Ministerul Educatiei si Cercetarii a agreat cu partenerii educationali – reprezentantii elevilor, studentilor, parintilor, cadrelor didactice si cei ai Consiliului National al Rectorilor, masurile care se impun in vederea reluarii cursurilor si a finalizarii cu succes a anului scolar si universitar 2019/2020.
In contextul informatiilor detinute pana in prezent privind evolutia pandemiei de SARS-CoV-2, scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor in invatamantul preuniversitar si universitar in decursul lunii iunie. In functie de evolutia pandemiei de coronavirus, aceste masuri pot suferi modificari.
In cadrul intalnirii cu partenerii educationali, s-au mai stabilit urmatoarele masuri:
- In functie de data la care se vor relua cursurile, probele scrise ale Evaluarii Nationale si a Examenului de Bacalaureat ar putea fi organizate in luna iulie.
- Programa de examen pentru Evaluarea Nationala si Bacalaureat nu va cuprinde materia aferenta semestrului al II-lea.
- Evaluarile pentru clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, olimpiadele si concursurile scolare, precum si simularile pentru examenele nationale vor fi anulate.
- Sesiunea speciala a Examenul National de Bacalaureat pentru olimpici va fi anulata.
- Situatia scolara a elevilor se va incheia cu minimum doua note, la care se adauga nota din teza, acolo unde este cazul.
- Subiectele pentru tezele de pe semestrul al II-lea vor fi concepute doar din ce s-a studiat pana la data de 11 martie 2020.
- Calendarele pentru inscrierea in clasa pregatitoare, gradinita si cel de mobilitate a personalului didactic vor fi decalate. Calendarele aferente proceselor amintite mai sus vor fi anuntate imediat ce va fi stabilita data reinceperii cursurilor.
In invatamantul superior, activitatile se vor desfasura in mediul online. Activitatile care impun interactiunea „fata in fata” vor fi recuperate modular, intensiv, dupa incetarea starii de urgenta.
Admiterea la ciclul de licenta in invatamantul superior se va organiza dupa sustinerea Examenului National de Bacalaureat, iar admiterea la masterat sau doctorat se va organiza dupa sustinerea examenului de licenta sau disertatie.
Ministerul Educatiei si Cercetarii urmareste cu mare atentie ce se intampla in celelalte state, iar Monica Anisie, ministrul Educatiei si Cercetarii se afla in contact direct cu toti ministrii educatiei, astfel incat, in functie de evolutia situatiei, sa existe o corelare intre deciziile care se iau la nivelul tarilor UE.