De ce au nevoie adolescentii din ziua de azi de teatru?

La Fundatia Calea Victoriei incepe, din 16 noiembrie, Clubul de Teatru pentru adolescenti, sustinut de Antonia Din, actrita colaboratoare a Teatrului National din Bucuresti si pedagog teatral.

Antonia Din sustine de cinci ani cursuri de teatru pentru copii si adolescenti, asa ca am rugat-o sa ne impartaseasca din experienta acumulata in acesti ani.

De ce au nevoie adolescentii din ziua de azi de teatru? Si aici nu ma refer la vizionarea de spectacole potrivite varstei lor – pe care o incurajez cu ardoare, ci la participarea activa a acestora la cursuri ce folosesc exercitii de arta actorului ca mijloc de lucru. 

E simplu. Unul dintre multele avantaje ale unui atelier de teatru pentru adolescenti este gasirea identitatii sociale. Cursantul este pus in situatia de a experimenta diferite roluri – pe unele oricum incepem sa ni le asumam odata cu adolescenta – si de a constata care ii place, dar mai ales, care i se potriveste. Gasirea si constientizarea acestei identitati va fi un atuu imens mai tarziu, atunci cand se va orienta catre o facultate sau un job.

Nu degeaba, in foarte multe tari, artele performative sunt incurajate ca forma de terapie alternativa. Desi nu sunt terapeut, ci pedagog teatral, imi place sa ma gandesc la atelierele mele ca la un spatiu neutru in care adolescentii se simt in siguranta. Acel loc magic unde au incredere sa vorbeasca, sa-si exprime sentimentele, un loc din care, in final, pleaca cu o perspectiva mai buna asupra felului in care sunt construiti. Doar ca nu facem toate astea stand pe o canapea, ca la psiholog. La atelierul de teatru ne folosim de tot ceea ce ne este pus la dispozitie de propriul corp, de mintea si emotiile noastre, oriunde in spatiul de lucru.

Antonia Din
Antonia Din

Concret, nu e usor sa fii adolescent! Been there, done that! Totusi, parca simt ceva mai multa empatie pentru adolescentii din ziua de azi decat pentru cei de acum 10-15 ani. Din experienta personala si analiza atenta a celor cu care am lucrat in ultima perioada, pot spune ca presiunea sociala este mult mai mare pentru ei acum decat era atunci cand eram eu adolescenta. Nu exista Instagram pe care trebuia sa-l mentin „clean and tidy”, Facebook nu era atat de la moda si nu ne pasa foarte tare de cum aratam in pozele pe care le postam (exista dovezi). Pur si simplu, ne traiam adolescenta, cu bune si cu rele, in afara mediului online.

Insa azi, adolescentii sunt bombardati cu informatii legate chiar si de cel mai mic aspect al vietii lor. Nu mai au timp pentru a incerca sa se cunoasca, sa se inteleaga si sa realizeze ce isi doresc cu adevarat. Par prea putin preocupati de timpul petrecut cu familia, de o carte sau un film bun, de discutii profunde si foarte mult de felul in care sunt perceputi de ceilalti.

Cu atat mai mult, cand lucrezi cu ei, e esential sa le propui directii, sa le dai de gandit, dar apoi sa ii lasi sa caute propriile solutii. Pentru ca despre asta e viata, nu? Iar eu imi doresc ca adolescentii cu care lucrez la atelierul sau la clubul de teatru sa plece de la intalnirile cu mine cu un bagaj emotional cat mai sanatos.

Si tocmai cu asta se ocupa exercitiile teatrale – cu necesitatile lor emotionale. La atelierul de teatru invata sa se simta confortabil in pielea lor, sa se accepte asa cum sunt sau sa lucreze cu lucrurile pe care le „urasc” la ei. Nu de putine ori am fost fericita castigatoare a unui loc in primul rand la transformarea unui tanar din copilasul speriat care sta cu nasul in telefon, pentru ca ii e prea frica de interactiunea cu ceilalti, intr-un adolescent vesel, vorbaret si plin de entuziasm.

Stiu, pare una dintre povestile clasice de transformare a corpului pe care le vedeam la TV cand eram mica, insa chiar este incredibil cata frumusete interioara, cata autenticitate si curaj se ascund intr-un adolescent. Totul e sa reusesti sa inlaturi un lucru simplu, dar esential – disconfortul.

Un alt lucru important pe care l-am descoperit despre „adolescentii din ziua de azi” este ca au nu doar foarte multe intrebari de care nici macar nu sunt constienti, ci si o dorinta arzatoare de a gasi raspunsuri.

De la aceste ganduri am pornit cand am propus, la Fundatia Calea Victoriei, Clubul de Teatru pentru adolescenti. Si nu doar l-am propus, ci chiar se intampla: din 16 noiembrie, cate doua ore in fiecare sambata, de la 11.00 la 13.00. Clubul este, de fapt, o evadare din rutina casa-scoala-identitate social media. Ii provoc sa se intoarca la ei, ii provoc sa isi faca curaj sa iasa in fata si sa spuna cine sunt, ce isi doresc, ce ii deranjeaza si apoi ii ghidez jucaus spre gasirea de solutii. Iar la final, punem totul intr-un spectacol la care va invitam de pe-acum!

Mai multe detalii despre Clubul de Teatru pentru adolescenti se gasesc aici.

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s