In emisiunea pe care o realizeaza la Itsy Bitsy FM joia, de la 15:00 la 16:00, Urania Cremene a vorbit despre cat de importanti sunt bunicii in viata nepotilor si a oferit raspunsuri la intrebarile adresate de ascultatori (sunand la *ITSY, direct din aplicatia Itsy Bitsy FM sau pe Facebook Itsy Bitsy, unde emisiunea este transmisa LIVE).
E nevoie de un sat pentru a creste un copil. (…) Radacinile pe care copiii le regasesc in bunici sunt extrem de importante, crede Urania Cremene.
Relatia pe care copiii o leaga cu bunicii lor este speciala, iar timpul petrecut impreuna se transforma in experiente memorabile, pe care nepotii si le vor aminti cu drag toata viata.
Pe de alta parte, insa, parintii sunt adesea nemultumiti de comportamentul bunicilor fata de copii.
Desi suntem „copiii parintilor nostri”, viziunea noastra parentala poate fi mult diferita de cea a parintilor nostri. Prin urmare, diferentele de opinii ale parintilor si bunicilor privind cresterea copiilor (cu regulile si limitele pe care le implica) pot fi uneori foarte mari.
Sunt foarte des intalnite situatiile in care bunicii sunt mult mai permisivi decat parintii si ii rasfata pe nepoti, oferindu-le fie dulciuri sau jucarii, fie un program mult mai „relaxat” fata de cel stabilit de parinti.
Desi e de acord cu rasfatul din partea bunicilor, Urania Cremene atrage atentia ca nepotii au nevoie din partea lor (asa cum au nevoie si din partea parintilor) de o combinatie sanatoasa de fermitate si caldura.
Asculta podcastul emisiunii in care Urania Cremene a vorbit despre rolul bunicilor in viata copiilor:
Ce facem atunci cand bunicii sunt foarte permisivi si ii rasfata pe copii?
Decat sa-i luam la rost pe bunici pentru felul in care ii rasfata pe nepoti ii putem ajuta sa stabileasca anumite limite in relatia cu ei, in asa fel incat sa fie in concordanta cu principiile dupa care ne ghidam noi, parintii, in relatia cu copiii.
Putem face acest lucru vorbindu-le bunicilor despre aceste limite si oferindu-le alternative la comportamentele lor „de rasfat”. De exemplu, le putem sugera bunicilor sa pregateasca deserturi in casa, in loc sa le ofere nepotilor dulciuri cumparate.
Descopera cum putem face asta:
De ce tind bunicii sa-si rasfete nepotii?
Poate am privi cu mai multa intelegere comportamentul „de rasfat” al bunicilor daca am vedea lucrurile prin ochii lor:
Cei mai multi bunici isi dau seama ca nu vor trai suficient de mult incat sa-si vada nepotii adulti, iar acest lucru ii face sa se bucure diferit de timpul petrecut cu nepotii si sa isi arate altfel iubirea fata de ei, crede Urania Cremene.
Cum gestionam diferentele de opinii si de principii care apar intre parinti si bunici cu privire la cresterea copiilor?
Desi suntem „copiii parintilor nostri”, viziunea noastra parentala poate fi mult diferita de cea a parintilor nostri. Prin urmare, diferentele de opinii ale parintilor si bunicilor privind cresterea copiilor (cu regulile si limitele pe care le implica) pot fi uneori foarte mari.
Ca sa ne fie putin mai usor sa abordam astfel de situatii, Urania Cremene ne propune sa tinem cont, inainte de toate, de faptul ca nu e responsabilitatea bunicilor sa se implice in cresterea nepotilor. In felul acesta putem sa primim cu recunostinta implicarea bunicilor in viata copiilor, iar apoi putem stabili, impreuna, obiectivele comune pe care le avem in privinta copiilor: sa ii ajutam sa devina adulti echilibrati, fericiti si independenti.
Afla cum a procedat Urania Cremene cu bunicii copilului ei, pentru a stabili cateva reguli comune:
Pe de alta parte, exista si situatii in care bunicii nu au o relatie prea buna cu nepotii. Unii ii critica, ii considera „rasfatati” sau se comporta cu ei ca si cum ar fi prea mici sau lipsiti de propriul discernamant.
Urania Cremene ne propune sa abordam aceste situatii cu fermitate si caldura (la fel cum ne indeamna sa procedam si in cazul copiilor nostri). Cu alte cuvinte, sa discutam cu ei despre regulile, limitele si principiile pe care ne dorim ca cei mici sa le urmeze, dar sa tinem cont si de faptul ca fiecare relatie este diferita (si ca, prin urmare, nu toate relatiile vor fi armonioase, nici macar cele dintre bunici si nepoti).
Descopera ce solutii propune Urania la situatiile „problematice” care pot aparea in relatiile cu bunicii:
Ce facem cand copilului nu ii place de bunici sau se comporta indezirabil?
Daca noi, adultii, reusim sa fim civilizati si politicosi in relatiile cu ceilalti (chiar si atunci cand simtim ca nu ne place de anumite persoane), copiii au un comportament mult mai fidel emotiilor pe care le simt. Cu alte cuvinte, daca unui copil nu ii place de cineva, atunci o va si arata prin comportamentul sau.
In cazul unui copil care se comporta indezirabil cu bunicii sai, in ciuda comportamentului amabil si iubitor al acestora, comportamentul sau ar putea avea legatura cu emotiile pe care parintii (sau unul din ei) le are fata de bunic/bunici, crede Urania Cremene.
Altfel spus, copilul poate oglindi, in comportamentul sau, energia pe care parintele o simte fata de bunici.
Ascult-o pe Urania explicand pe larg acest proces si oferind solutii pentru situatiile in care copilului nu ii place de unul dintre bunici:
Ce facem cand bunicii nu reusesc sa obtina cooperarea nepotilor?
Unii bunici intampina mari dificultati in a obtine cooperarea nepotilor, oricat de mult i-ar rasfata si oricat de blanzi si intelegatori ar fi. Mai mult, sunt situatii cand copiii le vorbesc urat bunicilor sau chiar incearca sa-i loveasca.
In opinia Uraniei, tocmai comportamentul permisiv si inconsecvent al bunicilor s-ar putea sa fie responsabil de faptul ca nepotii nu coopereaza cu ei.
Ce poti face:
- ofera-le bunicilor propriul tau model de comportament, explicandu-le de ce faci tot ceea ce faci in interactiunea cu copilul.
- descurajeaza comportamentul indezirabil al copilui fata de bunici, invitandu-l sa-si repare faptele si stabilind impreuna alternative acceptabile de comportament;
- vorbeste-le bunicilor despre importanta consecventei in comportamentele pe care au fata de copil, dar si despre efectele pe care le are permisivitatea excesiva.
Afla si ce alte solutii propune Urania pentru situatiile in care bunicii nu reusesc sa obtina cooperarea nepotilor: