Legea Educatiei – trimisa spre reexaminare de Presedintele Romaniei

Legea Educatiei a fost trimisa spre reexaminare de Presedintele Romaniei,  joi, 3 ianuarie. Klaus Iohannis este de parere ca modificarile abrupte aduse Legii Educatiei ar putea bulversa sistemul de invatamant.

Consilierul prezidential, Ligia Deca, a explicat ca modificarile aduse articolului 66, legate de reducerea numarului de ore din invatamantul primar, gimnazial si liceal, risca sa afecteze calitatea si coerenta procesului educational si sa aduca, totodata, un val de disponibilizari in invatamant.

Legea transmisa spre promulgare are ca obiect de reglementare modificarea si completarea unor dispozitii ale Legii educatiei nationale nr. 1/2011. Potrivit cererii de reexaminare, „desi proiectul de lege cuprinde masuri foarte bune privind combaterea bullying-ului, precum si o serie de masuri menite a creste accesul la educatie a unor categorii de copii care nu aveau acces pana acum – masuri de care sistemul educational romanesc are nevoie – consideram ca interventiile legislative care vizeaza stabilirea numarului de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de invatamant, fiind incomplete in reglementare, prezinta neclaritati, ceea ce impune reexaminarea de catre Parlament a continutului normativ al acestora”.

Potrivit noilor reglementari, numarul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de invatamant este in medie 20 de ore pe saptamana la invatamantul primar, 25 de ore pe saptamana la invatamantul gimnazial si in medie 30 de ore pe saptamana la invatamantul liceal.

Consilierul prezidential, Ligia Deca, a afirmat intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Cotroceni ca o modificare brusca a Legii Educatiei Nationale, fara nicio analiza de impact, poate produce efecte dezastruoase pentru intreaga comunitate scolara. In acest context, este de dorit sa existe o dezbatere privind reducerea incarcarii orare a programelor scolare si o dimensionare a timpului petrecut la scoala de catre elevi in acord cu capacitatea lor, etapele de dezvoltare psiho-emotionala a acestora, precum si cu profilul absolventului.

Ce se intampla cu legea anti-bullying?

Potrivit cererii de reexaminare a Legii Educatiei, in prim plan se va discuta despre impactul pe care reducerea numarului de ore din invatamantul primar, gimnazial si liceal le va avea asupra sistemului de invatamant.

Masurile privind combaterea bullying-ului si cresterea accesului la educatie sunt de natura sa creeze un impact pozitiv, prin urmare sunt sanse foarte mici ca legea anti-bullying, adoptata de Parlament la finele anului 2018, sa fie modificata.

Sursa articol: http://presidency.ro
Sursa foto: Designed by Pressfoto


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s