Intr-o scrisoare deschisa care marcheaza 30 de ani de la adoptarea Conventiei cu privire la Drepturile Copilului, Directorul Executiv UNICEF trage semnalul de alarma in ceea ce priveste provocarile majore actuale si viitoare cu care se confrunta copiii.
Conflictele prelungite, inrautatirea crizei climatice, un nivel in crestere al bolilor mintale in randul tinerilor si dezinformarea online sunt unele dintre cele mai ingrijoratoare noi amenintari la adresa copiilor, a anuntat astazi UNICEF intr-o scrisoare deschisa semnata de Directorul Executiv al organizatiei, Henrietta Fore.
Pe langa amenintarile existente la adresa tinerilor, precum accesul la educatie, saracia, inegalitatea si discriminarea, scrisoarea atrage atentia asupra amenintarilor care apar cu privire la drepturile copiilor si evidentiaza o cale catre accelerarea eforturilor necesare depasirii acestora. Scrisoarea face parte din seria de actiuni organizate de UNICEF cu ocazia celebrarii a 30 de ani de la adoptarea Conventiei cu privire la Drepturile copilului, cel mai ratificat tratat privind drepturile omului la nivel mondial.
„Generatia voastra, a copiilor de astazi, se confrunta cu o noua serie de provocari si schimbari la nivel international inimaginabile pentru parintii vostri”, scrie Fore. “Clima noastra se schimba si este de nerecunoscut. Inegalitatile se adancesc. Tehnologia transforma modul in care percepem lumea. Si din ce in ce mai multe familii migreaza in prezent fata de trecut. Copilaria s-a schimbat, iar noi trebuie sa ne schimbam abordarea odata cu ea.”
Scrisoarea evidentiaza opt provocari tot mai stringente la adresa copiilor lumii: conflictele prelungite, poluarea si criza climatica, o scadere in ceea ce priveste sanatatea mintala; migratia masiva si miscarile populatiei; persoanele fara tara (apatridia); viitoarele abilitati pentru locurile de munca ale viitorului; drepturile privind datele si confidentialitatea online, precum si dezinformarea online.
Referitor la conflicte, scrisoarea aminteste ca numarul de state care se confrunta cu conflicte a ajuns la cel mai mare nivel de la adoptarea Conventiei cu privire la Drepturile Copilului in 1989, cu unul din patru copii traind in tari afectate de conflicte violente sau dezastre.
in ceea ce priveste schimbarile climatice, scrisoarea avertizeaza ca distrugerea galopanta a planetei si criza climatica globala sunt deja aspecte cu care copiii se confrunta si care au potentialul de a submina majoritatea castigurilor obtinute in materie de supravietuire a copiilor si dezvoltare din ultimii 30 de ani. Dezvoltarea tiparelor de fenomene meteorologice extreme si de aer toxic, seceta prelungita si inundatiile spontane fac toate parte din aceasta criza si ii afecteaza in mod disproportionat pe copiii cei mai saraci si mai vulnerabili.
UNICEF lucreaza pentru a reduce impactul crizei climatice in statele din intreaga lume. De exemplu, in Etiopia, UNICEF a folosit in premiera noi tehnologii pentru a cartografia apele subterane si dezvolta solutii pentru comunitatile in care tot timpul resursele de apa sunt extrem de limitate. in Malawi, UNICEF a dezvoltat un sistem ecologic pe termen lung care foloseste energia solara pentru a imbunatati accesul comunitatilor la apa curata. Cu toate acestea, multe alte actiuni sunt necesare pentru a incetini schimbarile climatice per ansamblu.
„Guvernele si mediul de afaceri trebuie sa lucreze impreuna pentru a reduce consumul de combustibil fosil, pentru a dezvolta sisteme agricole, industriale si de transport mai curate si pentru a investi in cresterea surselor de energie regenerabila,” a adaugat Fore.
Scrisoarea transmite si ingrijorari referitoare la faptul ca majoritatea copiilor vor creste ca nativi ai unui mediu digital saturat de dezinformarea online. De exemplu, asa numita tehnologie „deep fake” foloseste tehnici de inteligenta artificiala pentru a crea cu o relativa usurinta continut audio si video fals. Scrisoarea avertizeaza ca un mediu online in care adevarul nu poate fi disociat de fictiune are potentialul de a submina in totalitate increderea in institutii si sursele de informare.
De asemenea, s-a demonstrat ca denatureaza dezbaterilor democratice, intentiile electoratului si cultiva dubii in ceea ce priveste grupurile etnice, religioase sau sociale.
Scrisoarea avertizeaza ca dezinformarea din mediul online ii face deja vulnerabili pe copii in fata ademenirii, abuzului si in fata altor forme de exploatare; dand o turnura gresita dezbaterilor democratice; si in unele comunitati ducand chiar la reaparitia unor boli mortale datorate neincrederii in vaccinuri alimentata de dezinformarea online.
Toate acestea contribuie la crearea unei intregi generatii de cetateni care nu au incredere in nimic. Pentru a combate aceasta provocare, UNICEF a dezvoltat un program pilot de educatie media (media literacy), precum programul Young Reporters din Muntenegru, menit sa ii invete pe copii si tineri cum sa repereze dezinformarea in mediul online, cum se verifice continutul online, precum si rolurile si tehnicile jurnalismului responsabil.
„In era digitala nu ne mai putem baza pe prezumtia naiva ca adevarul se va impune in fata falsitatii, prin urmare, noi, ca societati, trebuie sa dezvoltam rezilienta impotriva potopului zilnic de informatii false din mediul online,” scrie Fore. „Ar trebui sa incepem prin a ii echipa pe tineri cu abilitatea de a intelege in cine si in ce sa se increada in mediul online, astfel incat ei sa poata deveni cetateni activi si implicati.”
Referitor la sanatatea mintala, scrisoarea atrage atentia asupra cazurilor in crestere de boli mintale in randul adolescentilor de la adoptarea Conventiei si ca depresia este una dintre cauzele principale care conduc la dizabilitati in randul tinerilor. Scrisoarea atrage atentia ca promovarea adecvata, preventia si tratamentul terapeutic si reabilitarea pentru copiii si tinerii afectati de boli mintale trebuie sa devina prioritati. De asemenea stigmatizarea si tabu-ul care invaluie bolile mintale trebuie sa fie eliminate pentru ca tinerii sa poata cauta tratament si sa primeasca sprijin.
In cele din urma, scrisoarea recunoaste ca tinerii si copiii au creat deja miscari in lumea intreaga in cautarea unor solutii menite sa adreseze provocarile cu care se confrunta ei si semenii lor. Totodata, tinerii fac apel la liderii lumii sa se alature acestor miscari.
“Copiii si tinerii de astazi preiau conducerea si solicita actiuni urgente pentru implicarea voastra astfel incat sa puteti cunoaste si modela lumea care va inconjoara,” scrie Fore. “Voi adoptati o pozitie acum, iar noi va ascultam.”