De la ce varsta incepe copilul sa invete? Ne spune psihologul Camelia Chetu

La Itsy Bitsy FM, primavara se numara emisiunile noi din grila de programe! Iar una dintre aceste emisiuni este Educatie fara Bla Bla, realizata de Ruxandra Rusan, care a debutat atat la radio, cat si LIVE, pe Facebook, saptamana trecuta.

Prima invitata a noii emisiuni, „Educatie fara Bla Bla”, a fost Camelia Chetu, doctor in psihologie si psihoterapeut, care ne-a vorbit despre momentul in care incep copiii sa invete si sa asimileze diverse cunostinte.

ruxandra rusan si camelia chetu
Ruxandra Rusan si Camelia Chetu

Ce invata bebelusul inca din primele clipe de viata?

Inca din timpul vietii intrauterine, bebelusul incepe sa perceapa sunete, mirosuri sau gusturi, iar la nastere, bebelusul vine cu un „echipament senzorial” dezvoltat.

Simtul vizual

Stiai ca bebelusul iti poate distinge chipul la 10 minute dupa nastere? Desi este cunoscut faptul ca un bebelus nu poate vedea bine imediat dupa ce a venit pe lume, experientele concrete din salile de nastere arata concret ca nou-nascutul vede foarte bine la o distanta de 10-15 cm. La 10 minute dupa ce a venit pe lume, el reuseste sa distinga, in special, expresia fetei umane, mimica.

Este foarte important contactul vizual intre mama si nou-nascut, intrucat contactul vizual sincronizeaza undele cerebrale ale bebelusilor cu cele ale adultilor. Atunci cand iti privesti bebelusul in ochi, emotiile si bataile inimii sale se sincronizeaza cu ale tale.

Simtul olfactiv

Simtul olfactiv se dezvolta cel mai devreme, inca de cand bebe este in burtica mamei. Ba chiar in prima saptamana de viata, mirosul este atat de bine dezvoltat incat bebelusul poate face sesiza diferenta intre mirosul laptelui mamei si cel al unei alte mamici. Simtul olfactiv este cel care il conduce pe bebelus la sanul mamei!

Stiind acest lucru, ca proaspat parinte, este important sa pastrezi cat mai natural mirosul pielii noastre, astfel incat bebelusul sa te recunoasca mai bine si sa se simta in siguranta atunci cand il iei in brate sau te apropii de el.

Simtul auditiv

Bebelusul aude foarte bine si iti poate distinge vocea inca din primele zile de viata. Tocmai de aceea, este important sa ii vorbesti cat mai mult si sa ii povestesti despre lucrurile care se petrec in jurul lui.

Pastreaza un ton cat se poate de linistitor, astfel incat atunci cand te aude, bebelsul sa e poata simti in siguranta. Vorbeste-i despre lucrurile cu care ia contact si spune-i caracteristicile acestora.

Simtul tactil si contactul piele pe piele

Simtul tactil este foarte bine dezvoltat inca din mediul intrauterin, tocmai de aceea contactul piele pe piele, intre mama si nou-nascut, este foarte important dupa nastere.
Contactul piele pe piele, inca din primele clipe de viata:
– il ajuta pe cel mic sa se adapteze la luea in care tocmai a intrat;
– asigura stabiliatea fiziologica a nou-nascutului. Atunci cand acesta se afla in contact piele pe piele cu mamalui, respiratia i se stabilizeaza si se sincronizeaza cu cea a mamei;
– favorizeaza atasamentul matern;
– asigura dezvoltarea normala a creierului bebelusului.

Cum ii ajutam pe copii sa creasca relaxati, siguri pe ei si pozitivi

Psihologul Camelia Chetu spune ca in primii doi ani de viata, in creierul bebelusului se formeaza o grila tridimensionala de reprezentari despre sine si despre lume. In primul an de viata, copilul invata despre tot ce il inconjoara, despre parintii lui, despre sine si despre cat de sigura este lumea extrauterina.

In colectivitate, cand vede ca ceilalti copii au propriile lor calitati si abilitati, va intelege despre sine ca nu mai este doar el in centrul atentiei si va intelege ca fiecare copil are propriile lui resurse.

„In primii doi ani, bebelusul are o serie de nevoi care se cer satisfacute de nenumarate ori pe parcursul zilei, zi de zi. La un moment dat, insa, aceasta rutina ajunge sa fie obositoare pentru foarte multi parinti, insa este important de spus faptul ca aceasta repetivitate reprezinta o sansa incredibila pentru noi, parintii.

Atunci cand copilul plange pentru ca ii este foame, de exemplu, iar parintele ii satisface prompt si cu blandete aceasta nevoie, cel mic intelege din acest tip de interactiune ca se poate baza pe ceilalti. Increderea in ceilalti incepe intotdeauna cu increderea in proprii nostri parinti, in personele care au grija de noi”, spune Camelia Chetu.

Ori de cate ori copilul cere atentie si vrea sa fie alintat, el semnalizeaza acest lucru parintelui. Cand parintele este receptiv la nevoile copilului si interactioneaza cu acesta, il lauda si ii spune cat este de special, acesta intelege despre el insusi ca este unic.

Cum intelege cel mic ca lumea este un loc sigur?

Increderea in cei din jur si in tot ce il inconjoara, incepe de acasa. Atunci cand copilul incepe sa micsune prin casa, sa mearga de-a busilea sau sa faca primii pasi, este important sa ne asiguram ca deprinde aceste achizitii intr-un loc sigur.

Daca securizam casa, copilul va explora mediul cu foarte mare incredere si siguranta. De aici va intelege ca lumea asta extrauterina, care incepe cu casa lui, este un loc sigur, in care poate sa exploreze cu incredere si curaj, spune psihologul.

Cum intelege copilul ca nu este centrul universului?

Pe masura ce incepe sa iasa in lume, la cresa sau la gradinita, copilul va interactiona cu alti micuti, dar si cu adulti, adulti care trebuie sa isi imparta atentia si resursele cu alti copii. In aceasta situatie, copilul nostru va intelege faptul ca omul din fata lui nu este intotdeauna disponibil doar pentru el. Va intelege ca mama si tata, care se intorc seara obositi de la serviciu, sunt, in general, niste parteneri de joaca incredibili, insa sunt momente in care sunt foarte obositi si nu pot face fata unui episod de joaca.

Educatia prenatala

Stiai ca personalitatea copilului poate fi influentata si conturata inca din burtica mamei? Educatia prenatala ofera fatului cele mai bune materiale si conditii pentru se dezvolta frumos si sanatos, in acord cu propriile sale abilitati si propriul sau potential.

„Bebelusii expusi unor anumite sunete in perioada intrauterina, ar putea dobandi, de la o varsta frageda, abilitatea de a se calma singuri. Sunt situatii in care daca gravida asculta pe timpul sarcinii acelasi playlist muzical, incepand cu saptamana 18 de sarcina, fatul incepe sa auda din ce in ce mai bine. Imediat dupa ce copilul se naste, daca mama ii pune bebelusului sa asculte acelasi playlist, va observa cum acesta incepe sa se linisteasca ca prin minune”, spune Camelia Chetu.

Acelasi lucru este valabil si in cazul povestilor. Specialistii recomanda gravidelor sa citeasca bebelusilor povesti inca de cand acestia sunt inca in burtica. Sa nu uitam ca incepand din saptamanile 22-23 de sarcina, fatul aude destul de bine suntele si vocile din exterior!

Asadar, spune-i povesti, canta-i si vorbeste-i fatului, intrucat se pare ca aceasta modalitate de educatie intrauterina stimuleaza dezvoltarea cognitiva a bebelusului.

S-ar putea sa te intereseze si alte subiecte discutate in emisiunea „Educatie fara Bla Bla”:  

Copilul nu mai vrea la gradinita. Ce e de facut?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s