din primii ani.” – considera Nadia Tataru, presedintele Asociatiei Parintilor Isteti.

Specialistilor invitati la eveniment li s-au alaturat cativa influenceri pentru copiii si tinerii de azi – Sore, Nicole Cherry si Calin Goia. Ei au impartasit din experientele de bullying pe care le-au trait in copilarie si au povestit despre solutiile pe care le-au gasit pentru a depasi acele momente dureroase. Ei au facut apel la cadrele didactice sa ii ajute pe copii prin depistarea precoce a violentelor si sa intervina conform legii, pentru a minimiza consecintele negative si a-i reintegra pe elevii afectati.

“Eu am fost victima a bullying-ului in copilarie si de aceea acum incerc sa fiu cat mai aproape de cei trei copii ai mei, dorindu-mi ca acestia sa poata comunica astfel de probleme cu mine. Fata de anii copilariei mele, acum lucrurile s-au complicat, caci avem acum si mediul online, unde cumva trebuie sa ii protejam pe copii.“ – a spus Calin Goia.

Nicole Cherry a povestit despre cum a fost victima bullying-ului in copilarie si a recomandat ca cei mici sa fie invatati despre prevenirea bullying-ului cu ajutorul cantecelor si povestilor.

Sore a subliniat, la randul ei, rolul profesorilor in protejarea copiilor si in diminuarea comportamentelor de bullying, ea amintindu-si despre cat de afectata era cand profesorii scoteau in fata clasei pe oricine gresea si il facea de ras. Consecinta era ca acei copii rusinati deveneau apoi agresori sau victime ale bullying-ului colegilor.

Orice persoana interesata sa se implice in prevenirea si combaterea bullying-ului se poate inscrie pe platforma educatiefarabullying.ro, pentru a afla noutati si informatii despre viitoarele evenimente dedicate profesorilor si parintilor pe tema bullying-ului.

Noua lege de prevenire a bullying-ului si normele de implementare in institutiile de invatamant, care se aplica incepand din acest an scolar, ofera parghii clare pentru ca mediul scolar, fizic sau virtual sa fie sigur si placut atat pentru copii, cat si pentru profesori, pentru ca invatarea si performanta copiilor pot avea loc doar intr-un mediu placut si securizant.

Campania «Educatie fara bullying in Sectorul 3, Bucuresti» a fost organizata de Asociatia Parintilor Isteti in parteneriat cu Itsy Bitsy FM si cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, cu finantarea Primariei Sector 3 Bucuresti din fonduri nerambursabile, de la bugetul local.

Asociatia Parintilor Isteti militeaza de peste trei ani pentru prevenirea si combaterea bullying-ului, fiind co-initiator al campaniei strategice nationale de prevenire a bullying-ului, impreuna cu Itsy Bitsy FM.

De asemenea, Asociatia Parintilor Isteti face parte din echipa care a elaborat Normele metodologice de implementare a legii de prevenire a bullying-ului si lucreaza in continuare la ghidurile de implementare a acestor norme in toate institutiile de educatie preuniversitara din Romania.

Asociatia a organizat pana acum campania sociala «Bullying-ul incepe acasa si se continua la scoala» (2017) si campaniile de prevenire a bullying-ului adresate cadrelor didactice Gradinite fara Bullying (2017) si Scoli fara Bullying (2018), proiecte finantate de Primaria Sector 3 Bucuresti cu fonduri nerambursabile de la bugetul local.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s