De obicei, in jurul varstei de trei ani, copiii incep sa „modifice realitatea” spunand diverse minciuni. Motivele pentru care copiii aleg sa minta pot fi diverse, am aflat de la Urania Cremene, expert in parenting.
Iata cateva dintre motivele pentru care copiii mint:
- folosesc minciuni in incercarea de a obtine ceea ce-si doresc.
- inventeaza evenimente si fapte in incearcarea de a-si satisface dorintele in fantezie (isi imagineaza lucruri pe care le aduc din povesti in realitate, ceea ce reprezinta o etapa fireasca in dezvoltarea copiilor).
- folosesc minciuni deoarece vor sa nu ne dezamageasca sau le este teama sa nu fie criticati sau pedepsiti.
Copiii tin foarte mult la felul in care noi ne uitam la ei, la felul in care noi ii evaluam. (…) In momentul in care ei simt ca e prea multa presiune pusa pe ei pentru felul in care se comporta si nu vor sa ne dezamageasca, ei incep sa minta tocmai pentru a nu ne dezamagi.
Cum influenteaza comportamentul parintilor tendinta copiilor de a spune minciuni
S-ar putea ca unii copiii sa spuna minciuni chiar daca parintii lor nu obisnuiesc sa minta. Cu toate acestea, comportamentul parintilor si atitudinea lor influenteaza foarte mult predispozitia copiilor de a spune minciuni.
Copiii imita ceea ce facem noi, preiau energia noastra si, dincolo de cuvintele pe care le rostim, ceea ce facem noi este un model pentru ei, spune Urania Cremene.
Le putem influenta copiilor tendinta spre minciuna nu doar prin minciunile vadite pe care le spunem – lor sau altor persoane. Urania atrage atentia ca dintr-un comportament mincinos pot face parte si minciunile prin omisiune, precum si situatiile in care atitudinea noastra nu reflecta emotiile pe care le simtim. Iar copiii simt atunci cand nu suntem onesti (fata de noi sau fata de altii), chiar si atunci cand comportamentul nostru nu o arata.
Daca nu suntem sinceri si nu le explicam copiilor de ce actionam intr-un fel sau altul, confirmandu-le astfel ceea ce ei oricum simt, atunci s-ar putea ca, pe termen lung, sa fie tentati sa adopte, la randul lor, comportamente mincinoase – fata de noi, fata de ei sau fata de altii.
Iata cum explica Urania acest proces:
-
Trebuie sa stabilim, impreuna cu copiii, care sunt faptele si actiunile de care e nevoie sa stim, daca se intampla
Tot in sfera minciunilor intra si situatiile in care copiii omit sa ne povesteasca lucruri si fapte pe care le fac sau care li se intampla.
Afla de ce e important sa stabilim, impreuna cu copiii nostri, care sunt faptele si situatiile pe care e necesar sa nu ni le ascunda (noua sau altor adulti), ci sa ni le semnaleze:
Descopera AICI toate podcasturile emisiunii „In direct cu Urania Cremene”.
Poti asculta emisiunea realizata de Urania Cremene joia, de la 15:00 la 16:00, la Itsy Bitsy FM sau LIVE pe pagina de Facebook Itsy Bitsy.
Foarte bun articolul, multumesc pentru sfaturi 🙂
Bun articolul. Copii mei au invatat inca de mici ca nu este bine sa minti. Faceau asta pentru ca au vorbit cu ceilalti copii si oarecum s-au incurajat intre ei dar am avut rabdare si eu si sotul meu si le-am explicat de ce nu este bine.