Soferi sanctionati pentru nefolosirea corespunzatoare a dispozitivelor de fixare in scaun pentru copii

7 actiuni in trafic, 150 de masini oprite si verificate si 29 de sanctiuni aplicate. Acestea sunt cifrele din ultimele trei luni in care politistii clujeni au desfasurat actiuni de sanctionare a soferilor care nu respecta prevederile legale cu privire la transportarea copiilor in masina.

Actiunile au facut parte din etapa a treia (prima a fost de informare, a doua de avertisment) a proiectului Copil Iubit la Bord, prima initiativa din Romania bazata pe o abordare multisectoriala, cu scopul imbunatatirii sigurantei copiilor ca pasageri ai autovehiculelor in Cluj-Napoca, oras pilot in acest program.

Actiunile de verificare si sanctionare in trafic ar fi trebuit sa inceapa in luna martie, insa au fost decalate din cauza pandemiei de COVID-19 pana la inceputul verii, cand s-au reluat activitatile fara restrictii in oras.

Proiectul ”Copil Iubit la Bord” a fost anuntat acum un an, pe 22 octombrie 2019, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la sediul Primariei Cluj-Napoca, partener in proiect inca de acum doi ani, cand s-a conturat ideea si au fost facuti primii pasi.

In urma cu un an, odata cu lansarea Planului de Actiune, s-a lansat si ”Siguranta Copiilor in Masina – Ghid Practic pentru Parinti”, un mic manual de alegere si folosire a dispozitivelor de fixare in scaun pentru copiii pasageri.

Dupa campania de informare generala, in mass-media, a urmat cea de informare specifica, a soferilor parinti. Astfel, inainte de declansarea pandemiei, in lunile ianuarie – februarie, la Cluj-Napoca a avut loc campania de informare, in cadrul careia politistii clujeni au sustinut si initiat activitati de constientizare atat teoretice, de instruire, cat si practice, in trafic:

  • actiuni in trafic, in timpul carora soferii au fost sfatuiti si indrumati spre utilizarea corecta a dispozitivelor de fixare in scaun;
  • agentii de politie au prezentat proiectul in cadrul cursurilor de reintegrare sociala pentru persoanele asistate de Serviciul de Probatiune;
  • sesiuni de informare si prevenire pentru participantii la trafic care solicita reducerea perioadei de suspendare/redobandire a permisului de conducere si activitati de informare in gradinite;
  • toate actiunile s-au desfasurat dupa pregatirea oamenilor legii, prin participarea la un training focusat pe tipurile de dispozitive de fixare in scaun, utilizarea si instalarea corecta a acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s