Alaptarea este unul dintre primii pasi prin care ii asiguri bebelusului tau cel mai bun start in viata. Inca din prima ora de viata, copilul trebuie sa suga la sanul mamei, pentru intarirea sistemului sau imunitar.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca hranirea bebelusului sa fie facut exclusiv prin alaptare pana la varsta de 6 luni. Dupa aceasta varsta, alaptarea poate continua chiar si dupa diversificare, pana spre varsta de 2+ ani.
Pentru a afla cat de importanta est alaptarea pentru bebelus, dar si pentru tine, draga mamica, am invitat-o la „Traieste Sanatos cu Simona” pe dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru si consultant in alaptare certificat IBCLC. Am aflat care sunt cele mai comode pozitii pentru alaptare, cum se face o atasare corecta la san si am vorbit despre cele mai populare mituri despre alaptare. Dar sa le luam pe rand!
Alaptarea: beneficii pentru mama si bebe
„Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelus, fiind adaptat perfect nevoilor sale. Contine cantitatea optima de proteine, glucide si lipide care sa il ajute sa se dezvolte bine fizic si psihic. Pe langa rolul nutritiv, laptele matern contine anticorpi. Bolile contagioase prin care a trecut mama si pentru care mama are in sange anticorpi, vor ajunge prin lapte la bebelus si il vor proteja de boli in primele luni de viata”, explica dr. Ilinca Tranulis.
In urma alaptarii, bebelusul creste mai bine si mai sanatos, iar dezvoltarea copilului este mai armonioasa:
– Laptele matern il fereste pe cel mic de alergii si de alte boli (raceli, diaree, boli infectioase), datorita anticorpilor pe care acesta ii contine;
– Laptele matern este cea mai completa forma de alimentatie a copilului. Contine exact cantitatea de glucide, proteine, grasimi si apa de care bebelusul are nevoie pentru o dezvoltare sanatoasa;
– Bebelusii alaptati natural se dezvolta exact cat ar trebui: sunt mai supli, iar cresterea in greutate este normala, fara excese.
Acestea sunt doar cateva beneficii ale alaptarii la san.
De asemenea, si proaspata mamica are o multime de avantaje daca alapteaza! In primul rand, se construieste o relatie unica intre mama si copil. Apoi, femeia revine mult mai usor la formele dinaintea nasterii, scade mai usor in greutate.
Nu in ultimul rand, alaptarea previne diverse boli, de la cancere (cancerul mamar, cancerul de col uterin) pana la boli cardiovasculare sau sindrom metabolic.
Atasarea corecta la san. Cum pui copilul la san?
De multe ori, alaptarea inseamna mai mult decat sa pui copilul la san si gata. Un bebelus care este asezat corect la san primeste lapte suficient. Un bebelus care nu apuca sanul corect primeste cu mai multa greutate laptele, mai ales daca mama nu are suficient lapte.
„O atasare corecta inseamna ca bebelusul sa prinda cat mai mult mamelonul si cat mai mult din aerola. In acest fel el nu apuca doar mamelonul si nu trebuie sa doara”, explica Ilinca Tranulis.
Copilul trebuie pus la san imediat dupa nastere. Majoritatea nou-nascutilor pot fi pusi la san la cateva minute de la nastere. Asa cum arata studiile, nou-nascutii de numai cateva minute, daca li se da aceasta sansa, se tarasc pe abdomenul mamei pana ajung la san, il apuca si incep sa suga singuri. E un proces care poate dura o ora sau mai mult, dar mama si copilul ar trebui sa aiba parte de acest timp, pentru a invata sa se cunoasca unul pe altul.
In plus, bebelusii care „se ataseaza singuri” au mult mai putine probleme de alaptare. Procesul acesta nu presupune nici un efort din partea mamei.
Medicamente permise si interzise in timpul alaptarii
Multe mame care isi hranesc copiii la san se intreaba ce pot face in momentul in care intervin probleme de sanatate si in ce masura medicamentele luate de ele pot influenta sanatatea bebelusului. Durerile de cap, durerile de dinti sau de stomac te pot pune in dificultate in legatura cu decizia pe care trebuie sa o iei pentru a te simti mai bine, fara ca cel mic sa sufere.
Cele mai multe medicamente sunt excretate in laptele matern, dar de obicei doar in cantitati mici. Exista foarte putine medicamente care pot cauza probleme sugarilor chiar si in doze foarte mici, dar acest lucru nu este valabil pentru marea majoritate a celorlalte.
Medicamente considerate sigure in alaptare
Cele mai multe medicamente sunt sigure daca:
– Sunt prescrise in mod obisnuit si pentru sugari. Cantitatea de medicament care ii ajunge copilului prin laptele mamei este mult mai mica decat cantitatea pe care ar primi-o direct.
– Sunt considerate permise in timpul sarcinii. Acest lucru nu este intotdeauna adevarat, de vreme ce in timpul sarcinii, corpul mamei ajuta corpul bebelusului sa elimine medicamentul. Astfel, teoretic este posibil ca acumularea toxica a unui medicament sa apara in timpul alaptatului, dar sa nu apara in timpul sarcinii (desi acest lucru se intampla foarte rar).
Medicamente interzise in alaptare
Printre categoriile de medicamente care pot reprezenta un pericol pentru cel mic se numara sedativele, hipnoticele si antidepresivele. De asemenea aspirina poate determina insuficienta hepatica la copil, mai ales in timpul unor viroze.
Alte categorii de medicamente si produse interzise mamicilor in perioada alaptarii sunt energizantele, dozele mari de vitamine, diureticele, laxativele si anticonceptionalele.
Sfatul medicului este:
Hranirea mixta: alternarea alaptarii cu laptele praf
Alternarea alaptarii cu laptele praf este fie o necesitate, fie o alegere a unor mame, din diferite motive. De cele mai multe ori, hranirea mixta a bebelusului se intampla fie cand cel mic a fost nascut prematur si a primit formula in maternitate, fie in situatia in care mama a avut probleme la nastere si a intarziat inceperea alaptarii.
Mai sunt si situatii in care mama trebuie sa urmeze un tratament medicamentos contraindicat in perioada alaptarii, daca mama sufera de depresie postnatala, are probleme la unul sau la ambii sani sau cazuri in care copilul are nevoie de o interventie chirurgicala.
Trecerea de la hranire mixta la alaptarea exclusiva nu se face brusc si necesita rabdare. Mama trebuie sa scoata treptat cate un biberon pana ajunge sa alapteze exclusiv la san.
Alaptarea necesita un pic mai multa perseverenta si rabdare atat din partea bebelusului, cat si din partea mamei, pentru ca laptele curge mai lent, de aceea cel mic ar putea sa refuze sa suga din nou la san. Mama ar trebui sa il tina la san pana cand incepe sa suga.
Ce spune dr. Ilinca Tranulis:
Pentru a afla mai multe sfaturi de la dr. Ilinca Tranulis, asculta AICI intregul podcast al emisiunii.
In fiecare marti, de la 12.00-13.00, poti asculta la Itsy Bitsy FM si urmari LIVE pe pagina de Facebook Itsy Bitsy emisiunea Traieste Sanatos cu Simona.
Timp de o ora, Simona Dragomir discuta cu specialisti din domeniul medical si ofera solutii si recomandari la problemele tale de sanatate ale familiei. Pentru orice intrebare legata de sanatate, ii poti scrie Simonei Dragomir pe WhatsApp la 0725.300.700.