ziua internationala a prematurilor

17 noiembrie, Ziua Internationala a Prematurilor. Peste 2000 de copii se nasc prematur in Bucuresti, in fiecare an

An de an se inregistreaza un numar considerabil de copii care se nasc prematur. Bucurestiul inregistreaza cel mai mare numar de nasteri premature, fiind inregistrati aproximativ 2.000 de copii in fiecare an. Acest lucru se intampla in timp ce in 2018 ne-am confruntat cu cea mai mica rata de natalitate din ultimii 50 de ani si anume putin peste 173.000 copii in primele 11 luni ale anului 2018 (sursa INS). Chiar daca numarul nasterilor scade, numarul copiilor nascuti prematur ramane constant.

Datele statistice spun ca 1 din 10 copii se naste in Romania prematur, iar sansele lor de supravietuire sunt strans legate de profesionalismul cadrelor medicale cat si de dotarile sectiilor de neonatologie unde copii vin pe lume. Astfel, salutam in Romania programele ONG-urilor care resusesc sa doteze sectii de neonatologie sau chiar sa renoveze de la zero sectii de terapie intensiva neonatala.

Programe Complexe de Stimulare a Copiilor Prematuri

Din punct de vedere medical sunt considerati “prematuri” copiii care s-au nascut inainte de 37 saptamani. Evolutia bebelusului nascut prematur depinde de mai multi factori: varsata gestationala (a sarcinii – numarul de saptamani la care s-a nascut copilul), de greutatea pe care a avut-o la nastere dar si de ingrijirea de care a beneficiat ulterior.

Organismul bebelusilor nascuti prematur nu este compet dezvoltat si, prin urmare , nu este pregatit pentru viata extrauterina. Majoritatea au dificultati in a respira independent si de aceea beneficiaza din primele momente ale vietii de oxigenoterapie.

Din momentul in care reusesc sa respire independent trebuie sa fim atenti la alte aspecte ale sanatatii lor pentru a avea un parcurs normal in dezvoltare.
Inca din maternitate, in perioada in care recupereaza in greutate, prematurii trebuie sa beneficieze de kinetoterapie, care consta in schimbarea pozitiei, posturarea corecta a segmentelor corpului, mobilizari etc.

In momentul in care bebelusii sunt externati este necesar ca parintii sa acorde o foarte mare atentie recuperarii motrice a acestora. Parintii nu trebuie sa fie fericiti si multumiti ca au un copil linistit si prin urmare sa il lase in patut deoarece aceasta inseamna lipsa de stimulare si are drept rezultat intarzierea dezvoltarii motorii.

Parintii trebuie sa stie ca bebelusul lor are nevoie de ingrijiri speciale ce includ: kinetoterapie, masaj, control neurologic periodic si mai tarziu, poate, un logoped.

Programul de kinetoterapie are drept efecte :stimularea circulatiei sangvine, tonifierea /relaxarea musculaturii, combaterea rahitismului,evitarea tulburarilor de posturare, il ajuta sa doarma mai bine etc.

Un copil nascut prematur ar trebui ca pana la varsta de doi ani sa recupereze toate achizitiile necesare si sa fie la acelasi nivel de dezvoltare psihomotorie cu cel al unui copil nascut la termen.

Rolul kinetoterapiei pentru bebelusul nascut prematur

Din punct de vedere medical sunt considerati “prematuri” copiii care s-au nascut inainte de 37 saptamani.

Factori care influenteaza evolutia bebelusului prematur:

• varsata gestationala;
• greutatea pe care a avut-o la nastere;
• patologii asociate prematuritatii;
• ingrijirea de care a beneficiat ulterior.

Bebelusul nascut prematur are nevoie de ingrijiri speciale care includ: control pediatric periodic, consult ortopedic, consult neurologic, program de kinetoterapie si, mai tarziu, consult logopedic.

Kinetoterapia ajuta bebelusul nascut prematur sa parcurga toate etapele achizitiilor motrice, punandu-l in linie cu un bebelus nascut la termen.

Programul de kinetoterapie are drept efecte:

• tonifierea /relaxarea musculaturii;
• prevenirea sau corectarea asimetriilor;
• prevenirea sau corectarea posturilor incorecte are corpului;
• imbunatatirea functiei respiratorii;
• imbunatatirea deglutitiei;
• stimularea circulatiei sangvine;
• stimularea motricitatii si a achizitiilor psiho-motorii.

De aceea este foarte importanta introducerea kinetoterapiei in primii 2 ani de viata ai prematurului acesti 2 ani fiind considerati suficienii pentru ca acesta sa ajunga la acelasi nivel de dezvoltare psihomotorie cu cel al unui copil nascut la termen.

Articol realizat cu sprijinul Centrului de Recuperare Pediatrica KINETOBEBE.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s