In emisiunea pe care o realizeaza la Itsy Bitsy FM joia, de la 12:00 la 13:00, Urania Cremene a povestit despre cele trei nevoi psihologice de baza ale oricarei fiinte umane si despre modul in care ne influenteaza acestea comportamentul.
Care este cauza comportamentelor copiilor? Cum putem incuraja comportamentele care ne plac si cum putem preveni sau gestiona mai bine comportamentele negative ale copiilor?
Poti urmari aici podcastul integral al emisiunii in care Urania Cremene a abordat subiectul celor trei nevoi psihologice de baza.
Teoria autodeterminarii – care sta si la baza metodologiei de parenting elaborate de Urania Cremene – ofera o buna intelegere a legaturii dintre comportamente copiilor (si ale adultilor) si nevoile psihologice din spatele acestora.
Conform teoriei autodeterminarii, fiecare dintre noi, adult sau copil, are trei nevoi psihologice de baza (pe care urmarim sa le satisfacem, intr-un fel sau altul):
- nevoia de conectare
- nevoia de competenta
- nevoia de control/autonomie
Nevoia de conectare reprezinta nevoia de a fi vazuti, valorizati, respectati, unici; nevoia de a ne simti bine in pielea noastra si conectati, apartinand unui grup.
Nevoia de competenta se refera la nevoia de a ne simti capabili, de a simti ca putem reusi.
Nevoia de autonomie (a nu se confunda cu libertatea) se traduce prin dorinta de a lua decizii, de a face alegeri, de a fi sursa propriilor comportamente.
Atunci cand avem toate aceste nevoi satisfacute resimtim o stare de bine, suntem increzatori si deschisi catre cooperare si comunicarea cu ceilalti. Pe de alta parte, e suficient ca una din aceste nevoi sa nu fie satisfacute pentru a ne simti frustati si demotivati.
Afla in ce consta teoria autodeterminarii:
De ce ne enervam atunci cand copilul nu face ce ii cerem?
Ca parinti ajungem frecvent (poate chiar zilnic?) in situatii in care le cerem copiilor sa faca sau sa nu (mai) faca un anumit lucru. Absorbiti fiind de ceea ce fac, cei mici nu reactioneaza mereu (sau nu la fel de repede pe cat ne-am dori) la rugamintile noastre; rugamintile devin insistente, se transforma uneori in promisiuni sau in amenintari si culmineaza, in anumite cazuri, cu ridicarea tonului (iar in cazuri si mai nefericite, cu pedepse fizice).
Teoria autodeterminarii explica foarte simplu mecanismul din spatele unui astfel de comportament. Pe scurt, reactiile noastre sunt cauzate de faptul ca nici una din cele trei nevoi psihologice de baza nu sunt satisfacute.
Concret, nu avem satisfacuta nici nevoia de conectare (pentru ca ne simtim nevazuti, nevalorizati, nerespectati), nici nevoia de competenta (pentru ca nu stim ce sa facem) si nici nevoia de autonomie (pentru ca nu putem schimba situatia). Prin urmare, ne enervam si ne pierdem cumpatul.
Urmareste-o pe Urania explicand de ce ne enervam atunci cand copilul nu face ce ii cerem:
Stabilirea regulilor este un pas important in satisfacerea nevoii de autonomie
Chiar de la varste foarte mici, copiii au nevoie sa simta ca au control, vor sa poata lua decizii, sa faca alegeri, sa fie sursa propriilor actiuni si sa nu fie obligati sa faca anumite lucruri, daca nu vor. Pe scurt, isi doresc si cer sa le fie satisfacuta nevoia de autonomie.
La baza multor comportamente „problematice” ale copiiilor si la baza refuzului de a face ceea ce le cerem sta aceasta nevoie de autonomie pe care ei nu o au satisfacuta pe deplin.
Nevoia de autonomie este satisfacuta in momentul in care copilul simte ca are o alegere, ca nu i se impune ceea ce are de facut, spune Urania Cremene.
Rezolvarea nu sta in acordarea libertatii depline, ci in stabilirea unor reguli clare
Desi ar putea parea contraintuitiv, regulile il ajuta pe copil sa-si satisfaca nevoia de autonomie, oferindu-i un cadru clar in care sa poata lua decizii si sa faca alegeri.
Iata cateva idei de care sa tii cont:
- stabileste reguli clare;
- explica-i copilului de ce e nevoie de reguli si ce se intampla atunci cand sunt incalcate;
- ofera-i copilului cat mai des ocazia sa ia decizii si sa faca alegeri, prezentandu-i doua-trei optiuni din care sa aleaga.
Asculta ce spune Urania despre cum le putem satisface copiilor nevoia de autonomie:
Gelozia este o manifestare a neimplinirii nevoii de conectare
Dincolo de contextele diverse care le pot trezi copiilor sentimente de gelozie, ceea ce ei ne semnaleaza prin comportamentele lor este ca au neimplinita nevoia de conectare.
[Citeste si ce spune Urania Cremene despre gelozia intre frati]
Iata ce poti face pentru a-i satisface copilului nevoia de conectare:
- Implica-l cat mai mult in ceea ce faci;
- Apreciaza-i prezenta, spune-i ca este important pentru tine;
- Joaca-te cu el, in formula 1 la 1;
- Fii interesat de ceea ce face;
- Manifesta intelegere pentru preocuparile/pasiunile/prietenii lui.
Afla cum explica Urania dinamica din spatele comportamentelor cauzate de gelozie: