20 de milioane de copii din lume – adica mai mult de 1 din 10 – nu au fost vaccinati in 2018 impotriva unor boli precum rujeola, difteria si tetanosul, arata noile date de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si UNICEF.
Noile estimari constata stagnarea periculoasa a ratelor globale de vaccinare din cauza conflictelor, inegalitatii si a complacerii.
La nivel global, incepand cu 2010, acoperirea vaccinala cu trei doze de vaccin impotriva difteriei, tetanosului si a pertussis (DTP3) si cu o doza de vaccin rujeolic stagneaza la aproximativ 86%. Chiar daca acest procent este mare, nu este suficient. Este nevoie de o acoperire de 95% – la nivel global, in tari si in comunitati – pentru a proteja impotriva aparitiei unor focare de boli care pot fi prevenite prin vaccinare.
„Vaccinurile sunt unul dintre instrumentele cele mai importante pentru a preveni epidemii si pentru a pastra omenirea in siguranta”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul General al OMS. “Desi majoritatea copiilor de astazi sunt vaccinati, mult prea multi sunt lasati in urma. in mod inacceptabil, deseori cei expusi celui mai ridicat grad de risc – cei saraci, marginalizati, din zonele de conflict sau fortati sa-si paraseasca locuintele – nu primesc aceste vaccinuri”.
Majoritatea copiilor nevaccinati traiesc in tarile cele mai sarace si in statele fragile sau afectate de conflicte
Aproape jumatate dintre copiii neimunizati traiesc in doar 16 tari: Afganistan, Republica Centrafricana, Ciad, Republica Democratica Congo, Etiopia, Haiti, Irak, Mali, Niger, Nigeria, Pakistan, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan, Siria si Yemen. Daca acesti copii se imbolnavesc au cele mai mici sanse de a beneficia de tratamentul si asistenta care le-ar putea salva vietile.
Izbucnirea rujeolei dezvaluie goluri in acoperire, adesea de mai multi ani.
Disparitatile stricte in ceea ce priveste accesul la vaccinuri persista in toate tarile, indiferent de nivelul de venit. Acest lucru a dus la izbucnirea epidemiilor de rujeola in multe parti ale lumii – inclusiv in tarile care au per total rate ridicate de vaccinare. in 2018, aproape 350.000 de cazuri de rujeola au fost raportate la nivel global, mai mult de dublu fata de 2017.
„Rujeola este un indicator in timp real al regiunilor unde trebuie sa facem mai multe eforturi pentru a lupta impotriva bolilor care pot fi prevenite”, declara Henrietta Fore, Directorul Executiv al UNICEF. “Intrucst rujeola este extrem de contagioasa, izbucnirea unei epidemii este un indicator al comunitatilor in care copiii nu sunt vaccinati din cauza accesului, costului vaccinurilor sau, in anumite cazuri, din neglijenta. Trebuie sa facem toate eforturile pentru a imuniza fiecare copil”.
Ucraina, pe primul loc pe lista tarilor cu cea mai mare rata de incidenta a rujeolei
Ucraina se afla pe primul loc in lista tarilor cu cea mai mare rata de incidenta a rujeolei in 2018. Desi acest stat a reusit acum sa vaccineze 91% dintre copii, rata de imunizare a fost scazuta timp de mai multi ani, un mare numar de copii de varsta mai mare si de adulti fiind in pericol de a se imbolnavi.
Mai multe alte tari cu incidenta ridicata si cu o acoperire ridicata au grupuri semnificative de persoane care au ratat vaccinul rujeolic in trecut. Acest lucru arata cum acoperirea scazuta de-a lungul timpului sau comunitatile discrete de persoane nevaccinate pot declansa focare mortale.
Romania pe locul 10 in topul tarilor cu cea mai ridicata rata de incidenta a rujeolei
Romania ocupa locul 10 in topul tarilor cu cea mai ridicata rata de incidenta a rujeolei in 2018. Rata de imunizare cu prima doza de vaccin impotriva rujeolei a fost de 90% in 2018, in timp ce in 2010 a fost de 95%.
La inceputul anului, Ministerul Sanatatii impreuna cu UNICEF in Romsnia au lansat Campania de promovare a vaccinarii – “Copilaria, cel mai frumos cadou”, care are ca scop informarea parintilor si a publicului larg despre importanta si beneficiile vaccinarii, care salveaza milioane de vieti anual in intreaga lume.
Pentru prima data, exista statistici referitoare la rata de imunizare cu vaccinul impotriva Virusul Papiloma Uman (HPV)
Pentru prima data, exista statistici referitoare la rata de imunizare cu vaccinul impotriva Virusul Papiloma Uman (HPV), care protejeaza fetele impotriva cancerului de col uterin in viata adulta. incepsnd cu anul 2018, 90 de tari – in care traiesc 1 din 3 fete la nivel global – au introdus vaccinul HPV in programele lor nationale de imunizare. Doar 13 dintre acestea sunt tari cu venituri mici. Acest lucru lasa fetele cele mai expuse riscului unor efecte devastatoare ale cancerului de col uterin cu cele mai putine sanse sa aiba acces la vaccin.
Impreuna cu parteneri precum Gavi, Alianta pentru Vaccin, OMS si UNICEF sustin tarile pentru a-si consolida sistemele de imunizare si reactia la epidemii, inclusiv prin vaccinarea tuturor copiilor cu imunizare de rutina, efectuarea de campanii de urgenta si instruirea si echiparea lucratorilor din domeniul sanatatii ca parte esentiala a asistentei medicale primare de calitate.
Sursa: https://data.unicef.org/topic/child-health/immunization/