UNICEF in Romania: Daca nu luam acum masurile pentru a continua serviciile esentiale pentru copii, lumea de dupa pandemie va fi mai dura pentru cei vulnerabili

O parte din membrii Boardului Copiilor din Romania au discutat astazi online cu Reprezentantul UNICEF in Romania, Pieter Bult. Dialogul a fost transmis live pe pagina de Facebook a UNICEF.

In conditiile in care scolile din Romania sunt inchise de peste o luna, iar elevii sunt acasa in grija exclusiva a parintilor, UNICEF a vrut sa afle de la copii, prin intermediul acestui dialog online, care sunt provocarile pe care le intampina in aceasta perioada si cum reusesc sa le depaseasca. La randul lor, copiii participanti i-au adresat intrebari Reprezentantului UNICEF despre actiunile organizatiei pentru reducerea efectelor negative ale COVID-19 asupra celor mici si, in special, asupra copiilor vulnerabili si familiilor acestora din Romania.

„Este o perioada plina de provocari pentru noi, toti. UNICEF in Romania actioneaza pentru a sustine masurile de contracarare a COVID-19 si, in acelasi timp, depune eforturi pentru a asigura mentinerea serviciilor esentiale pentru copii: educatie, protectie si sanatate. inca dinainte de aceasta pandemie situatia copiilor din Romania era dificila, iar ce se intampla in prezent va inrautati lucrurile. Daca nu luam acum masurile pentru a continua serviciile esentiale pentru copii, lumea de dupa pandemie va fi mai dura pentru copii. Realizam o analiza a situatiei si dezvoltam protocoale pentru ca profesionistii de la nivelul comunitatii, aflati in prima linie, sa poata merge in continuare pe teren, in siguranta, pentru a le asigura servicii copiilor din medii vulnerabile”, a declarat Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF in Romania.

Pieter Bult © UNICEF-Dinulescu
Pieter Bult © UNICEF-Dinulescu

Copiii din Romania sunt preocupati de siguranta parintilor care continua sa mearga la serviciu, de educatia pe care o primesc in aceasta perioada, de mediul inconjurator si de impactul pe care masurile de carantina le au in reducerea poluarii, de sursele de informare si de nevoia de a avea un spatiu personal. Copiii au povestit cum reusesc sa se descurce in noua normalitate: isi gasesc noi hobby-uri, invata sa gateasca, incearca sa se uite mai putin la stiri si pastreaza legatura cu prietenii.

„Eu sunt norocos pentru ca pot studia acasa, dar stiu ca sunt multe locuri in Romania in care accesul la tehnologie este limitat. Eu si colegii mei suntem mai ‘scoliti’ in aceasta perioada ca inainte, avem chiar mai multe teme de facut, dar alti copii nu au acces la educatie de la distanta. Chiar daca avem instrumentele de invatare online, nu stim totdeauna sa le folosim si sunt profesori care stiu sa le stapaneasca mai putin decat elevii”, a declarat Sebastian, 16 ani, elev din Ploiesti.

Potrivit unui sondaj online efectuat in perioada 22-25 martie de UNICEF prin intermediul platformei www.qie.ro, la care au raspuns peste 4.600 de copii, aproximativ 1.000 de parinti si o 1.000 de profesori, cu doua saptamani inainte de aplicarea chestionarelor, doar 2 din 3 dintre copii au participat la cursuri online. Conform cadrelor didactice, pentru ca educatia online sa fie eficienta si accesibila tuturor, 50% dintre respondenti sunt de parere ca este nevoie de dispozitive mobile pentru copii, 30% de resurse educationale, iar 16% de echipament IT pentru scoli. 37% dintre parinti au declarat ca petrec mai mult timp cu copiii lor si si-ar dori sfaturi despre cum sa foloseasca in mod pozitiv acest timp.

„Aceasta criza va fi o oportunitate importanta pentru umanitate de a intelege ca trebuie sa protejam lumea, sa modernizam sistemul de educatie, sa gasim noi modalitati de a invata”, a afirmat si Anda, 15 ani, din Oradea.

Estimarile UNICEF arata ca 9% dintre copiii si tinerii cu varsta sub 18 ani din intreaga lume (2,34 miliarde) traiesc intr-una din cele 186 de tari in care, din cauza COVID-19, se aplica o forma sau alta de limitare a libertatii de miscare. 60% dintre copiii din lume, adica 1,4 miliarde de tineri, traiesc intr-una din cele 82 de tari in care se aplica masuri de oprire totala (7%) sau partiala (53%) a activitatilor economice si sociale, actuala criza sanitara riscand sa devina o criza a drepturilor copiilor.

Puteti urmari inregistrarea intalnirii aici:


Infiintat in 2019, Boardul Copiilor din Romania este un grup format din copii de diferite varste, din toata tara, provenind din medii familiale si din sistemul de protectie a copilului, cu origini etnice diferite si cu o experienta variata in domeniul reprezentarii.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s