Ce presupune echilibrul emotional in relatia parinte-copil

Irina Tepuru este psihoterapeut practicant autonom, presedinte al Asociatiei Romane de Psihoterapie prin Dans si Miscare si membru al Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei (ISTT). 

Invitata in emisiunea Traieste Sanatos cu Simona, Irina Tepuru a povestit despre ce presupune sa fii un parinte echilibrat din punct de vedere emotional – un aspect esential in dezvoltarea unei relatii autentice parinte-copil.

Presiunea de a fi parintele perfect

Traim intr-o societate in care avem acces la o multime de carti, cursuri si sfaturi de parenting, iar asta pune multa presiune asupra noastra. Ajungem astfel sa ne dorim sa fim parinti perfecti – mereu calmi si iubitori, toleranti, fermi, dar blanzi, plini de rabdare si echilibrati din toate punctele de vedere.

In realitate, insa, parintele perfect nu exista si este nerealist sa crezi ca poti fi mereu prezent si disponibil, asa cum ne confirma si psihoterapeutul Irina Tepuru.

Iata cateva idei valoroase pe care Irina ni le-a impartasit in emisiunea Traieste Sanatos cu Simona: 

  • e important sa avem grija de noi si sa intelegem ca avem nevoie de suport (si sa cerem ajutor);
  • echilibrul emotional, prezenta si joaca se invata – nu-i putem invata pe copii ceva ce noi nu am invatat si ce nu ne-a fost oferit.
Cat timp e nevoie sa petreci cu copilul pentru a-i asigura o legatura de atasament puternica?

Simtim multa presiune, anxietate si vinovatie atunci cand nu putem fi cu totul disponibili, prezenti si atenti la nevoile micutilor. Vestea buna e ca nici nu e nevoie sa fim mereu disponibili.

Un studiu privind atasamentul arata ca, pentru a crea o legatura de atasament puternica e suficient sa petreci 30% din timp cu cel mic.

Cand vine vorba de timpul petrecut impreuna conteaza mult mai mult calitatea interactiunii decat durata efectiva a timpului petrecut.

Irina Tepuru ne indeamna, asadar, sa ne asumam propriile limite de prezenta si disponibilitate si sa fim onesti cu copiii nostri.

Uneori, copiii sunt foarte multumiti de adevar, de onestitatea parintelui.

Cum ii oferi copilului suportul emotional potrivit in primele luni de viata?

Potrivit specialistilor, in primele trei luni de viata sistemul nervos al copilul se dezvolta pe doua axe: axa de activare-relaxare si axa disconfort-confort. Asta inseamna ca, daca are parte de suportul emotional potrivit, copilul invata sa se activeze (care duce catre entuziasm si dorinta de a descoperi), dar si sa se calmeze (stare care ii permite sa se relaxeze, sa devina pasiv).

Ii poti oferi bebelusului suportul emotional potrivit care sa-i permita aceasta dezvoltare neurologica dandu-i ocazia sa se entuziasmeze, prin expunerea la experiente diverse (fara sa-l suprasoliciti), si ajutandu-l sa se calmeze, atunci cand are nevoie de asta. In felul acesta, copilul va invata sa deosebeasca senzatiile placute de cele neplacute si va sti sa detecteze confortul sau disconfortul.

Descopera, ascultand discutia cu psihoterapeutul Irina Tepuru, ce se intampla daca noua, parintilor, ne lipseste acest reglaj intern. 

Copilul apreciaza onestitatea parintelui

Starile emotionale si senzatiile corporale ale parintelui i se transmit foarte usor copilului, mai ales in primii ani. Altfel spus, un copil mic (bebelus chiar) poate simti anxietatea pe care o simte mama lui (tensiunea musculara, ritmul accelerat al batailor inimii) chiar daca ea incearca sa para relaxata si calma.

Copilul nu se conecteaza la ce spunem, ci la starea pe care o avem.

Irina Tepuru ne indeamna sa fim onesti cu copiii nostri, inclusiv in momentele in care ne simtim obositi si lipsiti de energie. Asta nu inseamna, totusi, sa ii pretindem copilului sa ne inteleaga, pentru ca nu ne datoreaza acest lucu.

Din punctul meu de vedere, onestitatea e cea mai buna. (…) Eu nu cred in ideea de a nu le spune copiilor ce se intampla, pentru ca ei oricum isi imagineaza mult mai rau decat credem noi, e de parere Irina Tepuru.

Afla, din podcastul de mai jos, ce presupune sa fii onest cu copilul tau: 

Redactor articol: Georgiana Purcarea


Un comentariu la „Ce presupune echilibrul emotional in relatia parinte-copil”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s