Cum devenim parinti echilibrati? Ce ne propune Urania Cremene

Pe Urania Cremene o asculti la Itsy Bitsy FM joia, de la 12:00 la 13:00, in emisiunea „In direct cu Urania Cremene”. Ii poti adresa intrebari in timpul emisiunii sunand la *ITSY, direct din aplicatia Itsy Bitsy FM sau pe Facebook Itsy Bitsy, unde emisiunea e transmisa LIVE.

Cand ne gandim la relatia pe care o avem cu copiii nostri, cei mai multi ne consideram parinti echilibrati. Daca analizam insa in detaliu relatia cu ei, s-ar putea sa observam multe situatii care ne contrazic.

Urania Cremene a povestit, in emisiunea pe care o realizeaza la Itsy Bitsy FM cum putem combina stilurile parentale in asa fel incat sa devenim parinti fermi si calzi in acelasi timp – adica parinti echilibrati. 

Cum poti deveni un parinte echilibrat? Urmareste podcastul emisiunii aici: 

In opinia Uraniei Cremene, un parinte echilibrat „intelege ce inseamna libertate in limite, ar intelege ce inseamna linia de demarcatie destul de fina, dar clara, intre <<acum faci tu ce vrei tu, acum facem ce e de facut, acestea sunt regulile, acestea sunt exceptiile>>”.

In teorie, lucrurile par relativ simple, dar cand vine vorba sa le punem in practica intampinam adesea mari dificultati, din cauza ca nu reusim sa fim consecventi si fermi.

Acest lucru se intampla in urma unor comportamente pe care Urania Cremene le descrie destul de bine:

  • incercam sa fim permisivi cu copilul – il lasam sa aleaga, facem cum vrea el, incercam sa ii indeplinim cat mai multe dorinte;
  • incercam sa ne tinem copiii departe de orice durere, frustrare sau respingere, de plansete si tipete, iar asta ne face sa cedam, de multe ori.
  • pe baza reactiilor noastre, copiii repeta (sau nu) anumite comportamente.

Din cauza ca nu stim cum sa imbinam fermitatea si caldura in relatia cu copiii nostri tindem sa trecem dintr-o extrema in alta – suntem fie permisivi, fie autoritari.

„Comportamentul nostru fata de copii este electrocardiogramic: suntem draguti in cea mai mare parte a timpului, dar atunci cand nu obtinem ceea ce ne dorim din partea copilului (…) ne enervam si, enervandu-ne, trecem in extrema cealalta, a autoritatii (care ne este mult mai la indemana, pentru ca cei mai multi dintre noi asa am fost educati). Si ne vine sa ridicam tonul, (…) sa impunem, sa pedepsim sau sa retragem iubirea sau atentia”, explica Urania Cremene.

Afla ce se intampla in relatia noastra cu copiii atunci cand nu intelegem diferentele dintre permisivitate, echilibru si autoritate: 

  • Ce facem cand parintii au stiluri parentale diferite?  

    Fie ca e vorba de parinti biologici sau „bonus”, exista multe familii in care parintii au stiluri parentale diferite – de exemplu, unul este autoritar, iar celalalt permisiv.

Daca unul dintre parinti tinde sa se pozitioneze intr-o extrema, de exemplu sa fie autoritar, celalalt parinte simte nevoia sa contrabalanseze si se pozitioneaza in cealalata extrema, povesteste Urania.

De obicei, atunci cand parintii au stiluri parentale diferite atat copilul, cat si relatia dintre parinti are de suferit. Pe de alta parte, atunci cand copilul vede ca parintii fac echipa, colaboreaza, negociaza si stabilesc impreuna regulile, atunci si colaborarea cu copilul va deveni mai simpla.

Afla ce solutii propune Urania pentru a parintii care au stiluri parentale diferite: 

Un parinte echilibrat intelege ca fiecare greseala este o oportunitate de invatare, e de parere Urania.

Pentru a intelege asta e nevoie sa facem diferenta dintre pedeapsa si disciplina. Descopera care e diferenta dintre cele doua abordari si de ce e de preferat sa ne concentram pe corectarea greselilor: 

S-ar putea sa te intereseze si alte subiecte abordate in emisiunea „In direct cu Urania Cremene”:   
Ce facem cand copiii se cearta? 
Cum gestionam emotiile copiilor?
Cum obtinem cooperarea copilului
Cum cresti un copil responsabil? 

Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s