Asculta „In direct cu Urania Cremene!” joia, de la 12:00 la 13:00, la Itsy Bitsy FM sau urmareste emisiunea LIVE pe Facebook Itsy Bitsy.
Perioada interminabilelor intrebari „De ce?” ale copiilor poate fi destul de solicitanta pentru orice parinte. „De ce?” e o intrebare aparent simpla, nascuta din curiozitatea sanatoasa a copiilor de a descoperi lumea. Parintii stiu, insa, ca a-i raspunde copilului la avalansa de De ce-uri implica nu doar cunostinte de cultura generala, dar si multa creativitate si mai ales rabdare. Iar uneori devine coplesitor sa oferi raspunsuri si explicatii la fiecare pas.
Urania Cremene ne invita sa privim aceasta etapa din viata noastra ca pe o extraordinara ocazie de a ne evalua propriile convingeri asupra lucrurilor. Ea considera ca, daca luam in serios aceasta intrebare si ne gandim bine inainte de a-i oferi copilului raspunsul, s-ar putea sa ne dam seama ca nu exista neaparat un „Asa trebuie!”.
Mai mult, s-ar putea sa descoperim ca vocea care ii raspunde copilului nu e cu adevarat a noastra, ci a parintilor, bunicilor sau a altor adulti care ne-au crescut si care ne-au transmis propriile lor convingeri, pe cand eram si noi copii.
„Baietii nu plang”, „nu vorbim cand suntem la masa” sau „nu e bine sa atragi atentia prin felul in care te imbraci” se numara printre convingerile transmise de generatiile anterioare, pe care ar fi util si interesant sa le evaluam, pentru a ne da seama de valoarea lor de adevar.
„Intrebarea <<De ce?>> ne lasa toleranti si deschisi la informatie, ne ofera acel strop de smerenie de care avem nevoie, (…) ne ajuta sa nu fim ficsi in convingerile noastre si sa invatam, sa devenim”, considera Urania Cremene.
Afla la ce se refera Urania prin convingeri si cum ni le putem reevalua in relatia cu copiii nostri: