Cu 12.000 de ani in urma se retragea ultima calota glaciara din America de Nord, lasand loc unei formatiuni geologice de o deosebita frumusete: Cascada Niagara.
Imensa cadere de apa, cu o inaltime maxima de 56 de metri (cat un bloc cu 21 de etaje) si o lungime de 790 de metri, a fost descoperita si studiata prima data de geologul american Roy Spencer.
Cascada, care la inceput avea doar 11 metri inaltime, a fost “botezata” cu mult timp inainte de vechile populatii amerindiene, Niagara de azi numindu-se initial “Ongniaahra”, adica “Tunetul apelor”, in limba indiana.
Zona in care acum se afla raul si cascada Niagara are o poveste mult mai veche, care dateaza de acum 425 de milioane de ani, cand pe aceste locuri exista o imensa mare tropicala, dovada fiind fosilele de crustacee si melci de pe rocile gasite la gura cascadei.
De atunci si pana in prezent s-au produs multe schimbari – naturale sau facute de om – in aceasta zona geografica; in zilele noastre, cascada Niagara a devenit una dintre cele mai mari atractii turistice din lume, datorita peisajului de o rara frumusete.
Cascada este formata din doua cataracte – cascade mai mici. Prima dintre ele, si cea mai mare, se numeste Cascada Potcoavei si se afla in totalitate pe teritoriul Canadei, avand o inaltime de 54 metri (mai inalta decat un bloc cu 20 de etaje) si o lungime care depaseste 790 de metri. Numele ciudat al acestei cataracte vine de la forma e, ca o potcoava, accentuata de-a lungul vremurilor de caderea bucatilor imense de roca rupte din cauza eroziunii, adica a macinarii solului de catre apa. In spatele cascadei Potcoavei se ajunge cu un lift care pleaca din Complexul “Masa de piatra”, situat la suprafata, pe marginea cascadei. Acest lift coboara 52 de metri, ducand turistii la cele doua tuneluri construite in grota din spatele cascadei. Prin aceste doua tuneluri, construite in 1888 sub numele de “Pestera celor 40 de hoti”, se poate ajunge in partea din dreapta a cascadei (unde este amenajata o punte de observatie), si respectiv chiar in spatele imensei “perdele” de apa. Noaptea, cascada este luminata cu puternice reflectoare multicolore, oferind turistilor un spectacol unic de lumini si muzica.